Follow us

Για ψώνια στην Αγορά του Ρέντη

Την Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη την έχετε μάλλον ακουστά, οι περισσότεροι σαν κάτι που δεν αφορά τον απλό καταναλωτή και τα καθημερινά του ψώνια. Πράγματι, αποτελεί τμήμα της Κεντρικής Αγοράς Αθηνών, που προμηθεύει καθημερινά όλα τα τρόφιμα -από οπωροκηπευτικά και κρέας μέχρι ψάρια- σε λαϊκές αγορές, εμπόρους λιανικής, καταστήματα. Τελευταία, αναπτύχθηκε μέσα σ' αυτήν ένα σύνολο καταστημάτων λιανικής πώλησης, με την ονομασία "Η Αγορά του Καταναλωτή", που είναι "παιδί" των χονδρεμπόρων τη

Για ψώνια στην Αγορά του Ρέντη

Η Άρτεμις μου είχε μιλήσει πρόσφατα μ' ενθουσιασμό για τη γνωριμία της με την Αγορά του Καταναλωτή, στην Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη και για τα πολύ καλά προϊόντα που βρήκε εκεί. Η Άρτεμις ξέρει να ψωνίζει και γνωρίζει όσο λίγοι τα "καλά" προϊόντα, άρα την εμπιστεύτηκα. Και δεν διαψεύστηκε. Πήγα ένα Σάββατο πρωί για μια σύντομη "αυτοψία" κι έφυγα τρεις ώρες μετά, με αρκετές τσάντες γεμάτες, καθώς ήταν αναπόφευκτο να συνδυαστεί με ψώνια αυτό το ρεπορτάζ.
Το στίγμα: η Αγορά του Καταναλωτή εγκαινιάστηκε με λίγα καταστήματα το 2013 αλλά συμπληρώθηκε με βασικά προϊόντα, όπως τα οπωροκηπευτικά, τον Δεκέμβρη που μας πέρασε (ενώ ανοίγουν συνεχώς νέα καταστήματα) και ο κόσμος άρχισε πλέον να τη γνωρίζει. Tιμές κοντά σ' αυτές του χονδρέμπορα, άνετο πάρκινγκ, πολιτισμένο περιβάλλον κάνουν αυτή την αγορά να συνδυάζει "λαϊκή" με καλό κατάστημα συνοικίας. Στα -μεγάλα- συν: το ωράριο, από 8 π.μ. μέχρι 5 μ.μ. (το νωρίτερο) όλες τις ημέρες της εβδομάδας, ακόμα και Κυριακή.

Πάμε βόλτα στου Ρέντη

Για ψώνια στην Αγορά του Ρέντη

Η λεωφόρος Κηφισού, η επονομαζόμενη και "ποτάμι", μ' έβγαλε πιο γρήγορα απ' ό,τι υπολόγιζα στον προορισμό μου (κατεβαίνοντας από τα βόρεια, λίγο πριν τον Πειραιά), ο οποίος ευτυχώς σηματοδοτείται ικανοποιητικά και δεν τον χάνεις. Αυτό είναι το πρώτο θετικό και απαραίτητο στοιχείο για να προτιμήσεις αυτή την Αγορά έστω μια στις τόσες, από τη λαϊκή και τα καταστήματα της γειτονιάς σου.
Ένα δεύτερο, διόλου αμελητέο και αυτό, είναι οι άνετοι χώροι για παρκάρισμα σχεδόν δίπλα στα μαγαζιά. Και η "ανοιχτοσύνη" του χώρου και το περιποιημένο εξωτερικό περιβάλλον με τους ξύλινους πάγκους-τραπέζια για ξεκούραση.

