Follow us

Μια απολαυστική περιήγηση στην Ελλάδα της γεύσης

Αυτό το γευστικό οδοιπορικό στα εξαιρετικά ελληνικά προϊόντα, διανθισμένο με παράλληλες εκδηλώσεις-εκπλήξεις, δεν είναι ακριβώς ένα συνηθισμένο φεστιβάλ. Δεν είναι απλά μια "πατριδογνωσία" των ποιοτικών προϊόντων της σημερινής Ελλάδας στο χώρο των τροφίμων και των ποτών. Είναι πολλά περισσότερα: κατά κύριο λόγο, βέβαια, μια πολύτιμη ευκαιρία να γνωρίσετε, δοκιμάζοντας, μερικά προϊόντα-διαμάντια της ελληνικής παραγωγής και να τα εντάξετε στο γιορτινό τραπέζι σας, αλλά και μόνιμα στη δια

Μια απολαυστική περιήγηση στην Ελλάδα της γεύσης

Διαλέξτε ένα 6ωρο, αν θέλετε και δύο, από το τριήμερο του φεστιβάλ για να το περάσετε στην Helexpo, στις 5,6,7 Δεκεμβρίου, ή όσο, ανάλογα με τις αντοχές σας, θα χρειαστείτε για να ζήσετε τις εμπειρίες που προσφέρει το φεστιβάλ. Σας περιμένουν 140 εκθέτες με τα προϊόντα τους, μεταξύ των οποίων πάνω από 20 από το χώρο της ποιοτικής παραγωγής κρασιών και αποσταγμάτων και την ανερχόμενη ελληνική μικροζυθοποιία…

Μια απολαυστική περιήγηση στην Ελλάδα της γεύσης

Υπολογίστε: δοκιμή προϊόντων, συζήτηση με παραγωγούς, διάλειμμα (για φαγητό, γλυκό), αγορές, μάθημα από τον αγαπημένο σας σεφ, γευσιγνωσία, παρακολούθηση του "μαέστρου της παράδοσης", διαγωνισμός κοινού... Αν έχετε παιδιά, πάρτε τα μαζί σας. Θα απασχοληθούν δημιουργικά με τον καλύτερο τρόπο, όσο εσείς θα απολαμβάνετε.
Το βέβαιο είναι ότι θα φύγετε πλήρεις εντυπώσεων, γνώσεων και με ανανεωμένη εικόνα για τα σύγχρονα ελληνικά προϊόντα διατροφής. Και, βέβαια, με μερικά διαμαντάκια στην τσάντα σας.
Ελάτε μαζί μας για μια προ-ξενάγηση, που θα σας βοηθήσει να μη χάσετε καμία γευστική διαδρομή ή εκδήλωση…

Οργανωθείτε…

Πριν απ' όλα, μπείτε στο http://www.elladagiortigefseis.gr/festival4/ για να φτιάξετε το πρόγραμμά σας. Δείτε ποιες παράλληλες εκδηλώσεις σας ενδιαφέρουν, κλείστε άμεσα θέση (είναι περιορισμένες) και οργανώστε την επίσκεψή σας με αυτή τη βάση. Υπολογίστε αρκετό χρόνο για την περιοδεία σας στα περίπτερα, ώστε να έχετε την άνεση να περάσετε πάλι από ορισμένα, κάτι που σίγουρα θα συμβεί. Καταγράψτε τι θέλετε να αγοράσετε και εξασφαλείστε ότι θα υπάρχει την ώρα των αγορών σας. Έχετε υπόψη σας, ότι τα προϊόντα διατίθενται σε ειδικές τιμές και προνοήστε για το γιορτινό τραπέζι ή και για δώρα. Προϊόντα όπως ο καφές, τα συσκευασμένα γλυκά, όλα τα deli σε αεροστεγή συσκευασία ή βαζάκια, τα όσπρια, τα ζυμαρικά, τα κρασιά και ποτά, τα αποξηραμένα φρούτα και άλλα πολλά, διατηρούνται μεγάλο χρονικό διάστημα και αποτελούν ευκαιρία ποιοτικών αγορών.
Η ξενάγησή μας χωρίζεται σε τρία μέρη: βόλτα στα περίπτερα, παράλληλες εκδηλώσεις, διασκέδαση (φαγητό, γλυκό) στο φεστιβάλ...

1. ΒΟΛΤΑ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ

Γνωστά, αγαπημένα κι ανεπανάληπτα...

