Follow us

Φύλλο "ματσόβεργας" με ιστορία..

Αυτή τη φορά, αντί γιά μιά νέα γωνιά, σας παρουσιάζουμε μιά παλιά -πιό παλιά δεν γίνεται...
Εργαστήρια χειροποίητου φύλλου έχουν απομείνει ελάχιστα στην Αθήνα και ο "φυλλαδόρος" είναι επάγγελμα υπό εξαφάνιση.

Φύλλο "ματσόβεργας" με ιστορία..

Ο γηραιότερος είναι σίγουρα ο κύριος Αγγελος Μακρής και εξακολουθεί να δουλεύει -γιά πόσο ακόμα- στο "Τέλειον", το παλιό εργαστήρι του στη Νέα Ιωνία.
Από την Ξηρονομή της Θήβας ο ίδιος, βρέθηκε στην προσφυγική Νέα Ιωνία και έμαθε την τέχνη δίπλα σε μικρασιάτη τεχνίτη φυλλαδόρο, από το 1947! Το δικό του εργαστήρι το άνοιξε το 1960 και γνώρισε μεγάλες δόξες -υπήρχε εποχή που είχε 120 πελάτες χονδρικής...
Εξακολουθεί να εργάζεται και δείχνει ότι χαίρεται πραγματικά την επαφή με τους πελάτες, αν και έχει περιορίσει την προσωπική του εργασία σε λίγα πράγματα: φύλλο σφολιάτας, κρέπες και το αξεπέραστο λεπτότατο φύλλο της βέργας (ή ματσόβεργας), σαν χωριάτικο σπιτικό, γιά κάθε πίτα αλλά και γιά πιτάκια στο τηγάνι, γιατί είναι ανθεκτικό. Στο εργαστήρι θα βρείτε βέβαια, ό,τι θελήσετε, από πεϊνιρλί και πίτσα μέχρι κάθε είδους κατεψυγμένα πιτάκια, αλλά ολοδικά του είναι μόνο αυτά, τώρα πιά. Αλλά μιά επίσκεψη εκεί δεν θα γίνει μόνο γι' αυτό.
Ο κύριος Αγγελος είναι πρόσχαρος, πράος και μιλάει μ' ευχαρίστηση γιά τη δουλειά του, που έχει περάσει από τα "σαράντα κύματα", σε δύσκολες εποχές. Ενα είναι το παράπονό του: καθώς τα παιδιά του προτίμησαν να "γίνουν επιστήμονες", όπως λέει, δεν βρίσκει κανέναν ν' αφήσει το εργαστήρι του, που έχει και "όνομα". Ακόμα και στην Ελλάδα της κρίσης, κανείς νεότερος μέχρι σήμερα δεν έχει δείξει ενδιαφέρον γιά ένα επάγγελμα παλιό, αλλά ανεξάρτητο και προσοδοφόρο...Και λυπάται να το κλείσει.
Οι περισσότεροι πελάτες -και μπαίνουν πολλοί- είναι και γνωστοί. Το εργαστήρι είναι μαζί κι ένας τόπος συνάντησης και κουβεντούλας, θυμίζοντας τις συνήθειες και τη χαλαρότητα μιάς άλλης εποχής. Οι μεγάλοι πάγκοι με τα σεντόνια, τ' αλεύρια, οι πλάστες, οι μηχανές της ζύμης είναι εκεί. Η κυρία Αθηνά επίσης, πλάι στον άνδρα της.
Κατεβαίνοντας τα σκαλιά, είναι σαν ν'αλλάζεις δεκαετία και να δραπετεύεις γιά λίγο από το σήμερα, σε μιά Ελλάδα που έφυγε ανεπιστρεπτί. Η Νέα Ιωνία διατηρεί ελάχιστες ακόμα "νησίδες" με παλιό χρώμα.
Φεύγω με το περίφημο φύλλο υπό μάλης, ελπίζοντας να ξαναβρώ το εργαστήρι ανοιχτό στην επόμενη επίσκεψη.

Χειροποίητο φύλλο "Το Τέλειον", Λ.Ηρακλείου 228, Ν.Ιωνία τηλ. 210 2791 849