Follow us

Zoe's Premium Latteria, η νέα πρόταση στο κέντρο

Η δημιουργία μιας αυθεντικής latteria, που επικεντρώνεται στα επιλεγμένα γαλακτοκομικά από μικρούς παραγωγούς της χώρας, σε συνδυασμό με εκλεκτούς καφέδες και αγορά προϊόντων για το σπίτι -αλλά και με λίστα καθημερινών φαγητών (που παρασκευάζονται όλα επί τόπου) δίνουν, με μια φράση, το στίγμα του νέου χώρου. Η Zoe's Premium Latteria έχει τα φόντα να γίνει το νέο meeting point του κέντρου.

Zoe's Premium Latteria, η νέα πρόταση στο κέντρο

Πριν πολλές δεκαετίες, η καρδιά της Αθήνας χτυπούσε γύρω από την Ομόνοια: καφενεία-ζαχαροπλαστεία με ευρωπαϊκό αέρα συγκέντρωναν την αφρόκρεμα της πόλης σε μεγάλους χώρους, που στην ουσία συνδύαζαν καφενείο, γαλακτοπωλείο, ζαχαροπλαστείο, ακόμα και φαγητά αστικής κουζίνας, σε περιβάλλον που δεν είχε να ζηλέψει πολλά από Παρίσι ή Βιέννη. Τα "Ηνωμένα Βουστάσια" ήταν ένα από αυτά -κι αν έχετε μια αθηναία γιαγιά στο σπίτι ρωτήστε την.
Όλα αυτά ήρθαν στη σκέψη μου όταν, περπατώντας στην Ακαδημίας, στη γωνία με την Ομήρου, έπεσα πάνω στις τζαμαρίες του Zoe's Latteria. Μέσα διέκρινα έναν εντυπωσιακό, classy χώρο στους τόνους του λευκού, με retro σκαλιστά έπιπλα και πολυελαίους, με λευκό-μαύρο μαρμάρινο πάτωμα, αλλά και με βιτρίνες που με τράβηξαν μέσα στη στιγμή, σε συνδυασμό με την ονομασία. Τα μεγάλα πήλινα δοχεία με τα γιαούρτια και δίπλα τα μπουκάλια με το "Γάλα του Μωριά" μπαίνοντας, επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες: η έννοια του παλιού γαλακτοπωλείου σίγουρα υπάρχει εδώ. Πιο πέρα, κρέμες, ριζόγαλα, πίτες διάφορες και μια μεγάλη βιτρίνα με συσκευασμένα γαλακτοκομικά συμπληρώνουν την εικόνα, ενώ στη μύτη κυριαρχεί ο φρεσκοψημένος καφές. Η σάλα σε προσκαλεί να καθήσεις, γιατί συνδυάζει την πολυτέλεια με τη ζωντάνια ενός αυθεντικού all day χώρου. Τι παίζει εδώ;

Zoe's Premium Latteria, η νέα πρόταση στο κέντρο

Η ιδιοκτήτρια Νατάσσα Κουτσούκου βρίσκεται εκεί και αναλαμβάνει να με ξεναγήσει στο χώρο, που λειτουργεί μόλις τρεις εβδομάδες. Αρχικά, μου εξηγεί ότι η ονομασία Zoe's παραπέμεπει στη "ζωή" και την υγιεινή πλευρά της.
Η δημιουργία μιας αυθεντικής latteria, με έμφαση στα επιλεγμένα γαλακτοκομικά από μικρούς παραγωγούς της χώρας, σε συνδυασμό με εκλεκτούς καφέδες και ροφήματα αλλά και με λίστα για να τσιμπήσεις και 2-3 μαγειρευτά πιάτα την ημέρα (που παρασκευάζονται όλα επί τόπου καθημερινά), καθώς και η πρόταση "παντοπωλείου" με εκλεκτά προϊόντα που ψωνίζεις, δίνουν με μια φράση, το στίγμα του νέου χώρου. Η φιλοσοφία; Επιστροφή στο γνήσιο, υγιεινό "σνακ" και σπιτικό φαγητό, όπως παλιά, σ' έναν ζεστό πολυχώρο, όπου ο κόσμος μπαίνει για ένα εκλεκτό γιαούρτι με μέλι ή φρούτα, ένα ριζόγαλο, μια εκλεκτή πίτα ή ένα γλυκό σ' ένα γαλακτοπωλείο- meeting point με σύγχρονη αντίληψη: και με φρεσκοστυμένους χυμούς φρούτων και με χορταστικά smoothies και με σάντουιτς και με εκλεκτά τυριά -που τα καταναλώνεις επί τόπου μ' ένα κρασί ή μια μπίρα ή τα αγοράζεις για το σπίτι- και με ποικιλία σε σπιτικές πίτες. Εντυπωσιακή η μεγάλη, σύγχρονη κουζίνα, με χώρισμα που σου επιτρέπει να χαζεύεις από τη σάλα την κίνηση μέσα, και ευχάριστο το πήγαιν' έλα των σερβιτόρων, καθώς τα πάντα ετοιμάζονται εκεί. Προσθέτει στο χώρο ζωντάνια κι αυθεντικότητα.
Μια ενδιαφέρουσα καινοτομία είναι ότι μπορείς να ψωνίσεις για το σπίτι σχεδόν ό,τι προσφέρεται εκεί, αλλά και μια ποικιλία (που μεγαλώνει συνέχεια) εκλεκτών συσκευασμένων τυροκομικών, γιαουρτιών και γλυκισμάτων.

