Υλικά
1.200 γρ. στήθος γαλοπούλας φιλέτοΥλικά
Για τη γέμιση
500 γρ. σπανάκι
250 γρ. μοτσαρέλα σε κυβάκια
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλ. μάραθο ή άνηθο, ψιλοκομμένο
½ φλ. ελαιόλαδο
½ φλ. λευκό ξηρό κρασί
3 κ.σ. βούτυρο
8 μικρές ντομάτες
1 κ.σ. ρίγανη ξερή
Αλάτι, φρεσκοτριμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη γαλοπούλα: κόβουμε το στήθος οριζόντια με κοφτερό μαχαίρι και ανοίγουμε με τα χέρια, ώστε να δημιουργηθεί μια “τσέπη”.
Αλείφουμε γερά μέσα-έξω το κρέας με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε καλά.
Το αφήνουμε να μείνει στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι και το κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.
Το αφήνουμε σε τρυπητό να στραγγίσει καλά.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το φρέσκα και τα ξερά κρεμμύδια ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαλακώσουν.
Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμισθεί, προσθέτουμε το σπανάκι, ανεβάζουμε την ένταση της φωτιάς και μαγειρεύουμε μέχρι να πιει τα υγρά του.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον άνηθο ή τον μάραθο και τη μοτσαρέλα, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Γεμίζουμε την “τσέπη” που έχουμε σχηματίσει στο φιλέτο με τη γέμιση και τη ράβουμε ή την κλείνουμε με οδοντογλυφίδες.
Δένουμε κατά διαστήματα με σπάγκο δίνοντας στην “τσέπη” κυλινδρικό σχήμα.
Αλείφουμε το ρολό με βούτυρο και το τυλίγουμε σε διπλή λαδόκολλα και μετά σε αλουμινόχαρτο σαν καραμέλα.
Ρίχνουμε 1 εκ.
νερό σε αντικολλητικό ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180ο C για μιάμιση ώρα. Ξετυλίγουμε το ρολό από τη λαδόκολλα και το ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Ξεφουρνίζουμε και μεταφέρουμε σε πιατέλα. Αφήνουμε να μείνει για 15 λεπτά και εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τις ντομάτες: τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και ρίγανη και τις ψήνουμε στο ταψί που ψήσαμε το ρολό για 10 λεπτά.
Σερβίρουμε το ρολό κομμένο σε φέτες και γαρνίρουμε με τις ψητές ντομάτες.
A.T.