Γούνα (λιόκαυτο ψάρι)

Γούνα (λιόκαυτο ψάρι)
Η γούνα είναι ψάρι που έχει "ψηθεί" στον ήλιο, έχει χάσει τα υγρά της, και μετά ψήνεται στη σχάρα και σερβίρεται σαν ουζομεζές. Γίνεται με κολιό, σκουμπρί, παλαμίδα, ασπροσάφριδα, και είναι εξαιρετικά νόστιμο. Συνηθίζεται ιδιαίτερα στην Πάρο και στη Νάξο.

Παρασκευή

Πλένουμε τα ψάρια και τα στεγνώνουμε. Σκίζουμε κάθε ψάρι στη μέση, μ' ένα κοφτερό μαχαίρι, χωρίς να το χωρίσουμε. Παίρνουμε ένα καλαμάκι και το τρυπάμε, σαν βελόνα, οριζόντια στο πλατύ μέρος του ψαριού, για να το κρατήσει ανοιχτό. Αλατίζουμε και ρίχνουμε λίγη ρίγανη στα ψάρια. Τα κρεμάμε σε σχοινάκι (με σπάγκο που έχουμε περάσει στο κεφάλι τους) ή τα ακουμπάμε σε σχάρα, πάνω από ταψί και τα γυρίζουμε συχνά. Τα αφήνουμε έτσι 2-3 μέρες, να λιαστούν. Μπορεί να χρειαστεί να τα σκεπάσουμε με τούλι, για τα έντομα. Στη συνέχεια, ψήνουμε τις γούνες στα κάρβουνα και τις σερβίρουμε με λαδολέμονο και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες όλες οι συνταγές του αθηνόραμαumami.gr θα συνοδεύονται από πρόταση που θα περιλαμβάνει όλα τα κρασιά που ταιριάζουν με το συγκεκριμένο πιάτο. Ήδη η εν λόγω υπηρεσία είναι διαθέσιμη για πολλές συνταγές. Η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της οφείλεται στο μεγάλο όγκο δουλειάς που απαιτείται. Ζητάμε την κατανόησή σας.


Γράψε την άποψή σου
Φαγητό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος

Οι σεφ και οι συνταγές τους

Επιλέξτε σεφ

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικά / Delicatessen