Μια πρώτη ματιά σου προσδιορίζει ότι τα μαγαζιά (κανονικά, όχι υπαίθρια) δεν είναι πολλά σε αριθμό, αλλά είναι μεγάλα και διαθέτουν όλα τα προϊόντα που μπορεί να ζητήσεις στο είδος τους. Οι χώροι τους είναι καλαίσθητοι, σύγχρονοι και λειτουργικοί. Ποια είναι αυτά; Μια άνετη αγορά μαναβικής (που εγκαινιάστηκε πρόσφατα), ένα επίσης πολύ μεγάλο "κρεοπωλείο" (Αγορά Κρεάτων, θα ταίριαζε καλύτερα), ενισχυμένο με τυποποιημένα προϊόντα και ντελί, δυο μεγάλα ιχθυοπωλεία κυρίως νωπών αλιευμάτων, ένα κατάστημα αποκλειστικά με κατεψυγμένα προϊόντα, ένα μικρότερο οπωροπωλείο-παντοπωλείο, ένα παντοπωλείο-ντελί με ενδιαφέροντα αλλά και βασικά προϊόντα. Δεν λείπει ο φούρνος, αλλά και το μαγειρείο, ο Βόλακας, ένα πλήρες εστιατόριο με μαγειρευτά, πολλές σούπες και πατσά στη λίστα του, όπως θα περίμενε κανείς σ' αυτό το χώρο που "ξυπνάει" νωρίς και δουλεύει πολλές ώρες.

Γνωριμία με τα καταστήματα

Αρχίζω από το "Μανάβικο της Λαχαναγοράς", που άνοιξε πριν ένα περίπου μήνα ο χονδρέμπορος Γιάννης Σιδέρης και δείχνει να το χαίρεται πολύ. Πανταχού παρών, προσέχει τους πελάτες, πιάνει ευχαρίστως κουβέντα και είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να σου φέρει (από το διπλανό του χονδρεμπόριο) ό,τι σπάνιο μπορεί να θελήσεις και να μην βρίσκεται εκεί (λίγο πριν, είχε φέρει σε πελάτες φρέσκα βατόμουρα και ροζ γκρέιπφρουτ). Αλλά, γενικά, θα τα βρεις όλα, απόλυτα φρέσκα και σε τιμές πραγματικά χαμηλές, τουλάχιστον πιο χαμηλές από της λαϊκής, που είχα επισκεφθεί το ίδιο πρωί (στο φυλλάδιό τους αναφέρονται ως τιμές χονδρικής). Τα κοινά είδη υπάρχουν σε πολλές επιλογές (π.χ.4-5 είδη πατάτας, όλες οι ράτσες μήλων κ.λ.π.) Τα ευαίσθητα προϊόντα, όπως η άγρια ρόκα, τα τοματίνια, το σταμναγκάθι, κάποια συσκευασμένα επιλεγμένα είδη, διατηρούνται σε ειδικό ψυγείο-βιτρίνα. Φυσικά, διατίθενται καρότσια και καλάθια για τα ψώνια, ενώ υπάρχουν απ' έξω θέσεις για να φορτώσεις κατ' ευθείαν στο αυτοκίνητο, χωρίς κουβάλημα.

Η ιχθυαγορά Ενάλιον ανήκει στην ομώνυμη μεγάλη εταιρεία χονδρικής πώλησης κυρίως φρέσκων -αλλά και κατεψυγμένων- αλιευμάτων, που δραστηριοποιείται στο χώρο από το 1924, όπως μας είπαν. Μεγάλη πραγματικά ποικιλία ολόφρεσκων ψαριών (τα χαρακτήρισαν "της ημέρας") που προέρχονται από πολλά σημεία της χώρας (και από δικό τους καΐκι), αλλά και εισαγωγής και ιχθυοκαλλιέργειας, όλα τακτοποιημένα ανάλογα με την προέλευση και το είδος τους. Σ' έναν μεγάλο ειδικό χώρο στο πίσω μέρος, αρκετοί υπάλληλοι ασχολούνται με το καθάρισμα (ακόμα και της σαρδέλας, αν το ζητήσετε) ή και το φιλετάρισμα των ψαριών, χωρίς επιβάρυνση, Ακόμα, αναλαμβάνουν να σας φέρουν όποιο ψάρι ζητήσετε με παραγγελία από την προηγουμένη. Εξάλλου, μπορείτε να παραγγείλετε τηλεφωνικά από νωρίς και να περάσετε την ώρα που θέλετε να πάρετε τα είδη σας, καθαρισμένα και συσκευασμένα. Σημείωσα: μπαρμπούνια με 19,80 €, κουτσομούρες 13,80 (τις πήρα, ολόφρεσκες και νόστιμες), κόκκινη γαρίδα Κοιλάδος 14,80€, σκορπιοί 23,80€, μεγάλο φρέσκο καλαμάρι 17,90€, καλαμαράκια 14,50€, σουπιές 10,80€, φαγκρί ιχθυοκαλλιέργειας 13,90€, γαύρος, σαρδέλα, σαλάχια, τσιπούρες αλανιάρες, γλώσσες και πολλά πολλά ακόμα. Οι τιμές, βέβαια, παίζουν, ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες και τη σπανιότητα του είδους.
Ενάλιον, τηλ. 210 4813300