Το άλλο κεντρικό σημείο του εγχειρήματος είναι η επιλογή και χρήση μόνο εκλεκτών πρώτων υλών και προϊόντων. Έτσι, κρέμες, ριζόγαλα παρασκευάζονται από το εκλεκτό Γάλα του Μωριά, καθώς και το γιαούρτι που θα παραγγείλετε, με μέλι της μελισσοκομίας Δίον από τον Διόνυσο Αττικής ή μια εξαιρετική μαρμελάδα της συλλογής Τέσκου, από την Ικαρία.
Το θέμα "φαγητό" βρίσκεται ακόμα στην αρχή (σε λίγον καιρό θα λειτουργεί πλήρης κουζίνα), αλλά τουλάχιστον δυο πιάτα μαγειρεύονται την ημέρα -και εξαντλούνται γρήγορα επί τόπου ή σε παραγγελίες. Πέντε πίτες (στάνταρ η τυρόπιτα, κεφαλονίτικη κρεατόπιτα, κιμαδόπιτα, σπανακόπιτα με μυρώνια και γλυκιά γαλατόπιτα) παρασκευάζονται καθημερινά, αλλά ο κατάλογος περιλαμβάνει και άλλα πιάτα για ένα "μικρό γεύμα". Γαλακτομπούρεκο και μπουγάτσα της ημέρας δεν θα μπορούσαν να λείπουν.

Από τα προϊόντα που μπορείτε και να προμηθευτείτε για το σπίτι, ξεχωρίσαμε:
Το "Γάλα του Μωριά", τα γαλακτοκομικά Καρυάς Άργους του Μαυρογιάννη (ανθότυρο, γραβιέρα, φέτα, γιαούρτι), το γιαούρτι Θυρέας από το Άστρος, τα τυριά Κουρουνιώτη από το Ελληνικό Αρκαδίας (πολύ καλό το καπνιστό Μεγαδένδρι), την ονομαστή φέτα Κίσσας από το Πετροχώρι Καρδίτσας, τα γνωστά μας λουκούμια και τα υποβρύχια Bariamis, τα λικέρ Φίλεμα, τις μαρμελάδες και τα γλυκά κουταλιού Τέσκου από την Ικαρία, το μέλι Δίον από την Αττική και τα μέλια Κυμίνα από τη Μακεδονία…Αλλά μας άρεσε και ο ιταλικός καφές της μικρής φίρμας Moca Ricca, που έχει αποκτήσει ήδη πιστούς.

Πριν φύγω, η Νατάσσα Κουτσούκου επέμεινε ν΄ανεβούμε τη στριφιγυριστή σκάλα για να μου δείξει το χώρο του μεσοπατώματος, που θα λειτουργήσει προσεχώς. Μια αριστοκρατική μεγάλη σάλα με υπέροχο παλιό παρκέ, παράθυρα στην κίνηση του δρόμου και όμορφες γωνιές για μεγάλες παρέες.
Έφυγα με την πεποίθηση ότι το καλοβαλμένο, ζωντανό κι ευχάριστο Zoe's Latteria έχει όλα τα προσόντα για να γίνει κεντρικό στέκι της Αθήνας. Και σαν "περιεχόμενο" και σαν χώρος.

Γεύσεις Zoe's Latteria

Και βέβαια, δεν γινόταν να φύγω χωρίς τα απαραίτητα για την κλασική δοκιμή στα γραφεία μας…
Πρόβειο γιαούρτι Θυρέα: δροσερές φυτικές νότες και υπόξινα γαλακτικά αρώματα στη μύτη. Πυκνή υφή, νόστιμη γεύση και επίγευση που διαρκεί ευχάριστα. Πολύ καλό.
Πρόβειο γιαούρτι Μαυρογιάννη: υπόξινες νότες βουτύρου και γάλακτος στη μύτη, ισορροπημένη γεύση σε ανάλαφρη παλιομοδίτικη υφή, γεύση αυθεντικού γιαουρτιού στάνης. Πολύ καλό.

Φέτα Κίσσας: Πιπεράτη, με ελαφριές νότες ξηρών καρπών. Στόμα βουτυράτο, παχύ και νόστιμο, με καλή επίγευση. Πολή καλή.
Γραβιέρα Άργους Μαυρογιάννη: ήπια γεύση με τονισμένη γλυκύτητα, ελαφρά κοκκώδης, καλή υφή, ξηροκαρπάτη επίγευση. Καλή.

Καπνιστό τυρί Μονοδένδρι (Κουρουνιώτη): πολύ καλή, μαλακή και βελούδινη υφή, βουτυρένια πλούσια γεύση και διακριτικές νότες καπνίσματος. Καλό σκέτο για οποιαδήποτε περίσταση, μέσα σε σαγανάκια γιατί λυώνει όμορφα, αλλά και ψητό. Πολύ καλό.

Κρέμα βανίλια: κλασική γεύση παλιομοδίτικης ελαφριάς κρέμας ψυγείου σπιτικής παρασκευής, με τονισμένη βανίλια. Ιδανική βάση για συνδυασμούς π.χ. με γλυκό του κουταλιού ή φρούτα. Ενδιαφέρουσα προς καλή.
Κρέμα σοκολάτα: πολύ καλή, βαθιά και πλούσια σοκολατένια γεύση. Καλή.
Μέλι Δίον: Στη μύτη, αρώματα κεριού και αποξηραμένων λουλουδιών και βοτάνων, με εμφανές το θυμάρι. Ενδιαφέρουσα γεύση με ελεγχόμενη γλυκύτητα και αίσθηση λουλουδιών και θυμαριού. Καλό.

Zoe's Premium Latteria, Ακαδημίας 37 και Ομήρου, τηλ. 2130344023 (κάνουν και διανομές στη γύρω περιοχή).