Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Γαλοπούλα ψητή με vinsanto

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Γαλοπούλα ψητή με vinsanto

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μεγάλωσε στην Πάρο. Στο νησιώτικο εορταστικό τραπέζι πρωταγωνιστούσε το γεμιστό κουνέλι, το πατούδο: η καλή σχέση με τις παιδικές της μνήμες το βάζει ακόμα πρώτη θέση μες στο σπίτι της τις άγιες μέρες. Μόνο που, τελικά, το περιβόητο εορταστικό τραπέζι δεν είναι ποτέ ένα. Τα συμπόσια των εορτών πολλά, όσες και οι επιλογές. Πατούδο τα Χριστούγεννα, γαλοπούλα την Πρωτοχρονιά. Γιατί τίποτα δεν στολίζει καλύτερα το τραπέζι, τίποτα δεν εντυπωσιάζει περισσότερο, ιδίως όταν έχεις καλεσμένους. Η γαλοπούλα, τελικά, έχει στιλ. Κλασικό.

Υλικά
Γαλοπούλα ψητή με vinsanto
Μία γαλοπούλα (2 κιλά)
2 κ.σ. βούτυρο
3 ξινόμηλα κομμένα σε κυδωνάτα κομμάτια
20 κάστανα
20 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι (τα μουλιάζουμε σε vinsanto για να μαλακώσουν)
1/2 πορτοκάλι σε φέτες
1 ποτήρι vinsanto
Αλάτι, πιπέρι, λίγο θυμάρι

Παρασκευή

Πλένουμε καλά μέσα-έξω τη γαλοπούλα. Αλατοπιπερώνουμε επίσης μέσα- έξω καλά και βάζουμε το θυμάρι και τις φέτες πορτοκαλιού στην κοιλιά. Αλείφουμε μέσα στο ταψί με το βούτυρο και την περιχύνουμε με το vinsanto (στο οποίο ήδη έχουν μαλακώσει τα δαμάσκηνα). Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για περίπου 1 1/2-2 ώρες. Κατά διαστήματα περιχύνουμε το φαγητό με τα υγρά του ταψιού. Χαράζουμε τα κάστανα και τα βράζουμε για περίπου 15-20 λεπτά. Τα καθαρίζουμε και τα ρίχνουμε στο ταψί μαζί με τα μήλα και τα μουλιασμένα δαμάσκηνα. Ανακατεύουμε να βραχούν όλα μαζί με τα υγρά του ταψιού και ψήνουμε για ακόμα 30-40 λεπτά.

Αρμονίες με κρασί απο τον Alpha Wine Guide

Το αρμονικό ταίριασμα ανάμεσα σε ένα πιάτο και ένα κρασί εξαρτάται από όλα τα συνθετικά του πιάτου και τις ποσότητες τους. Στο αθηνόραμαUmami.gr οι επιλογές ετικετών για κάθε συνταγή δίνουν τη δυνατότητα στον ενδιαφερόμενο να επιλέξει, ανάμεσα σε πολλές συνήθως ετικέτες, τη φιάλη που ταιριάζει στις προτιμήσεις του με απόλυτη βεβαιότητα για την επιτυχία του συνδυασμού.


Γράψε την άποψή σου
Φαγητό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Ταλαγάνι - Δημιούργημα της φύσης και της ανθρώπινης αξιοσύνης

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Επιλέγουμε Beaujolais Nouveau... από τη Μαρινόπουλος!

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος

Οι σεφ και οι συνταγές τους

Επιλέξτε σεφ

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικά / Delicatessen