Follow us

Γλυφάδα: 15 γευστικές στάσεις

Το καλοκαίρι, η Γλυφάδα ήταν ανέκαθεν ένας δημοφιλής προορισμός της Αττικής. Οι περισσότεροι ίσως όμως δεν γνωρίζουν πως Γλυφάδα δεν είναι μόνο τα trendy café και bars ή τα μοδάτα εστιατόρια. Μετά από ψάξιμο και αρκετό περπάτημα κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ένας gourmet ή foodie, δηλαδή ένα άτομο με έντονο γαστρονομικό ενδιαφέρον, σίγουρα έχει πολλούς λόγους να έρθει και να ξανάρθει ως εδώ. Πέρα από τις γνωστές αλυσίδες που υπάρχουν σε κάθε περιοχή της Αθήνας -αλλά εδώ γίνονται υπερπαραγωγές-, ρω

Γλυφάδα: 15 γευστικές στάσεις

Τι γνωρίζουμε για τη Γλυφάδα;

Η περιοχή άρχισε να κατοικείται τη δεκαετία του ’20, κυρίως από ευκατάστατους κατοίκους του κέντρου της Αθήνας, που έφτιαχναν βίλες για παραθερισμό. Τη δεκαετία του '60 αποτελεί μοδάτο καλοκαιρινό προορισμό και οι παλιές μονοκατοικίες εναλλάσσονται με βιλίτσες, ενώ τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα μαζεύουν κόσμο από όλη την Αττική -τρανταχτό παράδειγμα τα περίφημα "Αστέρια". Με τη γιγάντωση του πληθυσμού της πρωτεύουσας οι δημότες της Γλυφάδας αυξάνονται, οι παραθεριστές γίνονται μόνιμοι κάτοικοι, οι συγκοινωνίες πυκνώνουν και μετά το 1970 χτίζονται οι πρώτες πολυκατοικίες. Η κοντινή πρόσβασή της τόσο στη θάλασσα όσο και στο (πρώην) αεροδρόμιο την καθιστούν ιδανικό προορισμό και για αλλοδαπούς ενοικιαστές που αναζητούν διαμονή και διασκέδαση. Έτσι, μετατρέπεται στο αστικό προάστιο που γνωρίζουμε σήμερα, με τις πολυτελείς κατοικίες, τα ξενοδοχεία, αλλά και τα πολλά εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης. Τα τελευταία χρόνια, προστέθηκε το τραμ που τη συνδέει με το Σύνταγμα και το Φάληρο, ενώ το μετρό –που φτάνει ήδη ως το Ελληνικό- προβλέπεται να τη φέρει ακόμη πιο κοντά στην υπόλοιπη Αττική.

Μια βόλτα με γευστικές στάσεις…

Ψωμί και ό,τι αλμυρό και γλυκό σνακ φανταστείς

Γλυφάδα: 15 γευστικές στάσεις

Κατεβαίνοντας από τη Βουλιαγμένης προς το κέντρο της Γλυφάδας μέσω της Σάκη Καράγιωργα, πρέπει να κάνεις οπωσδήποτε μια στάση στον Κατσαρό. Σε αυτό το μοντέρνο αρτοποιείο – ζαχαροπλαστείο, που είναι μια επιτυχημένη οικογενειακή επιχείρηση τριών δεκαετιών, βρίσκεις απίστευτα σνακ για κάθε στιγμή της ημέρας και βέβαια μεγάλη ποικιλία σε ψωμιά (περισσότερα από 40 είδη), παραδοσιακά ή πιο πρωτότυπα, όλα 100% χειροποίητα. Δοκίμασα από υπέροχο μηλοπιτάκι λαδιού και νοστιμότατο ψωμί με ντομάτα, ελιά και φέτα (κάτι σαν φοκάτσια), ψωμί με παραδοσιακό προζύμι με τη γεύση του σπιτικού καρβελιού που ζύμωναν στο χωριό, μέχρι χειροποίητη μπάρα δημητριακών με μέλι και κριτσίνι με σπιρουλίνα! Όσο για τα γλυκά, υπάρχει μεγάλη ποικιλία, αλλά λόγω εποχής, επικεντρώθηκα στο ψυγείο με τα παγωτά παραγωγής του (όπως καραμέλα βουτύρου, μπισκοτίνο, πραλίνα) που ήταν πράγματι απολαυστικά…

(Κατσαρός, 1. Σάκη Καράγιωργα 56, τηλ. 210 9630914, 2. Ελ. Βενιζέλου 28, τηλ. 210 9608528).