Λίγο πιο κάτω, η ακόμα μεγαλύτερη σε χώρο Ροκάκης Ιχθυαγορά Κρήτης, της γνωστής εταιρείας χονδρικής πώλησης Creta fish S.A., με έδρα το Καστέλι Κισσάμου. Έχουν δικό τους καΐκι στην Κρήτη, αλλά προμηθεύονται και από πολλούς ψαράδες όχι μόνο της Κρήτης, αλλά όλης της χώρας και από το εξωτερικό. Προσφέρει παρόμοιες υπηρεσίες με την προηγούμενη και εξίσου μεγάλη ποικιλία ψαριών, κάθε είδους και κατηγορίας. Ενδεικτικά, την ημέρα που τους επισκέφθηκα: κουτσομούρες 16,80€, κατσούλες 15,80€, χριστόψαρα 16,80€, καλαμαράκια 12,90€, καραβιδάκι 9,80€, κόκκινη γαρίδα Κοιλάδας 11,90€, σαλάχι 8,90€, μπαρμπούνια 19,80€.
Ροκάκης, τηλ. 210 4830044

Σειρά έχει το Κρεοπωλείο της Αγοράς, όπου πραγματικά γίνεται το "έλα να δεις" από κόσμο, αλλά δεν σε αγχώνει, καθώς ο χώρος είναι άνετος, το προσωπικό πολύ και η εξυπηρέτηση οργανωμένη. Πίσω από το καλοβαλμένο μεγάλο κατάστημα βρίσκεται μια εταιρεία χονδρικής πώλησης κρεάτων τέταρτης γενιάς, που φαίνεται να γνωρίζει πολύ καλά το αντικείμενό της. Προβάλλουν την καλή τους ποιότητα και τις ανταγωνιστικές τιμές, που το χονδρεμπόριο τους επιτρέπει να διατηρούν.

Εκτός από τα νωπά κρέατα κάθε είδους (π.χ. και πρόβατο και γίδα και ψαγμένες κοπές), θα βρείτε και έτοιμα παρασκευάσματα (25 διαφορετικά!) που φτιάχνονται καθημερινά, για πιο γρήγορο φαγητό στο σπίτι. Σε ειδικό χώρο του καταστήματος είναι συγκεντρωμένη μια μεγάλη ποικιλία από συσκευασμένα λουκάνικα και αλλαντικά, ενώ ένα μεγάλο τμήμα καταλαμβάνουν τα επιλεγμένα προϊόντα παντοπωλείου, από ελαιόλαδο, τυριά και ζυμαρικά μέχρι σάλτσες, κρασιά, ελιές, διάφορα deli, ελληνικά και εισαγωγής. Πόλος έλξης, στο κέντρο του μαγαζιού η ψησταριά με την καμινάδα, όπου ψήνονται συνεχώς λουκάνικα για…μεζεδάκι!

Σταχυολόγησα τιμές: κόντρα μοσχαρίσιες 9,98€, rib eye 12,98€, κόντρα χοιρινές 4,98€, αρνάκι 8,48€, παϊδάκια κατσικίσια 5,48€, χοιρινό κότσι 2,48€, κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής 5,98€, αρνί γάλακτος 6,48€, χοιρινή πανσέτα "πλεξούδα" 6,48€. Από το τμήμα παντοπωλείου, δεν αντιστάθηκα να πάρω για το σπίτι μερικά… ιταλικά προϊόντα: πολύ καλή παρμεζάνα Gran Mantovano, τα περίφημα μακαρόνια Chitarra Grano Armando από την Campania και βουβαλίσιο φρέσκο βούτυρο La Marchesa (τρία προϊόντα για μια γνήσια μακαρονάδα al burro!)
Το Κρεοπωλείο της Αγοράς, τηλ. 210 4836414. Στην ιστοσελίδα τους www.eatmeat.gr θα βρείτε λεπτομέρειες για όλα τα κρέατα ενώ μπορείτε να ψωνίσετε και on line.

