Υλικά
500 γρ. σπαγγέτι ολικής αλέσεωςΥλικά
150 γρ. καρυδόψυχα
2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί (150 γρ. περίπου)
7 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες και 1 σκελίδα σκορδο ολόκληρη, ακαθάριστη
½ φλ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. φύλλα από φρέσκο δεντρολίβανο
1 φλ. τυρί παρμεζάνα ή πεκορίνο τριμμένο
Αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Περνάμε την καρυδόψιχα από τη μουλινέτα πατώντας δυο φορές το κουμπί -δεν πρέπει να γίνει σκόνη.
Αφαιρούμε την κόρα από το ψωμί, το φρυγανίζουμε ελαφρά και το περνάμε από τη μουλινέτα με τον ίδιο τρόπο που δουλέψαμε την καρυδόψιχα.
Καθαρίζουμε τις 6 σκελίδες σκόρδο και τις ψιλοκόβουμε.
Αφήνουμε τη μια σκελίδα σκόρδο ολόκληρη και ακαθάριστη.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, βάζουμε μέσα την ολόκληρη ακαθάριστη σκελίδα σκόρδο και την σοτάρουμε.
Μόλις πάρει σκούρο χρώμα και αρωματισθεί το λάδι, την πετάμε.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε τις άλλες 6 σκελίδες σκόρδο σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, να μαλακώσουν αλλά να μην πάρουν χρώμα.
Εν τω μεταξύ, βράζουμε και στραγγίζουμε τα σπαγγέτι και τα επιστρέφουμε στην κατσαρόλα.
Σβήνουμε την εστία επάνω στην οποία έχουμε το τηγάνι με τα σκόρδα, προσθέτουμε την καρυδόψιχα, το ψωμί και το δεντρολίβανο, αλατίζουμε πολύ καλά (σηκώνει αλάτι αυτή η σάλτσα), ανακατεύουμε γερά και περιχύνουμε με το καυτό περιεχόμενο του τηγανιού τα σπαγγέτι.
Σερβίρουμε αμέσως, με μπόλικο τυρί και άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
A.T.Updated: 11/01/22Ημ/νια α' δημοσίευσης: 18/05/18