Follow us

Ένα τριήμερο γεύσης και διασκέδασης: ο απολογισμός

Έγινε θεσμός! Το φεστιβάλ “Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις” του Δεκεμβρίου μας έβαλε και φέτος πανηγυρικά στη γιορτινή περίοδο και μάλιστα με τον πιο… νόστιμο τρόπο. Στον απόηχο του φεστιβάλ, που φιλοξένησε το προηγούμενο weekend η Helexpo, η γενική εντύπωση όλων ήταν ενός απολαυστικού τριήμερου, που κατάφερε και πάλι να συνδυάσει τη χαρά της γιορτής μ' ένα σπάνιο οδοιπορικό στην Ελλάδα της γεύσης. Το έβλεπες στην προσέλευση του κόσμου, στα χαρούμενα πρόσωπα, στην ατμόσφαιρα διασκέδασης, στην όρεξη που

Ένα τριήμερο γεύσης και διασκέδασης: ο απολογισμός

Επεράσαμε όμορφα!

Κατά γενική ομολογία, το φεστιβάλ αυτό ήταν το πιο καλοστημένο κι ευχάριστο στον επισκέπτη, απ' όλα μέχρι σήμερα. Oι χώροι γιορτινοί, με άνετο και κομψό styling, έφτιαχναν το ιδανικό σκηνικό για να περάσεις καλά. Και πώς να μην περάσεις! Μπαίνοντας, σε τύλιγαν οι μυρωδιές των εδεσμάτων, το μάτι δεν ήξερε πού να σταματήσει, ένα χαρούμενο ηχητικό υπόστρωμα που έμπλεκε γέλια, ομιλίες, ποτήρια που γέμιζαν, παιδικές φωνούλες, αναγγελίες εκδηλώσεων, δημιουργούσε αμέσως γιορτινό mood. Ο πολύχρωμος χώρος της "παιδικής χαράς", στο δεύτερο επίπεδο, γέμισε αμέσως από χαρούμενα παιδάκια, αφήνοντας ακόμα πιο χαρούμενους γονείς να δοκιμάσουν, να πιουν, να διασκεδάσουν χωρίς την έννοια τους.

Ένα τριήμερο γεύσης και διασκέδασης: ο απολογισμός
Ο Γιάννης Μπαξεβάνης μυεί τους μικρούς φίλους του Φεστιβάλ στα μυστικά της γαστρονομίας.

Η αλήθεια είναι, ότι όλοι, μικροί-μεγάλοι, έκαναν μια μικρή στάση εκεί πάνω, για να δουν τα τρία τρισχαριτωμένα μαύρα γουρουνάκια, που είχε φέρει ο γνωστός κτηνοτρόφος Δημήτρης Δήμου, θέλοντας να μας εξοικειώσει με την αρχαία ελληνική φυλή του μαύρου χοίρου, που επανήλθε τελευταία στο τραπέζι μας.

Ο περίπατος στους διαδρόμους με τους 140 (και βάλε!) εκθέτες, μας επεφύλασσε απολαυστικές στάσεις γεύσης. Κρασιά μικρών παραγωγών, τοπικά λικέρ, μπίρες μικροζυθοποιίας γέμιζαν τα ποτήρια μας και μας ακολουθούσαν σ' ένα συναρπαστικό κυνήγι γεύσεων, με φοβερό ενδιαφέρον. Κυριολεκτικά, δεν ήξερες τι να πρωτοδοκιμάσεις!

Παρ' όλα αυτά, σ' ένα διάλειμμα δοκιμών και ξεκούρασης με την παρέα, έμενε χώρος για τα γκουρμέ πιατάκια που προσφέρονταν (έναντι 2€) στον αεράτο χώρο του "μεζεδοπωλείου", στην πλατεία της αίθουσας. Ποιος έλεγε όχι στα αμπελοσαρμαδάκια, στο μελωμένο χοιρινό με δαμάσκηνα και κάστανα, στις διαφορετικές γεμιστές πιπεριές (και άλλα) δια χειρός Σωτήρη Ευαγγέλου -και πού αλλού τα βρίσκεις αυτά, αλήθεια…

Μετά, κόψαμε και πίτα! Όχι ακριβώς εμείς, αλλά η Σμαράγδα Καρύδη με τον Θοδωρή Αθερίδη, σε μια λαμπρή στιγμή του φεστιβάλ, έκοψαν συμβολικά τη νέα πρωτότυπη βασιλόπιτα του Βενέτη, με μακαρόν και γεύση ρόδι, που ενθουσίασε.