Για αμερικάνικες λιχουδιές

Βολτάροντας στο κέντρο, κοντά στην πλατεία του Αγίου Κωνσταντίνου, βλέπω ένα πολύ χαριτωμένο μαγαζί με πολύχρωμα ζαχαρωτά, cupcakes και όμορφα έπιπλα για να καθίσεις και να τα απολαύσεις, που με προκαλεί από τη βιτρίνα να μπω μέσα. Στο “Special Cakes”, που έχει ανοίξει περίπου ένα χρόνο, θα βρεις όλα τα αμερικάνικα λαχταριστά γλυκίσματα που βλέπεις στις ταινίες, από το αυθεντικό ψημένο νεοϋορκέζικο cheesecake και τα brownies, μέχρι εκείνα τα layer cakes που μοιάζουν με μεγάλες τούρτες και αποτελούνται από στρώσεις κέικ με πλούσια κρέμα κάθε γεύσης και βέβαια cupcakes, cake pops, μπισκοτάκια με ζαχαρόπαστα, αλλά και παγωτό. Όλα γίνονται από την αρχή στο εργαστήριό τους με φρέσκα υλικά (χωρίς σκόνες και έτοιμα μείγματα). Αναλαμβάνουν και παραγγελίες για γάμους, βαφτίσεις, ενώ στο χώρο τους γίνονται και γενέθλια ή πάρτι.

(Special Cakes, Κωνσταντινουπόλεως 3, 210 8945202, www.specialcakes.gr)

Τυρόπιτα και νεγράκια με ιστορία…

Στο επόμενο στενό μετά την Κωνσταντινουπόλεως είναι «Ο Τάσος», για τον οποίο μου είχαν μιλήσει οι γλυφαδιώτες φίλοι μου πριν ξεκινήσω τη βόλτα μου στην περιοχή. Είναι ένα μαγαζί στη λογική των παλιών ζαχαροπλαστείων, που από το 1955 γράφει ιστορία στη Γλυφάδα με την τυρόπιτα και τα "νεγράκια" του. Συνάντησα τον πολύ φιλικό εγγονό του ιδρυτή Τάσο Κοιτίδη, που έχει αναλάβει το τιμόνι και δοκίμασα κι εγώ την περιβόητη τυρόπιτα κουρού, που φτιάχνεται ακόμη με τη συνταγή του παππού. Αμέσως καταλαβαίνεις ότι η γέμιση έχει πραγματική φέτα, που μάλιστα είναι ΠΟΠ και τη φέρνουν από παραγωγό της εμπιστοσύνης τους στην αρχαία Ολυμπία. Όσο για τη ζύμη, τραγανή και ελαφριά, ό,τι πρέπει για ένα καλό πρωινό. Οι τυρόπιτες ζυμώνονται, γεμίζονται και φουρνίζονται όλη μέρα στο ανοιχτό εργαστήριο (που ήταν πρωτοποριακή ιδέα του παππού) και πωλούνται κατευθείαν από το ταψί, αφού βγαίνουν ζεστές ανά είκοσι λεπτά. Διάσημα και τα νεγράκια του Τάσου (βλ. φωτογραφία), που ξεκίνησαν ως μια παραλλαγή του κοκ και άρεσαν τόσο, που καθιερώθηκαν ως σήμερα και σε άλλα ζαχαροπλαστεία. Μάλιστα, ο Τάσος με πληροφόρησε πως το όνομά τους δεν έχει καμία ρατσιστική υπόνοια, αφού ο παππούς τους έδωσε το όνομα ενός αγαπημένου του ποδοσφαιριστή του Πανιωνίου, του Νέγρη! Στο μικρό μαγαζί βρίσκει κανείς λίγα αλλά προσεγμένα προϊόντα, όλα χειροποίητα και ημέρας, όπως παραδοσιακά σιροπιαστά (μπακλαβάς, καταΐφι, γιαουρτόπιτα), παγωτό, γρανίτες, που μπορεί να απολαύσει και στα παγκάκια του όμορφου εξωτερικού χώρου.

(Ζαχαροπλαστείο Ο Τάσος, Μαραγκού 6, τηλ. 210 8943154)

Focaccia ή cronut;

Σε κεντρικότατο σημείο της περιοχής, μια καινούρια πρόταση καταστημάτων (10 μέχρι στιγμής) για πρωτότυπα σνακ και ροφήματα για κάθε ώρα της ημέρας είναι τα ελληνικά Focaccino. Φιλοσοφία τους η παραγωγή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας με αγνά υλικά και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Εδώ βρίσκεις από παραδοσιακές σαρικόπιτες, focaccia με γνήσια ιταλική ζύμη (βλ. φωτογραφία) και grilled cheese sandwiches, μέχρι croque monsieur, φρέσκες σαλάτες και ποικιλία γιαουρτιών. Φτιάχνουν επίσης καφέ, smoothies, τσάι και φρέσκους χυμούς, που μπορούν να συνδυαστούν και με γλυκίσματα, όπως κρουασάν, παγωτό, αλλά και το cronut, τη νέα μανία των Αμερικανών. Άνετος εξωτερικός χώρος για μια σύντομη στάση… ενέργειας!

