Follow us

Μελιτζάνες Καπονάτα

Όταν η Σοφία Λόρεν μαγειρεύει, η ναπολιτάνικη κουζίνα λέει, μάμα μμμ... μία. Σπιτικές, sentimentale, συνταγές που φέρνουν σιτσιλιάνικο αέρα στο ελληνικό καλοκαίρι.

Μελιτζάνες Καπονάτα

Υλικά

Υλικά (για 4-6 άτομα)

4 μελιτζάνες συνολικού βάρους περίπου ενός κιλού

Ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

250 γρ. σάλτσα ντομάτας

250 γρ. βαλσαμικό ξίδι

12 μαύρες ελιές, χωρίς το κουκούτσι

2 κλωνάρια σέλινο κομμένο σε κυβάκια

2 Κ.σ. κάππαρη (σουρωμένη)

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

2 αβγά βρασμένα σφιχτά, καθαρισμένα και συνθλιμμένα

Για τη σάλτσα ντομάτας

6 κ.σ. ελαιόλαδο

4-5 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες ή ψιλοκομμένες

750-900 γρ. ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και περασμένες από το μύλο

Φρέσκος βασιλικός (όση ποσότητα θέλετε)

1 κ.γλ. ζάχαρη, αλάτι

Παρασκευή


Σάλτσα ντομάτας
Βάζουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα και ανάβουμε το μάτι της κουζίνας στο 3.

Ψήνουμε το σκόρδο μέχρι να ροδίσει, το αφαιρούμε και το πετάμε.

Στην κατσαρόλα με το λάδι ρίχνουμε τις ντομάτες, το βασιλικό, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.

Σιγοβράζουμε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

Μελιτζάνες καπονάτα
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε κομμάτια πάχους όσο δύο δάχτυλα, τις αλατίζουμε καλά και τις αφήνουμε για 4 ώρες τυλιγμένες σε μια πετσέτα.

Τις σφουγγίζουμε και τις κόβουμε σε κυβάκια.

Βάζουμε ένα δάχτυλο λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.

Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες μέχρι να ροδίσουν καλά, και αν χρειαστεί προσθέτουμε λάδι.

Τις βγάζουμε και τις αφήνουμε να στραγγίσουν σε απορροφητικό χαρτί.

Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ξίδι, τις ελιές, το σέλινο και την κάππαρη.

Μόλις εξατμιστεί περίπουτο 1/3 του υγρού, ρίχνουμε το μίγμα στο τηγάνι με την ντομάτα.

Ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε, προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι Προσθέτουμε και τις μελιτζάνες και βράζουμε για 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.

Σερβίρουμε σε μια πιατέλα και αφήνουμε την καπονάτα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Πασπαλίζουμε με τριμμένο αβγό και τη φυλάμε στο ψυγείο.

Σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.

Επίσης...

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.

Κρασάτα Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις θαυμάσια κρασάτα μανιτάρια.