Ρίξτε αρχικά μια ματιά στον κατάλογο των εκθετών. Θα πάρετε μια ιδέα και θα εντοπίσετε τι σας ενδιαφέρει περισσότερο, αν και η δική μας συμβουλή είναι να περάσετε απ' όλους. Σας βλέπουμε να κατευθύνεστε πρώτα στα προϊόντα που έχετε αγαπήσει, για να πάρετε μια γεύση: ποιος θα χάσει το φοβερό καπνιστό χέλι του Γείτονα, το προσούτο Ευρυτανίας του Στρεμμένου, τον παστουρμά και το σουτζούκι του Μιράν, τα τυριά Νάξου του Κουφόπουλου, το αβγοτάραχο Τρικαλινού, τα φρέσκα μανιτάρια Δίρφυς, τα λουκάνικα του Δαγρέ από την Τρίπολη, τα γαλακτοκομικά από βουβάλια της Κερκίνης του Μπέκα, τα προϊόντα από γνήσια πιπεριά Φλωρίνης του Ναουμίδη, το λευκαδίτικο σαλάμι του Πολυχρονόπουλου, τα λουκάνικα Μουτεβελή, τα τυριά της Ίου του Νιώτικου τυροκομείου, τη φάβα Σαντορίνης της Santo και του Νομικού, τα αλείμματα ελιάς της Gaea, τα ανεπανάληπτα προϊόντα μαστίχας Χίου του Mastihashop… για ν' αναφέρουμε μόνο μερικά.
Γνωρίστε όσα δεν ξέρετε, δοκιμάστε και προμηθευτείτε τ΄αγαπημένα σας. Το βέβαιο είναι ότι πολλά από αυτά δεν θα λείπουν από το γιορτινό σας τραπέζι.

Εξερευνήστε, δοκιμάστε, ανακαλύψτε...

Το φεστιβάλ κρύβει και άλλες εκπλήξεις με πολύ ενδιαφέρον κι εμείς σας καλούμε σ' ένα δρόμο ανακάλυψης γεύσεων. Σταχυολογούμε στάσεις -εσείς όμως θα κάνετε τη δική σας εξερεύνηση…
Στο Χασαπάκι, για λουκάνικα και καβουρμά από τους νεροβούβαλους της Κερκίνης… Στη Golden Black, για βιολογική κορινθιακή σταφίδα με συμπυκνωμένη γεύση, που στεγνώνει στη σκιά… Στη Sparoza, για πρωτότυπα μείγματα διαλεγμένων βοτάνων και μπαχαρικών… Στην Αμανίτα του Πηλίου, για σάλτσες και μουστάρδες με άγρια μανιτάρια… Στο τυροκομείο Ζωζεφίνος Σύρου, για το διάσημο τυρί Π.Ο.Π. Σαν Μιχάλη… Στου Νεντίμ, για παραδοσιακά γλυκά Κομοτηνής και λουκούμια που δεν έχετε ξαναδοκιμάσει…Στον Πάνα για φρέσκο τυρί τσοπανίσιο και γκερεμέζι… Στο Al Fresco, για φρέσκα, χειροποίητα ζυμαρικά… Στη Σφακιανόπιτα για άπαιχτες σφακιανές πίτες… Στη Φάρμα Αλεξανδράκη, για πεντανόστιμα κρητικά κουνέλια και πετεινούς… Στην αλλαντοποιία Βόρειος Ελλάς, για χοιρινό λαιμό και μπριζόλα βουνού… Στο Beer-Deli για να φτιάξετε τη δική σας μπίρα στο σπίτι… Στο Μέλι Αγγελική, για πρωτόγνωρες γεύσεις ποιοτικού μελιού… Στη μεσσηνιακή Stella Mare, για εκλεκτά φιλέτα γαύρου και σαρδέλας, σε νόστιμες εκδοχές… Στο Cultural Village της "Σελήνης" για μια πρωτότυπη γευστική και πολιτιστική περιήγηση… Κι ένα σωρό άλλες εκπλήξεις, που θα βρείτε μπροστά σας…