Ο Θοδωρής Αθερίδης και η Σμαράγδα Καρύδη έκοψαν την πρωτότυπη βασιλόπιτα του Βενέτη που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ.

Από τις πιο ευχάριστες, όμως, στιγμές του φεστιβάλ, ήταν οι συζητήσεις με τους παραγωγούς-εκθέτες: η χαρά στο χαμόγελο της σερραίας κυρίας που φτιάχνει η ίδια τον καβουρμά της, ο ενθουσιασμός του εκτροφέα φασιανού ψηλά στην Πίνδο όταν μιλούσε για τα προϊόντα του, οι μυκονιάτες και οι συριανοί τυροκόμοι, οι δημιουργοί εξαιρετικών ελαιολάδων, οι μικροί παραγωγοί κρασιών, όλοι σου μετέφεραν τον ενθουσιασμό για τη δουλειά τους και την ικανοποίηση από την επαφή τους με το κοινό.

Τέλος, η χαρά να ψωνίζεις προϊόντα που σ' ενθουσίασαν. Βρήκαμε λιχουδιές για το γιορτινό -αλλά και το σημερινό- τραπέζι σε "τιμές φεστιβάλ", ανακαλύψαμε δυσεύρετα προϊόντα, επινοήσαμε συνθέσεις για σπάνια γευστικά δώρα στους φίλους. Και βέβαια, μεταφέραμε χαρούμενες στιγμές στο σπίτι, όταν ανοίξαμε τις σακούλες με τα λάφυρα…

Σπάνιες και πολύτιμες εμπειρίες…

Τρυπώσαμε σε αίθουσες που γίνονταν μαθήματα μαγειρικής, εργαστήρια γεύσης, γευσιγνωσίες και μάθαμε… και τι δεν μάθαμε! Τυχεροί όσοι είχαν φροντίσει να κλείσουν θέση, σε πολλά υπήρχε το αδιαχώρητο. Χριστουγεννιάτικο τραπέζι με το αγριογούρουνο του Δημήτρη Σκαρμούτσου ή την πάπια του Olivier Campanha, τη γαλοπούλα στο χαρτί του Κώστα Τσίγκα ή την πηχτή του Έκτορα Μποτρίνι (και άλλους πολλούς), παρουσιασμένες βήμα-βήμα, με πολύτιμα μυστικά και tips (και κατόπιν σερβιρισμένα, βέβαια!), ε, δεν τα βρίσκεις κάθε μέρα.

Ο Δημήτρης Σκαρμούτσας μαγείρεψε τον περίφημο μαύρο χοίρο...

Για να μην πούμε για τα φοβερά μακαρόν που μας έμαθε ο Διονύσης Αλέρτας και ζηλέψετε όσοι δεν είσαστε εκεί… Βρεθήκαμε σε σπάνιες κάθετες γευσιγνωσίες κρασιών με πολύτιμους "οδηγούς" γνωστούς experts του οίνου, μάθαμε ακόμα και πώς να φτιάχνουμε μπίρα στο σπίτι! Γίναμε ειδικοί στη σοκολάτα από τον γνωστό patissier Δημήτρη Χρονόπουλο και στο κάστανο από την chef Ντίνα Νικολάου. Γνωρίσαμε τον περίφημο "μαύρο χοίρο" από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο και τον κτηνοτρόφο Δημήτρη Δήμου…
Όλες οι παράλληλες εκδηλώσεις είχαν πραγματικό ενδιαφέρον, άλλες για όλους, άλλες για πιο "ψαγμένους", όλες όμως ήταν καλοσχεδιασμένες, έγιναν σε ζεστό παρεΐστικο κλίμα και άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις.