Το τελευταίο κατάστημα που επισκέφθηκα έχει ανοίξει πολύ πρόσφατα και είναι το Παντοπωλείον Η Αγορά. Ανήκει στη Μεγαρική Φάρμα Α.Ε., παραγωγοί από τα Μέγαρα που έχουν και δικές τους καλλιέργειες φυστικιών καθώς και παραγωγή αβγών. Αυτό το κατάστημα επιφυλάσσει εκπλήξεις πίσω από τη συμβατική του εμφάνιση. Μπαίνεις για μια δωδεκάδα φρέσκα αβγά και μπορεί να βγεις μ' ένα σακουλάκι αποξηραμένες κανθαρέλες Δίρφυς, ένα βαζάκι πετροσωλήνες ή πεταλίδες, σύγκλινο και απάκι από την Κρήτη μικρού παραγωγού, σπιτικά γλυκά και μαρμελάδες από τον συνεταιρισμό γυναικών Πέτα Αρτας και πολλά άλλα τέτοια καλούδια.

Πρώτα-πρώτα θ' αναφέρω τα εξαιρετικά τους κελυφωτά φυστίκια (τύπου Αιγίνης): ολόφρεσκα, σωστά καβουρδισμένα, πεντανόστιμα (11€/κιλό). Μεγάλη ποικιλία αλλαντικών Sary από τη Δράμα, τα βουβαλινά γαλακτοκομικά Μπέκα, παραδοσιακά ζυμαρικά Ανδρίτσαινα, πολλές κατεψυγμένες πίτες κάθε είδους, 5-6 είδη αποξηραμένων άγριων μανιταριών Δίρφυς, που πωλούνται με το ζύγι (ακόμα και το πολύτιμο γανόδερμα διαθέτουν!), σαλάμι Λευκάδας Ντελημάρη, μια σειρά θαλασσινών και οστράκων διατηρημένων σε βάζο (από γαύρο, ρέγγα και κολιό μέχρι μελάνι σουπιάς, πορφύρες, αχιβάδες και πάει λέγοντας). Αρκετά πλούσια και η βιτρίνα με τα τυριά, ενώ το μαγαζί εμπλουτίζεται συνέχεια με νέα προϊόντα. Φυσικά, δεν ξεχνάμε τα δικά τους αβγά από τα Μέγαρα. Παράλληλα, εκεί θα βρείτε και αρκετά προϊόντα σουπερμάρκετ.
Παντοπωλείον Η Αγορά, τηλ. 210 4833255.

Κάνοντας έναν απολογισμό, αναρωτιέμαι γιατί θα πω σε κάποιον να έρθει να ψωνίσει εδώ. Και απαντώ:
Γιατί με μια βόλτα έχεις όλα τα τρόφιμα του σπιτιού σου, συγκεντρωμένα, φρέσκα και σε καλές τιμές, κατ' ευθείαν από τον χονδρέμπορα.
Γιατί ψωνίζεις άνετα και με πολύ καλή εξυπηρέτηση (σε σχέση με λαϊκές αγορές ή τη Βαρβάκειο).
Γιατί εμπιστεύεσαι την ποιότητά τους (και δεν αναρωτιέσαι αν το ψάρι που αγόρασες είναι πράγματι φρέσκο).
Γιατί βρίσκεις μεγάλη ποικιλία σε ό,τι θέλεις (κι αν δεν υπάρχει, σου το προμηθεύουν).
Γιατί παντού συνάντησα επαγγελματισμό.
Γιατί βρίσκεσαι σε άνετο κι ευχάριστο περιβάλλον (μέσα κι έξω από τα μαγαζιά), χωρίς συνωστισμούς και σπρωξίματα.
Γιατί μπορείς να πεταχτείς ακόμα και την Κυριακή για τα ψώνια που δεν πρόλαβες να κάνεις.
Γιατί το αυτοκίνητό σου σε περιμένει μερικά μέτρα μακρυά από τα μαγαζιά.

