Χοιρινό με λάχανο (συνταγή από το εστιατόριο «Θωμάς» του Σκλήθρου Φλώρινας)

Υλικά (για 8 άτομα)
1 1/2 κ. χοιρινή σπάλα κομμένη σε μερίδες  
2 κιλά λάχανο (από το Ξινό-Νερό)  
2 κούπες ντομάτες πολτοποιημένες  
2 μεγάλες κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης ψιλοκομμένες
1 φλ. τσ. βούτυρο
1/2 κ.σ. πιπέρι κόκκινο  
χυμός 1 μεγάλου λεμονιού  
αλάτι, πιπέρι μαύρο      

Σημ. Εναλλακτικά γίνεται και με λάχανο τουρσί (αρμιά). Στην περίπτωση αυτή αλατίζουμε ελάχιστα.  

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα εξωτερικά φύλλα και  κόβουμε το λάχανο σε μακρόστενες λωρίδες. Πετάμε το κοτσάνι και τα σκληρά μέρη. Βράζουμε νερό το ρίχνουμε μέσα και το ζεματίζουμε για 5 λεπτά. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και στραγγίζουμε. Βάζουμε σε άλλη μεγάλη κατσαρόλα το βούτυρο να κάψει σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια του κρέατος καλά και από τις δύο πλευρές. Προσθέτουμε το κόκκινο πιπέρι, το κομμένο και μισοβρασμένο λάχανο, την ντομάτα τις πιπεριές αλάτι, μαύρο πιπέρι και συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά για δύο ώρες. Ανακατεύουμε συχνά και απαλά, προσέχοντας να μην κολλήσει. Στο τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού.  

Το συνοδεύουμε με ένα πλούσιο ξινόμαυρο της περιοχής (π.χ. ξινόμαυρο Grande Reserve Άλφα)  

Το χοιρινό με λάχανο είναι χαρακτηριστικό φλωρινίωτικο φαγητό. 



Γράψε την άποψή σου
Φαγητό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος

Οι σεφ και οι συνταγές τους

Επιλέξτε σεφ

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικά / Delicatessen