Υλικά
1 κατσίκι (10 κιλά)Υλικά
½ κ. κουτσουνάδες (παπαρούνες)
½ κ. σπανάκι
½ κ. σέφουκλα (σέσκουλα)
2 φλ. μάραθο ψιλοκομμένο
2 φλ. άνηθο ψιλοκομμένο
1 φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλ. δυόσμο ψιλοκομμένο
1 κ. ρύζι Καρολίνα ή νυχάκι
1 ½ κ. ξερά κρεμμύδια
10 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 φλ. σταφίδες (προαιρετικά)
λάδι, νερό, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε τα χορταρικά, τα ψιλοκόβουμε και τα βράζουμε.
Ξύνουμε τα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκόβουμε τα φρέσκα και τα σοτάρουμε με μπόλικο λάδι.
Έπειτα, σουρώνουμε τα χορταρικά και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια να σοταριστούν καλά.
Ψιλοκόβουμε όλα τα μυρωδικά, τα προσθέτουμε και βάζουμε αλάτι και πιπέρι.
Ρίχνουμε το ρύζι και τα σοτάρουμε όλα μαζί.
Βάζουμε 3 ποτήρια νερό να πάρουν μια βράση και τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.Πλένουμε το κατσίκι και το αλατοπιπερώνουμε εσωτερικά, το γεμίζουμε, το ράβουμε και το βάζουμε σε ταψί.
Το αλείφουμε απ’ έξω με λάδι, το αλατοπιπερώνουμε και το ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 3 ½ ώρες στους 200° C.
Το σερβίρουμε ζεστό.
Άν θέλουμε, στη γέμιση προσθέτουμε μαζί με τα μυρωδικά και 1 φλιτζάνι σταφίδες.*Η συνταγή είναι από το βιβλίο του Δημήτρη Ευάγ.
Παπαδόπουλου "Ξερολιθιές της γεύσης- Παράδοση και γαστρονομία της Νάξου", εκδόσεις Ίνδικτος.