Η Αγορά και ο καταναλωτής: τι μας είπε ο Πρόεδρος

Ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών & Αλιείας (ΟΚΑΑ) ιδρύθηκε στην πρώτη της μορφή το 1955. Σήμερα, είναι μια ανώνυμη εταιρία κοινής ωφελείας, με μόνο μέτοχο το Δημόσιο, που διαχειρίζεται τις αγορές τροφίμων χονδρικής (και τις ιχθυόσκαλες). Στην περίπτωση αυτή, έχει βάλει την "ιδέα" και έχει μισθώσει τους χώρους των καταστημάτων. Μιλήσαμε με τον πρόεδρό της, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, που μας είπε τα εξής ενδιαφέροντα:
Η ιδέα: το άνοιγμα στον καταναλωτή ξεκίνησε σαν ένας τρόπος να υπάρχει μια καθαρή "εικόνα" του τι σημαίνει Αγορά χονδρεμπόρων (που μέχρι τώρα την βλέπαμε σαν μια κλειστή και λίγο σκοτεινή κοινωνία) και να ψωνίζει σε σημαντικότερα χαμηλές τιμές προϊόντα φρέσκα και ποιοτικά, που μόνο εκεί θα μπορούσαν να υπάρχουν. Πράγματι, οι χονδρέμποροι, καθώς διαθέτουν σε πολλά σημεία τα προϊόντα τους, δεν ξεμένουν με "απόθεμα" κι έτσι έχουν τη δυνατότητα να πωλούν σε ανταγωνιστικές τιμές, ενώ επίσης δεν έχουν κόστος τοποθέτησης, λόγω απόστασης από τις εγκαταστάσεις της χονδρικής.
Τι κερδίζει ο καταναλωτής: τιμές γύρω στο 20% χαμηλότερες από αλλού σε προϊόντα α' ποιότητας (ενώ υπάρχουν και πολύ φθηνότερες τιμές σε ορισμένα προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας για να επωφελούνται όσοι έχουν ανάγκη). Η επίπτωση, ακόμα και στις τιμές των καταστημάτων των γύρω περιοχών ήταν άμεση και σημαντική. Ο καταναλωτής ουσιαστικά γλυτώνει το 3ο χέρι της λιανικής πώλησης ενώ συγχρόνως ψωνίζει σ' ένα περιβάλλον καθαρό και προσεγμένο, με καλή εξυπηρέτηση. Η λειτουργία της Αγοράς και την Κυριακή (με ειδικό νομοθετικό καθεστώς) εξυπηρετεί μοναδικά τους πελάτες. Υπάρχουν ήδη αρκετές παροχές (πάρκινγκ, γιατρός, εστιατόριο κλπ ) και σχεδιάζονται περισσότερες.
Η χαρακτηριστική φράση του κ. Σταμπουλίδη "'όποιος έρχεται δεν φεύγει", τα λέει όλα.

Τι έχει δρομολογηθεί για το μέλλον: το άμεσο άνοιγμα και άλλων καταστημάτων, φαρμακείου, ενός εστιατορίου αξιώσεων από δημοφιλή σεφ (πολύ γνωστό όνομα), υποδομή για μικρά παιδιά και ένα μεγάλο Cash & Carry 1300 τ.μ. με ειδίκευση στα κατεψυγμένα και στα νωπά τυποποιημένα προϊόντα με ριζικά χαμηλές τιμές.

Η Αγορά Καταναλωτών στο διαδίκτυο

Μπαίνοντας στο www.οkaa.gr και στο μπάνερ η Αγορά του Καταναλωτή, καθημερινά μετά τις 9.30' π.μ. βρίσκεις αναρτημένες τις τιμές λιανικής όλων των εμπορευμάτων που διατίθενται αλλά και διάφορα άλλα χρήσιμα για την Αγορά -μέχρι και συμβουλές από διατροφολόγο! Στο άμεσο μέλλον, ετοιμάζεται εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα με όλη την πληροφόρηση.
Στο ίδιο site θα βρείτε κατάλογο με όλα τα καταστήματα της Αγοράς.