Follow us

Le Greche: gelato με άρωμα Ελλάδας

Το αυθεντικό, χειροποίητο gelato, έτσι όπως το φτιάχνουν στην Ιταλία, αλλά με ελληνικές πρώτες ύλες και έμπνευση, μας «σερβίρει» η Εύη Παπαδοπούλου στο νέο «Le Greche», που άνοιξε το καλοκαίρι στο Σύνταγμα.

Le Greche: gelato με άρωμα Ελλάδας

Όνειρό της ήταν μια γωνιά στην Αθήνα, όπου θα απολαμβάνει κανείς όχι μόνο το gelato, όπως το σπούδασε και το αγάπησε στην Ιταλία, αλλά και παγωμένα γλυκίσματα και βέβαια πολύ καλό ιταλικό καφέ με τα συνοδευτικά του, όλα έτσι όπως θα ήθελε να τα βρίσκει η ίδια.
Γι’ αυτό, εδώ δεν γίνεται καμία έκπτωση ούτε στην ποιότητα των πρώτων υλών, ούτε στον τρόπο παρασκευής, ούτε καν στον τρόπο συντήρησης, αφού στο χαριτωμένο μαγαζάκι της οδού Μητροπόλεως δεν συναντάμε την κλασική βιτρίνα με τους εντυπωσιακούς λόφους παγωτού, αλλά το παλιό ψυγείο με καπάκια, που «κρύβουν» τελείως το προϊόν. Πράγματι, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρείται το gelato σε σταθερή θερμοκρασία, στους –11 με –12 βαθμούς Κελσίου, που είναι και η κατάλληλη για να μπορεί το παγωτό να σερβίρεται με την πιο βελούδινη υφή, ώστε να λιώνει στο στόμα, χωρίς να δημιουργούνται κρύσταλλοι. Σ’ αυτό βοηθά και η ειδική τεχνική του ιταλικού gelato, που διαφέρει από το άλλο παγωτό, στο ότι δεν ενσωματώνεται καθόλου αέρας, γι' αυτό η γεύση του είναι πιο γεμάτη και σερβίρεται σε υψηλότερη θερμοκρασία. Επιπλέον, στο αυθεντικό gelato δεν χρησιμοποιούνται καθόλου έτοιμες σκόνες, τεχνητά χρώματα ή συντηρητικά, αλλά αντίθετα, γάλα και κρέμα γάλακτος εξαιρετικής ποιότητας. «Οι ελληνίδες» (όπως μεταφράζεται το Le Greche από τα ιταλικά), δηλαδή η Εύη και οι γυναίκες που εμπιστεύεται για το εργαστήριό της, επιλέγουν τα καλύτερα υλικά, κατά προτίμηση ελληνικής παραγωγής, όπως ανθότυρο Κρήτης, σύκα Καλαμάτας, γλυκό κρασί Σάμου και όπου αυτό δεν είναι δυνατό, εισάγουν πρώτες ύλες όπως την πάστα φιστικιού του Bronte της Σικελίας (που θεωρείται το καλύτερο φιστίκι στον κόσμο) ή τη φημισμένη γαλλική σοκολάτα Valrhona.

Le Greche: gelato με άρωμα Ελλάδας

Καθημερινά στο μαγαζί βρίσκεις περίπου 26 γεύσεις παγωτού, με ορισμένες πολύ δημοφιλείς, που γι’ αυτό παραμένουν σταθερές, όπως το φιστίκι, το ανθόγαλα με γεμιστά μπισκότα Παπαδοπούλου, το mascarpone με καραμελωμένα σύκα, ή το μιξ εσπεριδοειδών (πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ), αλλά και αρκετές που εναλλάσσονται ανάλογα με την εποχή και τα υλικά που βρίσκουν στην αγορά.
Συνάντησα την Εύη Παπαδοπούλου στο εργαστήριό τους στην Αγία Παρασκευή (που είναι ανοικτό στο κοινό) και μου έδωσε να δοκιμάσω το gelato γιαούρτι – πάβλοβα με φρούτα του δάσους. Ομολογουμένως, η υφή του παγωτού είναι εξαιρετικά απαλή, η γεύση του γιαουρτιού γνήσια και συνδυάζεται ωραία με τα αρωματικά φρούτα του δάσους, ενώ τα κομμάτια πραγματικής μαρέγκας δίνουν μια τραγανή διάσταση στο σύνολο. Εκείνη τη στιγμή έβγαιναν από το φούρνο και ταρτάκια κρέμας, που στην όψη έμοιαζαν με λουλουδάκια, φτιαγμένα από μια μικρή φωλιά τραγανού φύλλου κρούστας, που μέσα περιείχε μια πολύ αρωματική κρέμα βανίλιας, πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη και κανέλα, κάτι σαν μοντέρνα γαλατόπιτα. Είναι μία από τις προτάσεις συνοδευτικών για τον καφέ, που πλέον υπάρχουν στο μαγαζί.

Tον καφέ συνοδεύουν, εκτός των άλλων, κρουασάν σοκολάτας με γέμιση μαρμελάδας πορτοκάλι και χειροποίητα σάντουιτς παγωτού (όπως δύο φέτες carrot cake που έχουν στη μέση παγωμένη κρέμα εσπεριδοειδών ή το λεπτό brownie με γέμιση παγωμένο ανθόγαλα). Ακόμη και brioche με γέμιση το παγωτό της επιλογής σου μπορείς να επιλέξεις για να συνοδεύσεις τον καφέ σου -ένα τυπικό πρωινό των Σικελών- ή να παραγγείλεις affogato, δηλαδή εσπρέσο με μια μπάλα παγωτού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καφές εσπρέσο έρχεται αποκλειστικά από τη Νάπολη και είναι πιο δυνατός στο άρωμα από εκείνους της βόρειας Ιταλίας, που έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα. Κι επειδή το gelato δεν τρώγεται μόνο το καλοκαίρι, αλλά όλο το χρόνο, οι γεύσεις θα προσαρμόζονται στην κάθε εποχή, οπότε όσο χειμωνιάζει θα δούμε και αντίστοιχες εκδοχές όπως κάστανο, κρέμες με ουίσκι, σοκολάτα με μαυροδάφνη, αλλά και μια ολόκληρη σειρά από semifreddo...
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα- Παρασκευή: 08:00-01:00, Σάββατο: 10:00-02:00, Κυριακή: 11:00-01:00.

“Le Greche”, Μητροπόλεως 16, Σύνταγμα, τηλ. 216 7006458, www.legreche.gr
Εργαστήριο: Απ. Παύλου 2, Αγία Παρασκευή, τηλ 216 7006416