(Ανδρέα Παπανδρέου και Λαζαράκη, τηλ. 213 0297070, www.focaccino.gr)

Η πιο διάσημη καριόκα

Στην Ανδρέα Παπανδρέου κι ένα μαγαζί που πολλοί περίμεναν πώς και πώς στην Αθήνα, το ζαχαροπλαστείο Παπαπαρασκευά. Το εργαστήριο της Ξάνθης έχει μεγάλη ιστορία, από το 1926 και είναι διάσημο για τις καριόκες του, αλλά και τα άλλα σοκολατένια του κεράσματα, όπως τα «ανώμαλα» (ή «βραχάκια»), τα πουράκια, αλλά και τα σιροπιαστά του, όπως το σαραγλί. Δεν έχει πλέον μόνο η Ξάνθη το προνόμια να απολαμβάνει τα μοναδικά γλυκά του, αφού εδώ και ένα χρόνο το ζαχαροπλαστείο μαθαίνει στους Αθηναίους τα ξανθιώτικα γλυκά και μάλιστα σε έναν πολύ κομψό χώρο, που θυμίζει boutique. Πρόσφατη καλοκαιρινή έμπνευσή τους το παγωτό καριόκα, με πλούσια σοκολάτα και κομμάτια καριόκας και καρυδιού…

(Ζαχαροπλαστείον Παπαπαρασκευά, Παπανδρέου 13, τηλ. 210 8980220, www.papaparaskevas.gr)

Όλη η Κρήτη σε ένα μαγαζί

Λίγο παραπάνω συναντάμε και το «Χαλκιαδάκης Γεύσεις Κρήτης», το πρώτο γνήσιο, κρητικό σούπερ μάρκετ –με φιλικές διαστάσεις- που άνοιξε δύο υποκαταστήματα στην Αθήνα (το δεύτερο στο Χαλάνδρι). Πρόκειται για ένα πλήρες παντοπωλείο γεμάτο με προϊόντα που έρχονται απευθείας από το νησί, γνωστά αλλά και άγνωστα σε εμάς τους Αθηναίους. Αξιόλογο τμήμα τυριών, αλλαντικών και νωπών κρεάτων, ποικιλία σε κατεψυγμένα κρητικά έτοιμα προϊόντα ζύμης, αλλά και ξεχωριστό τμήμα μαναβικής με ορισμένα δυσεύρετα είδη.

(Χαλκιαδάκης Γεύσεις Κρήτης, Μ. Μπότσαρη 1 & Α. Παπανδρέου, τηλ. 210 8947832)

Ο παράδεισος των τυριών και αλλαντικών

Αν είσαι λάτρης των ποιοτικών τυριών και αλλαντικών, κατηφόρισε προς την Ποσειδώνος, αφού μια στάση στο μοναδικό Provence deli επιβάλλεται. Ειδικεύεται στην εισαγωγή και διάθεση ανωτέρας ποιότητος τυριών και αλλαντικών από μικρούς παραγωγούς της Ευρώπης, με μια μεγάλη γκάμα που μπορεί να ξεπεράσει και τα 100 διαφορετικά είδη, ανάλογα με την εποχή. Προϊόντα που δεν βρίσκεις εύκολα αλλού στην Αθήνα, όπως raclette de Savoie, pecorino di Pienza, το γαλλικό banon, αλλά και επιλεγμένα bresaola, prosciutto crudo ή cotto, hamon Iberico. Εκτός του ψυγείου και μια σειρά από συνοδευτικά των τυριών και αλλαντικών, όπως chutney, σάλτσες και άλλα deli ελληνικά ή εισαγόμενα, όπως το γαλλικό foie gras της Jeanne Bertot, οι κανθαρέλες της Δίρφυς, τα ιταλικά ζυμαρικά της Gran Cusina, αλλά και εξειδικευμένα εργαλεία για την κοπή, το σερβίρισμα, αλλά και το ψήσιμο του τυριού σε μπάρμπεκιου!