Για κυνηγούς ιδιαίτερων γεύσεων…

Ψάχνετε το σπάνιο και διαφορετικό. Θα σας δώσουμε μερικές ιδέες για εξερεύνηση…
Ελαιόλαδα με αιθέρια έλαια από την Ariston Hellas… Deli σαλιγκάρια Κρήτης σε βαζάκια, από την Escargot de Crete… Σοκολατάκια σε γεύσεις που δεν φαντάζεστε από το Le Votre Piree… Τρούφες μανιτάρια ελληνικές σε κάθε μορφή, από την Troufa plus Volkan Beer με μέλι Σαντορίνης… Πατέ, πέστο και σκορδαλιά φιστικιού Αιγίνης από τον Νώντα. Ελληνικός φασιανός, πέρδικες και ορτύκια συσκευασμένα από τα Επίλεκτα Φτερωτά Θηράματα Γρεβενών… Σπάνια Φάβα Σχοινούσας του Μανώλη Κωβαίου, από ποικιλία κατσούνι… Αλάτι από τις αλυκές Μεσολογγίου αρωματισμένο με ούζο και γλυκάνισο από τη συλλογή ελληνικών αλατιών του Νόστιμο

Για πιστούς της υγιεινής διατροφής…

H πρωτοπόρος βιολογική αγορά παραγωγών Farmers Republic… Οι σοκολάτες Wish, χωρίς ζάχαρη, της Atcare… Βιολογικά φρούτα και λαχανικά από το ηλεκτρονικό Βιολογικό Καλάθι στην πόρτα σας, απευθείας από ομάδα βιοκαλλιεργητών… Βιολογικά βότανα από την Αρωγαία… Τα επιλεγμένα βιολογικά όσπρια και οι ξηροί καρποί της Βιοβλαστός… Η φοβερή σπιρουλίνα, από το Δίκτυο Ελληνικής Σπιρουλίνας… Τα βιολειτουργικά, βιολογικά ελαιόλαδα και οι ελιές των Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου… Το βιολογικό πετιμέζι από την ορεινή Πυλία του Καραγγελή κι εκείνο του Μαντζιώρου από την Κορινθία… Τα Όσπρια Κιερίου, από ελληνικούς σπόρους… Τα προϊόντα ροδιού της Ρόδι Ελλάς… Οι μαρμελάδες-αλείμματα με 100% φρούτο χωρίς ζάχαρη από τις Rizes της Κοζάνης…

2. ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μ' αρέσει να μαγειρεύω...

Αλλά και "μ΄ αρέσει να δοκιμάζω εξαιρετικά πιάτα"… Αν έχετε ήδη παρακολουθήσει κάποιο μάθημα μαγειρικής σε προηγούμενο φεστιβάλ, θα έχετε διαπιστώσει ότι πρόκειται για μια σύνθετη εμπειρία: είναι η αφορμή να ακούσετε γενικότερα συμβουλές και tips από καταξιωμένους chefs, που θα σας φανούν πολύτιμες. Ακόμα, να δοκιμάσετε τα εξαιρετικά πιάτα που θα ετοιμαστούν μπροστά σας… Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ και διαλέξτε chef και συνταγές. Το φετινό γιορτινό σας τραπέζι δεν θα μοιάζει με κανένα! Τι θα προτιμήσετε;

- Τον Έκτορα Μποτρίνι (Etrusco, Botrini's), για ραβιόλια γεμιστά με κρέας και χοιρινή πηχτή με γαρίδες…
- Τον Λευτέρη Λαζάρου (Βαρούλκο), για γιορτινά πιάτα με λαυράκι και τσιπούρα…
- Τον Γιάννη Λουκάκο (Ψωμί κι Αλάτι) που θα ετοιμάσει γιορτινές σούπες με απίθανες γεύσεις…
- Τον Αστέριο Κουστούδη (Μεγάλη Βρεταννία) με συνταγές από τη Θεσσαλονίκη, σαν το ροφό στη γάστρα με ρύζι και μυρωδικά…
- Τον Χριστόφορο Πέσκια και τον Χρήστο Μανουσόπουλο (Π Box), που θα μας δείξουν μια "μαγική" συνταγή για εύκολο ψωμί σε όποιες γεύσεις προτιμάτε…
- Τον Νίκο Πουλιάση (του θρυλικού Κουκούμαβλου της Σαντορίνης), με "πειραγμένες" γιορτινές συνταγές, σαν τη σούπα κάστανου με μανιτάρια, vinsanto, σιρόπι σοκολάτας και άλλα…
- Τον Κώστα Τσίγκα (Vespa Rossa) με μια γιορτινή συνταγή για γαλοπούλα στο λαδόχαρτο και στη γάστρα με ιδιαίτερη γέμιση…
- Το Δημήτρη Σκαρμούτσο (Έργον), με παραδοσιακές συνταγές για αγριογούρουνο από τα Τρίκαλα και για αρνάκι από τα Χανιά…
- Τον "δικό μας" πλέον Γάλλο Olivier Campanha (Food &Wine), με συνταγές με γαλλικό "χρώμα", σαν την πάπια με σως δαμάσκηνου και πικάντικη "μαρμελάδα" αχλαδιού…
- Last but not least, τον chef patissier Διονύση Αλέρτα, που θα μας μάθει τα μυστικά των μακαρόν, σε "ελληνικές" εκδόσεις, όπως κουραμπιέ, μελομακάρονο…

Θέλω να γίνω εξπέρ σε όλα!

