Follow us

Nora's deli, η νέα gourmet γωνιά της πόλης

Το Nora's deli, που άνοιξε πριν λίγες μέρες στην Αναγνωστοπούλου, θυμίζει τα παλιά καλά αθηναϊκά παντοπωλεία -στην εξέλιξή τους, βέβαια. Γιατί είναι απλό και απροσποίητο, ένα σύγχρονο market γειτονιάς, όπου μπορείς να ψωνίσεις από τυρί και αλεύρι μέχρι είδη πρώτης ανάγκης για το σπίτι, αλλά ανάμεσα στα γνωστά και καθημερινά κρύβονται τα εκλεκτά και τα δυσεύρετα…

Nora's deli, η νέα gourmet γωνιά της πόλης

Το Nora's deli είναι μια άφιξη με ενδιαφέρον -και όχι μόνο για τους γείτονες και τους συχνάζοντες στο Κολωνάκι. Στα ράφια και τα ψυγεία του βρίσκεις αφορμές για μετακίνηση και από πιο μακρινές γειτονιές. Το μέγεθός του -γιατί κι αυτό μετράει- είναι όσο χρειάζεται για να ψωνίζεις με άνεση χωρίς να χάνεις την αίσθηση οικειότητας του παντοπωλείου γειτονιάς. Η καινοτομία του είναι ότι πλάι στο προϊόν ευρείας κατανάλωσης υπάρχει κι εκείνο του μικρού παραγωγού ή ένα σπάνιο deli εισαγωγής. Για να το πω αλλιώς, το χάζι στα ράφια και τις βιτρίνες του, με άφησε πολλές φορές έκπληκτη με τις γευστικές επιλογές του.

Nora's deli, η νέα gourmet γωνιά της πόλης

Υπό τους ήχους χαλαρωτικής κλασικής μουσικής, που επιμελείται ο -εκ των ιδιοκτητών- Πέτρος Σμάτσης, ανακαλύπτεις ελληνικά προϊόντα μικρής παραγωγής με γνώση επιλεγμένα, όπως τα προϊόντα με πιπεριά Φλωρίνης του Ναουμίδη, τα εξαιρετικά μέλια "Μελίγυρις", τα ικαριώτικα γλυκά του κουταλιού Τέσκος, τις μαρμελάδες Ηδιστον, τον ελληνικό καφέ Νέκταρ, τους ξηρούς καρπούς του Δεβεράκη, τα ντολμαδάκια "της Μαριάννας", τις ελιές από τις Ροβιές -για να πάρετε απλώς μια ιδέα. Οι σπιτικές σάλτσες της Στέλλας Σπανού από τη Θράκη, της Gaea και του Μανούσου βρίσκονται δίπλα σ' εκείνες του Jamie Oliver και πλάι στα ζυμαρικά της Αρκαδιανής και του Χιώτικου Κελλαριού θα βρείτε την περίφημη ιταλική φίρμα ζυμαρικών "Rustichella d'Abruzzo", ιδιαίτερα ρύζια από την Ιταλία, προϊόντα μανιταριών ελληνικά και εισαγωγής.

Πολύ καλή και η επιλογή από αρτοποιήματα μικρών οικοτεχνιών: τα λεπτά, νόστιμα κριτσίνια της οικογένειας Σταυράτη σε πολλές γεύσεις, τα εξαιρετικά "Μπισκότα από σπίτι" της Εβίτας Παπαχαραλάμπους, τα ασυναγώνιστα κουλουράκια της Ρίτας Αμιραλιάν (Rita's cookies) από τον Πειραιά. Οι θησαυροί που ανακαλύψαμε στον καταψύκτη φτάνουν μέχρι ολόκληρο συκώτι πάπιας, foie gras και στήθος πάπιας της πασίγνωστης φίρμας του Στρασβούργου Artzner καθώς και ραβιόλια γεμιστά με foie gras του Rougier. Τα κατεψυγμένα άγρια μανιτάρια από τη Γαλλία, τα φρούτα του δάσους για τα γλυκά μας, τα προϊόντα ζύμης Κορωνάκη, στέκουν όλα εκεί προκλητικά, το καθημερινό δίπλα στο ιδιαίτερο.

