Follow us

Deli – έκπληξη στο Βύρωνα

Για να βρεις το Box πρέπει να πηγαίνεις...γυρεύοντας ή να πέσεις πάνω στη δελεαστική βιτρίνα του κατά τύχη. Κρυμμένο σ' ένα στενάκι, δίπλα στην πολυσύχναστη Αγορά του Βύρωνα, δικαιολογεί απόλυτα τ' όνομά του, "Box γευστικό κουτί ": μικρό και γεμάτο διαλεγμένες γεύσεις, όπως ένα κουτί με εκλεκτή ποικιλία εδεσμάτων, που θα ετοίμαζες για δώρο...

Deli – έκπληξη στο Βύρωνα

Καθώς τίποτα δεν είναι τυχαίο, αυτό το μαγαζί ξεκίνησε από αγάπη για το καλό φαγητό και το κρασί. Ταξιδεύοντας συχνά ανά την Ελλάδα, η Μαρία Αργυροπούλου γνώρισε κι αγάπησε τα τοπικά προϊόντα, που αγόραζε τότε για το σπίτι της. Με τα ίδια κριτήρια ποιότητας και γεύσης τα επιλέγει και για το μαγαζί της. Το διαπιστώνεις εύκολα, βλέποντας στα ράφια του μικρού χώρου μερικές από τις καλύτερες ελληνικές ετικέτες σε κάθε είδος, αλλά και ορισμένες ξένες, εξίσου διαλεχτές.

"Προσαρμόζουμε τα είδη που φέρνουμε στις απαιτήσεις του κοινού μας, προσέχοντας πάντα τη σχέση ποιότητας-τιμής. Οι πελάτες μας είναι κάθε ηλικίας. Οι μεγαλύτεροι ενθουσιάζονται ανακαλύπτοντας παλιές, αυθεντικές γεύσεις -π.χ. στα όσπρια και στα τυριά- που βρίσκεις στα γνήσια προϊόντα μικρών οικοτεχνιών και δεν υπάρχουν στα σουπερμάρκετ. Ο κόσμος εκτιμά την ποιότητα και τη γεύση, που λείπουν συνήθως από τα προϊόντα μαζικής παραγωγής, έστω και αν πρέπει να τα πληρώσει γύρω στο 15% παραπάνω -τόσο έχουμε εκτιμήσει ότι είναι η διαφορά, όχι παραπάνω", μας λέει.

Εκτιμήσαμε τη συλλογή των εξαιρετικών αλεύρων των Μύλων Πανταζή, όπως το πολύσπορο και ο καμπλατζάς από μονόκοκκο σιτάρι, που θα ενθουσιάσουν όσους φτιάχνουν στο σπίτι το ψωμί τους. Τα όσπρια Πρεσπών, το ρύζι, οι φακές και τα ρεβίθια Βοίου Κοζάνης, έχουν την εγγύηση της θεσσαλονικιώτικης ομάδας Έργον, που τα επιλέγει από ντόπιους παραγωγούς και τα συσκευάζει. Οι "Γουμένισσες" με το έτοιμο για μαγείρεμα ριζότο με πορτσίνι και τον κόκκινο τραχανά καθώς και η "Φιλύρα" με τα σπιτικά εδέσματα (μαυρομάτικα, ντολμαδάκια, ψητό μανούρι στο λάδι) βρίσκονται εκεί. Η σειρά των νέων "πατέ λαχανικών" Ambrosia gourmet, με τις ατόφιες φρέσκιες γεύσεις και την προσιτή τιμή, αλλά και οι ολοκαίνουργιες σάλτσες Simply Greek (ντομάτα με σκόρδο, ντομάτα με τσίλι κ.α.) έχουν τη θέση τους στα ράφια. Εντοπίσαμε λίγα αλλά εκλεκτά ελαιόλαδα, το γνωστό Poliana, το φρουτώδες Αρμακάδι από τα Φιλιατρά, αλλά και το δυσεύρετο "Λάδι βιώσας" από παλιά οικογενειακά κτήματα στο Κεφαλόβρυσο Μεσσηνίας, σε minimal design μπουκάλι, μία καλή ιδέα για δώρο (σε φίλους ή στον εαυτό σας).

Αξίζει αναφορά στην πλούσια σειρά μπαχαρικών (απλών και μειγμάτων) του Μανδραγόρα, σε ωραίες μεταλλικές συσκευασίες.

Deli – έκπληξη στο Βύρωνα

Προχωρώντας στα γλυκά, χαρήκαμε που είδαμε τα μυρωδάτα Citrus από τη Χίο (αμυγδαλωτά, γλυκά κουταλιού, λουκούμια, φρουτόπιτες) και τις αγαπημένες μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού "Ηδιστον". Ξεχωρίζουν και τα γνωστά κρητικά μέλια "Μελίγυρις" με τα ιδιαίτερα "ασπρόθυμο και αγριοβότανα" και "μέλι δάσους με φασκόμηλο" -η βιοτεχνία εξάγει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της.

Το μικρό ψυγείο χωράει λίγα, αλλά προσεκτικά διαλεγμένα τυριά: γραβιέρα Νάξου Πιτταρά και Τριπόλεως "Μαίναλον", ονομαστή φέτα, κεφαλοτύρι και κασέρι Καρακανά από το Βόλο, κασκαβάλι, μελίχλωρο και καλαθάκι Χρυσάφη, από τη Λήμνο, ημίσκληρο ανθότυρο Κεφαλλονιάς Π.Γιαννάκη. Αλλαντικά βουβαλίσια από τη φάρμα Κερκίνης "ο Μπίλης".

Στα ράφια με τις επιλεγμένες ετικέτες κρασιών εντοπίσαμε τα εξαιρετικά παλαιωμένα αποστάγματα " Παρπαρούση" και το "Puro" του Καραθάνου, που αξίζουν την τιμή τους. Αρέσουν πολύ οι μπύρες Septem, της μικροζυθοποιίας από την Εύβοια, που τις έφεραν από τους πρώτους. Τελευταία άφιξη, η εντυπωσιακή μαύρη Septem Porter.

Οι μετρημένες ξένες ετικέτες είναι "μία και μία"...Οι αυστριακές σοκολάτες Zotter (organic and fair) με τους απίθανους συνδυασμούς υλικών. Μπισκότα και κράκερς από τους σπεσιαλίστες του είδους, σκωτσέζους. Οι πεντανόστιμες και πρωτότυπες σάλτσες για σαλάτες A must. Οι σπιτικές σάλτσες pesto Nord Salse (πολύ καλή αυτή με το φιστίκι Αιγίνης). Τα κομψά μπουκάλια-μύλοι με ιδιαίτερα αλάτια και πιπέρια "Le Comptoir de Mathilde", τόσο όμορφα για δώρα

Και βέβαια, δεν τα αναφέραμε όλα, το "Κουτί" τελικά ξεγελάει το μάτι, χωράει πολλά!

Στο Box ξέρουν καλά να συνδυάζουν γεύσεις για καλάθια δώρων κάθε μεγέθους -μάλιστα μας είπαν ότι πολλοί πελάτες τους τα προτιμούν και για το εξωτερικό.

Μαγαζιά σαν αυτό μας αρέσουν, ιδιαίτερα σε γειτονιές που δεν βρίσκεις αλλού τόσα ξεχωριστά ελληνικά προϊόντα μικρών παραγωγών.

Βοx γευστικό κουτί, Κύπρου 76-78, Βύρωνας, τηλ. 210 7600279 www.box-gourmet.gr