Follow us

Μοσχαράκι με…Άρωμα και ω-3 λιπαρά

Δοκιμάσαμε ένα μοσχαρίσιο κρέας με εξαιρετική γεύση και υφή, κάτι που δεν βρίσκεις εύκολα στη χώρα μας.

Μοσχαράκι με…Άρωμα και ω-3 λιπαρά

Ψάχνοντας το "μυστικό", ανακαλύψαμε τον ενδιαφέροντα συνδυασμό ράτσας του ζώου και τροφής, που εφαρμόζει μια καταξιωμένη φάρμα εκτροφής ζώων στη Βέροια, με εντυπωσιακό αποτέλεσμα -ό,τι κομμάτι δοκιμάσαμε είχε βαθιά νοστιμιά. Αξίζει να τον γνωρίσουμε.
Είναι γνωστό το πόσο η τροφή του ζώου επηρεάζει τη γεύση του κρέατος. Απλά, φέρτε στη γευστική σας μνήμη τα νησιώτικα κατσικάκια, που βόσκουν αρωματικούς θάμνους, πασπαλισμένους με την αλμύρα της θάλασσας… Σ' αυτή την ιδέα στηρίχτηκε μια έρευνα της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., που κατέληξε σε ένα μείγμα αρωματικών φυτών (όπως ρίγανη, βασιλικός, δυόσμος -όλα φυσικά αντιοξειδωτικά). Το μείγμα προστίθεται στην τροφή των νεαρών μοσχαριών, με θετική επίπτωση όχι μόνο στη γεύση, αλλά και στην ποιότητα του κρέατος: τα αρωματικά φυτά προσθέτουν στο κρέας ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και επιπλέον βιταμίνη Ε και το αποτέλεσμα της έρευνας καλύφθηκε από δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Όλα αυτά, βέβαια, δεν θα είχαν και πολύ ενδιαφέρον αν το γευστικό αποτέλεσμα δεν άξιζε τον κόπο: για παράδειγμα, το "χτένι" στη σχάρα είχε γεύση και τρυφεράδα φιλέτου, ενώ ο κιμάς από στήθος, με ελάχιστο λίπος, έδωσε ένα τρυφερό μπιφτέκι με βαθιά γεύση. Ένα κομμάτι ελιά στην κατσαρόλα, νόστιμο, με εξαιρετική υφή, ψήθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με τα κολοκυθάκια.
Στη Φάρμα Σ. Κουτσιώφτη, μονάδα εκτροφής ζώων από το 1976 στη Βέροια, η νεώτερη γενιά δεν επαναπαύτηκε στα γνωστά. Στις εγκαταστάσεις που έχει εκσυγχρονίσει στο Μακροχώρι Ημαθίας, εισάγει από τη Γαλλία ταυρίδια από τις ονομαστές ράτσες Limousin, Blonde d' Aquitaine και Aubrac σε ηλικία 7 μηνών και τα εκτρέφει μέχρι 14 μηνών, με μείγμα τροφών που ετοιμάζεται στο δικό της παρασκευαστήριο ζωοτροφών και περιλαμβάνει αυτό που περιγράψαμε. Η όλη παραγωγή γίνεται με τον έλεγχο της Agrocert. To μαλακό και τρυφερό κρέας με τη χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, που χαρακτηρίζει αυτές τις ράτσες, σε συνδυασμό με το αρωματικό μείγμα τροφών, δίνει ένα πραγματικά νόστιμο και τρυφερό κρέας, που το ονόμασαν "Άρωμα". Στην αρχή το εύρισκες μόνο στο κατάστημα της φάρμας στη Βέροια, τώρα, ευτυχώς, υπάρχει και σε κρεοπωλεία της Αθήνας -σε προσιτή τιμή-, ενώ θα σας το σερβίρουν και σε εστιατόρια ονομαστά για τα κρεατικά τους…
Φάρμα Κουτσιώφτη, Μακροχώρι Ημαθίας τηλ. 23310 71803 www.farmakoutsiofti.gr

Το μοσχαράκι "Αρωμα" βρήκαμε στα κρεοπωλεία:
Νούσιος, Ακακιών 52 (στο Εμπορικό Κέντρο),Πολύδροσο Αμαρουσίου τηλ. 210 6858372 , Δαβούτης, Εργασίας 15 Ν.Ιωνία τηλ. 210 25720096, Μεγγούλης , Κ.Καραμανλή 2 Μελίσσια τηλ. 210 8102666.