Στο ψυγείο, οι επιλογές σε τυριά και αλλαντικά δεν πάνε πίσω. Η συλλογή τυριών καλύπτει ελληνική και ξένη παραγωγή με πληρότητα. Πολύ καλές επιλογές από ελληνικά τυριά μικρών παραγωγών (σαν την γίδινη γραβιέρα του Τζουρμπάκη, κασέρι Καλαμπάκας, γιδοτύρι Μυλοποτάμου) κάνουν παρέα σε ελβετική gruyere, taleggio, fourme d' Ambert, mozzarella buffala campana και buratta με το κιλό, scarmozza, idiazabal, ιταλικό ubriaco (κρασοτύρι ωρίμανσης) και πολλά ακόμα, που κάνουν τους λάτρεις του τυριού να στενάζουν…

Αλλαντικά του Σαρήμπογια από τη Δράμα -η σαρδινέλα και ο καβουρμάς του δεν χρειάζονται συστάσεις- και των αδελφών Παντέρη, δίπλα σε εκλεκτό ιταλικό προσούτο, σαλάμι με φινόκιο, ιταλικά, γαλλικά και ισπανικά αλλαντικά. Ο ολόκληρος καπνιστός σολομός κόβεται αριστοτεχνικά στις φέτες που θέλετε, αλλά και σε κομματάκια για τα ζυμαρικά σας, αν το ζητήσετε. Μια ιδιαίτερη αναφορά αξίζουν οι σαλάτες που πωλούνται με το κιλό, από το εργαστήρι της Καρινέ Μχιταριάν: εξαιρετική φρέσκια καροτοσαλάτα, αυθεντικό ταμπουλέ, καπνιστή μελιτζανοσαλάτα αντάξια της καλύτερης σπιτικής, αλλά και ντολμαδάκια γιαλατζί. Ο ευγενέστατος Αρά, υπεύθυνος του ψυγείου και εξπέρ στα deli εδώ και 18 χρόνια, θα σας κατευθύνει με την εμπειρία του ενώ θα θαυμάσετε την τεχνική του στο κόψιμο τυριών και αλλαντικών.
Θα πρέπει να αναφέρουμε και τη μεγάλη συλλογή βιολογικών, υγιεινών και υπερτροφών που διαθέτουν.

Σε έναν ξεχωριστό χώρο έχουν συγκεντρωθεί αντιπροσωπευτικές ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα, σε μια κάβα που ξεπερνά σε ποικιλία ένα απλό παντοπωλείο και σας καλύπτει με επάρκεια.

H Ελεωνόρα Σμάτση, ο Πέτρος Σμάτσης και η Ναταλία Εμμανουηλίδου έχουν κάνει μια καλή δουλειά (που συνεχίζεται, βέβαια) μαζεύοντας σ' έναν ανεπιτήδευτο χώρο προϊόντα που έχουν επιλέξει ένα-ένα, συχνά μετά από ταξίδια τους στην Ελλάδα. Το μικρό παντοπωλείο που διατηρούσαν στην οδό Λουκιανού επί οκτώ χρόνια υπήρξε ένα πολύτιμο σχολείο γι' αυτούς. Ενα ακόμα σημαντικό στοιχείο, η προσωπική και εγκάρδια επαφή με τους πελάτες, όπως θα ήθελες στο παντοπωλείο της γειτονιάς σου...

Δοκιμάσαμε στο umami….

Μια εξαιρετική πρόβεια γραβιέρα Ηπείρου (του Καράλη): αρχίζει με τη γλυκύτητα μιας ελβετικής γραβιέρας και βγάζει κατόπιν πιπεράτες νότες, πλούσια και πρωτότυπη, ένα γοητευτικό τυρί. Μια νόστιμη και βουτυράτη γραβιέρα Αρτας με πιπέρι του Μπάφα, με τους κόκκους του πιπεριού σε ιδανική αναλογία, να έχουν σκορπίσει σε όλο τον όγκο του τυριού τις ελαφρά πικάντικες νότες τους και πολύ καλή επίγευση.

Το "Γιδοτύρι Μυλοποτάμου", ένα τυρί με "γλυκά" αρώματα φρέσκου γάλακτος, στόμα πικάντικο αλλά όχι επιθετικό, ένα πολύ καλό επίσης τυρί. Το ιταλικό σαλάμι με φινόκιο με ευχάριστη υπόξινη και πικάντικη γεύση, όπου το φινόκιο προσθέτει το φρέσκο ανηθάτο άρωμά του, πολύ καλό και κομψό αλλαντικό. Την ιταλική coppa, αλλαντικό ωρίμανσης με καρυδάτες νότες και ωραίο λίπος, για πολλές χρήσεις. Την καροτοσαλάτα, με φρέσκο ψιλοκομμένο καρότο, σπιτική μαγιονέζα, λίγο σκόρδο και μπαχαρικά, δροσερή και ελαφρειά. Την εξαιρετική καπνιστή μελιτζανοσαλάτα με λίγο ταχίνι, πολύ νόστιμη, με βελούδινη υφή.

Nora's deli, Αναγνωστοπούλου 11 Κολωνάκι τηλ. 210 3389349, 210 3389348 (και delivery)