Οι υψηλοί καλεσμένοι άφησαν την "ετικέτα"

Το φεστιβάλ "εγκαινίασαν" με την άφιξή τους νωρίς την Παρασκευή ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ίδιου Υπουργείου Μόσχο Κορασίδη, σε μια επίσκεψη που τα είχε όλα: ενδιαφέρουσες συζητήσεις με παραγωγούς, γευστικές ανακαλύψεις που ενθουσίασαν, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την παρουσίαση των "ξεχασμένων" ελληνικών κρεάτων από μεγάλα αμνοερίφια (προβατίνα, ζυγούρι, τράγο), που μαγείρεψε ο Γιώργος Τσιλιγκίρης (του "Τηλέμαχου") και που το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει δρομολογήσει την προώθησή τους στο ελληνικό τραπέζι. Αμφότεροι δοκίμασαν προβατίνα και τράγο, στα πιάτα που ετοιμάστηκαν στο "εργαστήρι γεύσης".

Η ηγεσία του Υπ.Α.Α.Τ. και ο διευθυντής του Φεστιβάλ Δ.Κούκης δοκιμάζουν τα πιάτα του Γ. Τσιλιγκίρη.

Το Σάββατο, μας ήρθε η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, που ξεναγήθηκε στα περίπτερα, δοκίμασε, ενδιαφέρθηκε για πολλά προϊόντα, μίλησε με πολλούς παραγωγούς με το γνωστό, άνετο στυλ της και κάθισε στο χώρο του εστιατορίου, συζητώντας αρκετά με την εκδότρια του "α" Άννυ Ηλιοπούλου και τον διευθυντή του φεστιβάλ και του αθηνοραμαumami.gr Διονύση Κούκη.

Η Υπ. Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη σε περίπτερο από την πατρίδα της την Κρήτη.

Είχαμε, όμως και προσκεκλημένους από το εξωτερικό, ειδικούς δημοσιογράφους γεύσης, που μας ήρθαν από Γερμανία, Ρωσία και Φινλανδία και ενθουσιάστηκαν με την ποιότητα των προϊόντων μας -πολλά από τα οποία δεν γνώριζαν- αλλά και από το γεγονός ότι σ' αυτό το φεστιβάλ (και με αυτό το εισιτήριο) μπορούσες να δοκιμάσεις τα πάντα.

Το φεστιβάλ στο τραπέζι μας

Live cooking στο περίπτερο της Agrino

Όλη η Ελλάδα της γεύσης σ' ένα φεστιβάλ! Στο μυαλό μας αποτυπώθηκαν ένα σωρό γεύσεις που ανακαλύψαμε και άλλες που γνωρίζαμε, αλλά δεν κουραστήκαμε να δοκιμάζουμε, από κάθε γωνιά της χώρας. Όπως και πολλοί από σας, περάσαμε ξανά και ξανά από τα περίπτερα που μας άρεσαν, εντοπίσαμε νέα προϊόντα, μιλήσαμε με παραγωγούς. Φυσικά, δεν γίνεται να παρουσιάσουμε εδώ τα δεκάδες ενδιαφέροντα προϊόντα που βρήκαμε σ' αυτές τις "διαδρομές της γεύσης". Ενδεικτικά, όμως, θα σας προτείναμε για το γιορτινό -και όχι μόνο- τραπέζι σας…

Τυριά από τις Τζιτζιφιές Αποκορώνου Κωστάκη

- Την πορκέτα, το προσούτο και το σαλάμι μαύρου χοίρου του Στρεμμένου, το σαλάμι αέρος Τριπόλεως του Δαγρέ, το σαλάμι Λευκάδας Πολυχρονόπουλου, τη βραστή γλώσσα της αλλαντοποιίας Βόρειος Ελλάς από τη Δράμα, τον παστουρμά Μιράν, το κρητικό απάκι Βαβουράκη, για ένα πλατό αλλαντικών με ελληνικό χρώμα.

