Σάλτσα "πάπρικα" με πιπεριές Φλωρίνης

Σάλτσα
υλικά
1200 γρ. περίπου πιπεριές Φλωρίνης
1-2 φρέσκες καυτερές πιπεριές* ή
1 κ.γ. μπούκοβο
1 μεγάλη ώριμη ντομάτα ή 2 μέτριες
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
2 σκ. σκόρδου
1 κ.σ. ζάχαρη
2 κ.σ. ξίδι
1/2 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

παρασκευή

Πλένουμε και σκουπίζουμε τις πιπεριές. Τις λαδώνουμε ελαφρά και τις πασπαλίζουμε με αλάτι. Τις απλώνουμε σε ταψί ντυμένο με αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου, σε απόσταση μια σκάλα επάνω από τη μέση. Οταν η φλούδα έχει μαυρίσει και καεί σε μερικά σημεία, τις γυρίζουμε να ψηθούν και από την άλλη. Τις βγάζουμε από το φούρνο και τις κλείνουμε σε μια καθαρή πλαστική σακούλα (αυτό θα βοηθήσει στο εύκολο ξεφλούδισμα). Μετά από λίγα λεπτά τις βγάζουμε μια μια και τις ξεφλουδίζουμε με υπομονή, ώστε να μην καταστρέφουμε τη σάρκα τους. Οσο καλύτερα έχουν ψηθεί τόσο ευκολότερα θα καθαριστούν. Τραβάμε το κοτσάνι και το αφαιρούμε, τις κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε προσεκτικά τους σπόρους. Κατόπιν, τις πολτοποιούμε στο μούλτι. Χωρίζουμε στη μέση την καυτερή πιπεριά (αν χρησιμοποιήσουμε), αφαιρούμε τις μεμβράνες και τους σπόρους και την ψιλοκόβουμε. Πλένουμε τη ντομάτα και την τρίβουμε στον τρίφτη. Σε μια ανάλογου μεγέθους μέτρια κατσαρόλα βάζουμε τον πολτό της πιπεριάς, την καυτερή πιπεριά ή το μπούκοβο, τη ντομάτα, τον πελτέ, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και βράζουμε για 10' ανακατεύοντας, σε μέτρια φωτιά. Κατόπιν προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να πήξει αρκετά η σάλτσα, περίπου 10'-12' ακόμα. Εν τω μεταξύ, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση. Μπορεί να χρειαστεί περισσότερη ζάχαρη ή σκόρδο, ανάλογα με το γούστο σας. Λίγο πριν την αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε το ξίδι. Αν θέλουμε, μπορούμε να φτιάξουμε μεγαλύτερη ποσότητα και να τη σφραγίσουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Ταιριάζει πολύ με κρέατα στη σχάρα και σε διάφορα ορεκτικά: σε ψητή μελιτζάνα, σε φρυγανισμένα ψωμάκια, σε ψημένο τυρί φέτα.

* επιλέγετε την ποσότητα ανάλογα με το πόσο καυτερές είναι οι πιπεριές και πόσο πικάντικη θέλετε τη σάλτσα.

Acqua Panna & San Pellegrino - Κορυφώνουν την απόλαυση
του φαγητού με το κρασί

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες όλες οι συνταγές του αθηνόραμαumami.gr θα συνοδεύονται από πρόταση που θα περιλαμβάνει όλα τα κρασιά που ταιριάζουν με το συγκεκριμένο πιάτο. Ήδη η εν λόγω υπηρεσία είναι διαθέσιμη για πολλές συνταγές. Η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της οφείλεται στο μεγάλο όγκο δουλειάς που απαιτείται. Ζητάμε την κατανόησή σας.


Γράψε την άποψή σου
Φαγητό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Ταλαγάνι - Δημιούργημα της φύσης και της ανθρώπινης αξιοσύνης

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος

Οι σεφ και οι συνταγές τους

Επιλέξτε σεφ

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικά / Delicatessen