Κλείστε θέση στον "Μαέστρο της παράδοσης" και απολαύστε σε παρεΐστικη ατμόσφαιρα...

… μια ξενάγηση με συνταγές στα πιο ιδιαίτερα ελληνικά κρέατα (προβατίνα, ζυγούρι, τράγο) από τον ειδικό στην κρεατοφαγία Γιώργο Τσιλιγκίρη (εστιατόριο Τηλέμαχος).
… πρωτότυπα μαγειρέματα με κοπανιστή, από τον Γιώργο Βενιέρη, την Αντωνία Ζάρπα, τον Ben Προβή.
… για Πάβλοβα…εκμέκ καταΐφι, μπακλαβά, κουραμπιέδες και άλλα, φυσικά από την μυτιληνιά expert Έφη Γιαλούση.
… για να διορθώσετε τα συχνότερα λάθη στη ζαχαροπλαστική σας από τον chef patissier Γιώργο Γαλή.
… για να τα μάθετε "όλα για το κάστανο" από την Ντίνα Νικολάου.
… για να φτιάξετε γκουρμέ ξύδια και συνταγές με αυτά από την Ελένη Ψυχούλη.
… για να γνωρίσετε την αρχαιοελληνική ράτσα του μαύρου χοίρου και να δοκιμάσετε γεύσεις του, από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο και τον κτηνοτρόφο Δημήτρη Δήμου.
… για την τέχνη του ανατολίτικου street food, από το εστιατόριο Feyrouz, της γνωστής πιάτσας Αγίας Ειρήνης.
… για ασυνήθιστες κατασκευές με μπισκότα, όπως κουτιά από μπισκότο που γεμίζονται, από την Εβίτα Παπαχαραλάμπους, του Evita love cakes.
… για… τα πάντα με σοκολάτα-από ροφήματα μέχρι τρούφες- από τον chef patissier του King George Ευγένιο Βαρδακαστάνη.

Πάω στο "σχολείο" της γεύσης!

Τα Εργαστήρια Γεύσης συνδυάζουν πρωτότυπες γευσιγνωσίες με "μάθημα" πάνω σε ενδιαφέροντα προϊόντα, κρασιά, γευστικές αρμονίες. Επιλέξτε θέμα και ημέρα που σας ενδιαφέρει και κλείστε θέση εδώ για εμπειρίες που θα αναβαθμίσουν το γαστρονομικό σας επίπεδο…

- Πόση σημασία έχει το ποτήρι του κρασιού; "Μην πίνεις κρασί στο λάθος ποτήρι", από τον μοναδικό Έλληνα Master of Wine Κωνσταντίνο Λαζαράκη.
- Δοκιμάζουμε κοπανιστές από διάφορα νησιά του Αιγαίου και τις συνδυάζουμε με κατάλληλα συνοδευτικά και κρασιά. "Κοπανιστή, το ελληνικό ροκφόρ", από τον Δημήτρη Αντωνόπουλο, τον Ηλία Μαμαλάκη και τον Δημήτρη Ρουσουνέλο.

- Τι προσέχω όταν αγοράζω κρασί σε ασκό, γιατί "Και όμως, υπάρχουν ασκοί περιωπής", από τον οινολόγο Αργύρη Τσακίρη.
- Τυρί και μαρμελάδα αγαπιούνται τρελά και ενώνονται σε υπέροχα γευστικά δίδυμα. "Ποιο τυρί με ποια μαρμελάδα", από τον Δημήτρη Αντωνόπουλο και τον Ηλία Μαμαλάκη.
- Τρούφα, το υπόγειο μανιτάρι με την ακαταμάχητη γεύση, ατόφιο, σε βούτυρο, λάδι, αλάτι, σε σάλτσες και πολλά άλλα… "Τα μυστικά της τρούφας" από τη Θάλεια Τσιχλάκη, με guest τον σεφ Έκτορα Μποτρίνι.
- Για τους παλιούς και νέους φίλους του κρασιού, μια κάθετη γευσιγνωσία έχει πολύ ενδιαφέρον. Πολύ περισσότερο όταν αφορά το ερυθρό Τέχνη Αλυπίας (5 χρονιές) και το Ήδυσμα Δρυός Syrah (3 χρονιές), του οινοποιείου Τέχνη Οίνου, από τη Δράμα. Με παρουσιαστή τον γνωστό sommelier Γιώργο Λούκα.