- Το αρσενικό και το μελανοτύρι Νάξου του Κουφόπουλου, το σκοτύρι και το κατσικίσιο κεφαλοτύρι Ίου του Νιώτικο, τη γραβιέρα της τυροκομικής Αμαρίου και τη 12μηνη του Κωστάκη, το Σαν Μιχάλη από τον Ζωζεφίνο Σύρου, το ξινοτύρι του τυροκομείου Μυκόνου Κουκά, το βουβαλινό του Μπέκα, το λαδοτύρι Ζακύνθου του Μπάστα, σε συνδυασμό με τα αποξηραμένα σύκα Ταξιάρχη Ευβοίας, τα σύκα Rizovoli και το τσάτνεϋ σταφίδας σκιάς της Golden Black, για ένα ελληνικό πλατό τυριών.

- Τους σπιτικούς καβουρμάδες, από 3 κρέατα και βουβαλίσιο, από το κρεοπωλείο-οικοτεχνία "Το Χασαπάκι", στις Σέρρες, τα λουκάνικα από κουνέλι του Αλεξανδράκη, τα χωριάτικα λουκάνικα Μουτεβελή, τα τριπολιτσιώτικα Δαγρέ κι εκείνα από τα "Τέμπη", για την ώρα των μεζέδων του κρασιού.

- Την πολύ καλή καπνιστή σαρδέλα και τον μαριναρισμένο γαύρο της Stella Mare, το αξεπέραστο καπνιστό χέλι του Γείτονα, το αβγοτάραχο Τρικαλινού, για το ούζο ή το τσίπουρο.

Γαύρος μαρινάτος της Stella Mare

- Τη μαρμελάδα black Mojito της Αμανίτα, εκείνη από πράσινη ντομάτα του Μελίμηλον Νάξου, το μέλι με ξύσμα πορτοκαλιού του Μέλι Αγγελικής, το πλούσιο γιαούρτι του τυροκομείου Μυκόνου, το ξινοτύρι Ίου, τα τυράκια "γκερεμέζι" του Πάνα, τα αλείμματα 100% φρούτων από τις Rizes Κοζάνης, αλλά και το φιστικοβούτυρο «Αμμουδιάς» της Bonum Terrae για ένα ξεχωριστό γιορτινό πρωϊνό,.

Παραδοσιακό στραγγιστό γιαούρτι από το τυροκομείο Μυκόνου

- Τον τραχανά με πιπεριά Φλωρίνης του Ναουμίδη, συνδυασμένο με το νέο γλυκοκαυτερό προϊόν πιπεριάς "Πιπερόμελο¨, από πιπεριά Φλωρίνης και μούστο κρασιού, για ένα ιδιαίτερο πρώτο πιάτο με ελληνικό χρώμα.

Τραχανάς μεγνήσια πιπεριά Φλωρίνης του Ναουμίδη

- Τα ζυμαρικά Αγροζύμη από τα Γιαννιτσά για παραδοσιακή γεύση και τα φρέσκα ζυμαρικά Al Fresco σε πολλές εκδοχές, απλά και γεμιστά, με επιλεγμένα υλικά γέμισης, για πρώτα ή κυρίως πιάτα.

Φρέσκα ζυμαρικά "Al Fresco"

- Τον νωπό ελληνικό φασιανό, τις πέρδικες και τα ορτύκια των εκτροφείων "Επίλεκτα Πτερωτά Θηράματα", από την Πίνδο, για ένα πραγματικά γιορτινό τραπέζι -αλλά και τα ίδια έτοιμα, καπνιστά, για ορεκτικό.

- Τον κρητικό πετεινό και το κουνέλι της Φάρμας Αλεξανδράκη, για καθημερινό ή γιορτινό κυρίως πιάτο.

- Τα φρέσκα, βιολογικά κηπευτικά και σαλατικά από το Farmer's Republic ή το "Βιολογικό Καλάθι", για τις σαλάτες και τα συνοδευτικά.

Το περίπτερο του Farmers Republic στο Φεστιβάλ