(Provence deli, Λ. Ποσειδώνος 81, Γλυφάδα, τηλ. 210 8981435, www.provence.gr)

Για ιδιαίτερα μπαχαρικά, βότανα και ξηρούς καρπούς

Επιστρέφοντας στην Αγγέλου Μεταξά και στρίβοντας στη Δούσμανη, ένα νέο λιλιπούτειο μαγαζί, γεμάτο με προϊόντα σε όμορφα βάζα, μου τραβά την προσοχή από την ονομασία του: «Ώσπου να πεις κύμινο». Μπαίνοντας βρίσκομαι περιτριγυρισμένη από δεκάδες βαζάκια με μπαχαρικά, βότανα και ξηρούς καρπούς κάθε είδους κλασικά ή πιο εξεζητημένα, όπως ινδικά μείγματα, τσίλι χαμπανέρο, κ.ά. Στα ράφια του και μεγάλη ποικιλία από τσάγια, αποξηραμένα φρούτα (σαν τις υπέροχες ελληνικές φράουλες που δοκίμασα) και super foods, ενώ διαθέτουν και ορισμένα προϊόντα μικρών Ελλήνων παραγωγών, όπως τα ιδιαίτερα λικέρ Dinapoja, τα προϊόντα πιπεριάς Φλωρίνης του Ναουμίδη, καφέ Tusso.

(Ώσπου να πεις κύμινο, Αγγ. Μεταξά 15 & Δούσμανη 13, τηλ. 210 8947415)

Απόλαυση χωρίς όρια…

Ο δρόμος μου πλέον με βγάζει μπροστά από το εντυπωσιακό σε μέγεθος και design all day café – boutique της Kayak, σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της πόλης, στη συμβολή της Μεταξά με τη Ζησιμοπούλου. Οι περισσότεροι έρχονται εδώ για το παγωτό σε 48 απίθανες διαφορετικές γεύσεις και ιδίως τις special, όπως το σορμπέ λεμόνι – βασιλικός, η σοκολάτα Valrhona με πιπέρι καγιέν ή το παγωτό γιαούρτι με στέβια, αλλά και το soft παγωτό γιαούρτι μηχανής. Ο ευχάριστος χώρος προσφέρεται και για καφέ, φρεσκοστυμμένους χυμούς φρούτων, αλμυρά ή γλυκά σνακ, σάντουιτς αλλά και λαχταριστά γλυκίσματα όπως μακαρόν, σοκολατάκια και κέικ με τη γνωστή ποιότητα της φίρμας.

(Kayak all day café boutique, Μεταξά 24-26 & Ζησιμοπούλου 9, τηλ. 210 8949130, www.kayak.gr)

Ο Γάλλος εδώ είναι αλλιώς

Ανεβαίνοντας προς τη δημοφιλή πλατεία Εσπερίδων, ξεχωρίζει η αγαπημένη γαλλική boulangerie Paul, που συστήθηκε με τους Αθηναίους αρχικά στην Πανεπιστημίου, στο Σύνταγμα. Εδώ όμως ο χώρος είναι σαφώς μεγαλύτερος, με πολλά τραπέζια στον εξωτερικό χώρο, αλλά και πατάρι στο εσωτερικό για να μπορεί κανείς να απολαύσει τις αμέτρητες γαλλικές σπεσιαλιτέ… από brioche και σάντουιτς με μπαγκέτα, μέχρι τάρτες, μακαρόν και διάσημα γλυκίσματα σαν τα εκλέρ. Δεν λείπουν και ορισμένες ελληνικές προτάσεις, όπως είναι οι παραδοσιακές πίτες. Νέο τους trend, τα macarons frappes!

(Paul, Πλατεία Εσπερίδων & Κύπρου 70, τηλ. 210 8947169, www.paul-international.com)

Κλασική αξία

Κι επειδή υπάρχουν και Έλληνες που ειδικεύονται στη γαλλική patisserie και μάλιστα με επιτυχία, περνάμε και μια βόλτα από την «Ανεμώνη» στην Αρτέμιδος. Must η τούρτα "μους τρεις σοκολάτες" (λευκή- γάλακτος- bitter) αλλά και η μους σοκολάτα γάλακτος Valrhona Jivara. Τώρα το καλοκαίρι διαθέτουν και μεγάλη ποικιλία σε χειροποίητο παγωτό, παγωτίνια (τυλιχτά, χωνάκια, αλλά και μίνι ξυλάκια σε διάφορες γεύσεις) αλλά και κάτι πολύ ιδιαίτερο, το zuccoto, μία σύνθεση από παγωτό βανίλια και σοκολάτα με σαβουαγιάρ ποτισμένα σε λικέρ και στο κέντρο αμύγδαλα και γλυκό κυδώνι. Το φτιάχνουν σε ατομικό μέγεθος, αλλά και μέγεθος μικρής ή μεγαλύτερης τούρτας.