- Και άλλη μια κάθετη γευσιγνωσία στο Κτήμα Κατσαρού του Ολύμπου: Chardonnay (4 χρονιές) και Cabernet (3 χρονιές). Με τον οινολόγο Αργύρη Τσακίρη.
- Αλλά υπάρχουν και οι πιστοί της μπίρας, που δεν θα χάσουν την απολαυστική γευσιγνωσία με θέμα "Μπίρες ελληνικής μικροζυθοποιίας και αρμονία με διαλεκτά τυριά και αλλαντικά", που θα παρουσιάσει ο οινοχόος Χρήστος Σιώμος.
- Αγαπάτε τα γλυκά κρασιά; Εδώ θα έρθετε! "Εξαιρετικά γλυκά κρασιά της Ελλάδας και αρμονία με γλυκά και αλμυρά", ένα άκρως γιορτινό θέμα, που θα παρουσιάσει η Θάλεια Τσιχλάκη.
- Γνωρίστε τα ωραιότερα ελληνικά deli σε μια γευστική παρουσίαση. "Ελληνική dream team -μια επιλογή των καλύτερων γαλανόλευκων ντελικατέσεν", από τον Δημήτρη Αντωνόπουλο και τη Θάλεια Τσιχλάκη.

3. ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Πού θα πάει, θα έρθει και η ώρα που θα θέλετε να ξαποστάσετε. Και φυσικά, το φεστιβάλ έχει φροντίσει με τρόπο που θα εκτιμήσετε…

Φαγητό

Στη μεγάλη "πλατεία" θα στηθεί ένα γιορτινό μεζεδοπωλείο από το team της Μεγάλης Βρεταννίας (με επικεφαλής τον βραβευμένο σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου), που δεν χρειάζεται συστάσεις. Πολλά μεζεδάκια σε μορφή "τάπας", για κρασί ή τσίπουρο (σαν τον τραχανά με αφρό φέτας ή τα αμπελοσαρμαδάκια με κιμά) σε τιμή 2€ το πιατάκι. Είπατε τίποτα; Θα συναντηθούμε σίγουρα εκεί!

Γλυκό

Όλη η γκάμα των χριστουγεννιάτικων γλυκισμάτων του ζαχαροπλαστείου της φίρμας Βενέτη, σε κλασική ή πιο μοντέρνα έκδοση, για κατανάλωση επί τόπου ή αγορά για το σπίτι. Και όχι μόνο, γιατί θα υπάρχουν και άλλες γλυκές εκπλήξεις…

Τέλος; Όχι!

Διαγωνισμός κοινού. Η γνώμη σας μετράει! Μην φύγετε αν δεν ψηφίσετε τα καλύτερα κατά τη γνώμη σας προϊόντα του φεστιβάλ. Όχι μόνο θα συμβάλλετε στην ανάδειξη των καλύτερων, αλλά έχετε την ευκαιρία να κερδίσετε εξαιρετικά δώρα. Μάθετε λεπτομέρειες εδώ.

Χρήσιμες πληροφορίες

Τα παιδιά πού τα παρκάρουμε;

Αν είναι μεγαλύτερα, θα έχουν μια καλή ευκαρία να έρθουν σ' επαφή με τα ποιοτικά πρϊόντα του τόπου μας και τους παραγωγούς τους και να γνωρίσουν, με τη δική σας καθοδήγηση, την "άλλη πλευρά της γεύσης", καταλαβαίνετε τι εννοούμε.
Για τα μικρότερα, σας έχουμε την ιδανική λύση. Στον "παιδότοπο" του φεστιβάλ θα παίξουν, μαθαίνοντας και μαγειρεύοντας, με την ομάδα του αγαπημένου σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη, που έχει γράψει ιστορία στα μαθήματα μαγειρικής για παιδιά...

Ωράριο, πρόσβαση, εισιτήρια

Ενημερωθείτε και φροντίστε εγκαίρως στο http://www.elladagiortigefseis.gr/festival4/episkeptes.aspx


ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ!