Πολλοί θα σου πούνε πως κεφτέδες χωρίς ψωμί ή φρυγανιά δεν γίνονται, όπως δεν νοούνται και χωρίς αυγό. Κι ακόμη ότι τα σουτζουκάκια ή οι κεφτέδες με σάλτσα θέλουν οπωσδήποτε πρώτα τηγάνισμα, διαφορετικά, λέει, διαλύονται στο μαγείρεμα. Ο χρόνος που μονίμως με κυνηγάει, όμως, μου έμαθε πως τα πιο νόστιμα ντοματένια κεφτεδάκια μαγειρεύονται με τον πιο γρήγορο και απλό τρόπο. Εξάλλου, κανένας λαός της Ανατολής δεν φτιάχνει τα κεφτεδάκια του με ψωμί και αυγό. Φροντίζει, όμως, να τα ζυμώσει με αρνίσιο κιμά για να βγουν αφράτα. Το ίδιο θεάρεστο έργο επιτελεί και ο χοιρινός κιμάς. Από εκεί και πέρα, τα τρως σκέτα με φρέσκο ψωμάκι, με ρύζι, με τηγανητές πατάτες ή τα αντιμετωπίζεις ως σάλτσα για μια μακαρονάδα. Την οποία μπορείς να φτιάξεις και με τα χθεσινά περισσεύματα, αφού τα συγκεκριμένα κεφτεδάκια προκύπτουν ακόμη πιο νόστιμα την επομένη.
Υλικά (για 4)
500 γρ. κιμά από χοιρινό, ποντίκι ή λάπα
1 μεγάλο κρεμμύδι, περασμένο από το μούλτι
2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
1 ματσάκι δυόσμο φρέσκο
1 ματσάκι μαϊντανό φρέσκο
3 κ.σ. ξίδι
2 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για κιμά ή κοτόπουλο
αλάτι, πιπέρι
3 ντομάτες πολύ ώριμες, ξεφλουδισμένες,
ψιλοκομμένες στο χέρι
2 σκελίδες σκόρδο
1κ.σ. κοφτή ζάχαρη
3/4 φλ. ελαιόλαδο
φρέσκο βασιλικό ή ρίγανη
αλάτι, πιπέρι
Παρασκευή
1. Βάζουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια σε μια λεκάνη και τα ζυμώνουμε πολύ καλά, βρέχοντας συχνά τα χέρια μας στη βρύση. Το νερό που παίρνει έτσι ο κιμάς τον αφρατεύει πολύ.
2. Πλάθουμε κεφτεδάκια στο μέγεθος που μας αρέσει. Σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε την ντομάτα, το σκόρδο, το αλατοπίπερο και τη ζάχαρη.
3. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε με καπάκι γιατί πιτσιλάει τρελά και θα κάνουμε χάλια την κουζίνα.
4. Μετά από 5-10 λεπτά, βάζουμε προσεχτικά τα κεφτεδάκια στο τηγάνι, με ένα κουτάλι τα περιχύνουμε με τη σάλτσα, σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να σιγομαγειρευτούν για 30 λεπτά. Στο τέλος προσθέτουμε τη ρίγανη ή τον βασιλικό ή και τα δυο μαζί.
TIPS
*Αν δεν μας βρίσκεται φρέσκια ντομάτα, το καλύτερο αποτέλεσμα δίνει ένα κουτί κονκασέ που θα πολτοποιήσουμε στο μούλτι.
*Τον χειμώνα, που δεν έχουμε φρέσκο βασιλικό, ωραίο άρωμα στη σάλτσα θα δώσει ένα
κλωναράκι ξερό φασκόμηλο.
Συνταγή από το βιβλίο: «Η Ελένη Ψυχούλη μαγειρεύει του καλού καιρού», εκδόσεις Πατάκη.