(Ανεμώνη, Αρτέμιδος 6, τηλ. 210 8948018, www.anemonipastryshop.gr)

Επιλεγμένα προϊόντα από όλη τη χώρα

Αφήνοντας πίσω την πλατεία Εσπερίδων και κατεβαίνοντας τη Γρηγορίου Λαμπράκη προς παραλία, το βλέμμα μου πέφτει σε μια ταμπέλα: «Φίλοι με μεράκι… Παντοπωλείο». Μπαίνω στη στοά να ρίξω μια ματιά και ανακαλύπτω πως αυτό το λίγο κρυμμένο μαγαζί, που άνοιξε μόλις πριν μερικούς μήνες, έχει πολλούς γαστρονομικούς θησαυρούς. Δύο νέα παιδιά, ο Γιώργος και ο Πολύδωρος, αντί να φύγουν από τη χώρα προτίμησαν να μείνουν και να συγκεντρώσουν σ’ ένα ζεστό και φιλόξενο χώρο αξιόλογα προϊόντα, κυρίως από συνεταιρισμούς γυναικών από όλη την Ελλάδα. Το σημαντικό είναι ότι τα προϊόντα δοκιμάζονται πριν μπουν στα ράφια και έρχονται απευθείας από τους παραγωγούς, χωρίς μεσάζοντες, οπότε και οι τιμές τους είναι καλύτερες. Στα γεμάτα ράφια του είδαμε, μεταξύ άλλων, τα γνωστά και μη εξαιρετέα προϊόντα ζέας του κτήματος Αντωνόπουλου, πολλά παραδοσιακά ζυμαρικά (Άνω Ποροΐων, Μονολίθι, Τζουμέρκα, Χιώτικο Κελλάρι), σάλτσες Simply Greek, τα ιδιαίτερα προϊόντα της Arteat, ποικιλία σε όσπρια, μπαχαρικά, μέχρι εκλεκτά τυριά (όπως πρόβεια φέτα Αρκαδίας, κατσικίσια γραβιέρα Μπαζιωτάκη), αλλαντικά Miran και Sary, κρασί χύμα και εμφιαλωμένο και προϊόντα που ξεχωρίζουν όπως το καπνιστό χέλι του Γείτονα, τα λουκούμια και τα υποβρύχια-βανίλιες Bariamis, τα γλυκά της Πυλιακής Γης.

(Φίλοι με μεράκι, Γρ. Λαμπράκη 18, τηλ. 211 2147605, www.fmm.gr)

Άλλες γευστικές διευθύνσεις:

«Κοσμικόν»

Στην κεντρική πλατεία της Γλυφάδας άνοιξε και το 5ο κατά σειρά «Κοσμικόν», που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Εκτός από το γαλακτομπούρεκο που είναι συνώνυμο με το όνομά του, δημοφιλές είναι και το προφιτερόλ του, που βγαίνει και σε ατομικό μπολάκι για να το πάρεις στο χέρι σε μια … κρίση υπογλυκαιμίας!

(Πλ. Βάσως Κατράκη 6, τηλ. 210 8943919)

«Ι love cupcakes

Η Έλλη και η Αμαλία αγάπησαν τα cupcakes ως φοιτήτριες στο Λονδίνο και αποφάσισαν να τα φέρουν στην Ελλάδα. Φιλοσοφία τους είναι το «handbaked with love», δηλαδή φτιάχνουν καθημερινά στο εργαστήριό τους μικρές ποσότητες, για να διατηρούν τη φρεσκάδα τους, ενώ το μυστικό τους είναι η τέλεια αρμονία μεταξύ αφράτης ζύμης κέικ και λαχταριστής βουτυρόκρεμας, στην οποία κατέληξαν μετά από πολλά ταξίδια σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη.

(Γιαννιτσοπούλου 3, τηλ. 210 8983366, www.ilovecupcakes.gr)

Lookoomania

Η χαρά του λουκουμά, όχι όμως μόνο στην κλασική εκδοχή του με μέλι και κανέλα, αλλά με μεγάλη ποικιλία σε toppings και επικαλύψεις, από σοκολάτα, γιαούρτι και γλυκό του κουταλιού, μέχρι φρούτα και σαντιγί ή παγωτό, ενώ για τους πιο τολμηρούς φτιάχνονται και αλμυρές προτάσεις, με τυρί τριμμένο και σως, με αλλαντικά ακόμη και με... θαλασσινά! (Και delivery).

(Α. Μεταξά 10 & Δούσμανη 9, τηλ. 211 4070696, www.lookoomania.gr)