Follow us

Ριζότο με αγκινάρες, μύδια και γαρίδες

Ριζότο με αγκινάρες, μύδια και γαρίδες

Υλικά

Υλικά

4 μέτριες αγκινάρες καθαρισμένες και ψιλοκομμένες

350 γρ. μέτριες γαρίδες

200 γρ. μύδια με τα κελύφη τους

½ κ.γ. πάπρικα

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

3 κ.σ. βούτυρο

2-3 μέτρια φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 κ.σ. σκόρδο ψιλοκομμένο 

1 ½ φλ. ρύζι αρμπόριο (arborio) ή καρναρόλι (carnaroli) ή καρολίνα

¾ ξηρό λευκό κρασί

3 φλ. νερό ή ζωμός λαχανικών

2 -3 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος

1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα μύδια, βάζουμε στη φωτιά ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι να κάψει προσθέτουμε τα μύδια, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να αχνιστούν κουνώντας το τηγάνι μέχρι να ανοίξουν τα κελύφη.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τη σάρκα -αν θέλουμε αφήνουμε και λίγα μύδια με τα κελύφη τους για γαρνιτούρα-, σουρώνουμε τον ζωμό και τον κρατάμε στην άκρη.

Πλένουμε και στεγνώνουμε τις γαρίδες και τις ανακατεύουμε με την πάπρικα και αλατοπίπερο.

Τις αφήνουμε για 15 λεπτά. Ζεσταίνουμε καλά 1 κ.σ βούτυρο και σοτάρουμε τις γαρίδες για 1-2 λεπτά από κάθε μεριά.

Τις βγάζουμε στην άκρη με τρυπητή κουτάλα.

Βράζουμε το νερό ή τον ζωμό για το ριζότο και το διατηρούμε δίπλα μας ζεστό.

Λιώνουμε 2 κ.σ βούτυρο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο.

Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας σε μέτρια φωτιά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να πάρουν χρώμα, γύρω στα 5 λεπτά.

Προσθέτουμε το ρύζι και τις αγκινάρες ανακατεύουμε να αλειφτούν καλά με το βούτυρο και να πάρουν ξανθό χρώμα.

Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε τον ζωμό από τα μύδια και 1 κουτάλα της σούπας νερό ή ζωμό, ανακατεύουμε ζωηρά και μόλις κοντεύει να απορροφηθεί το υγρό προσθέτουμε άλλη μία κουτάλα, και συνεχίζουμε έτσι μέχρι να μαλακώσει το ρύζι αλλά να μείνει al dente (να κρατάει στο δόντι) και να μην στεγνώσει (να υπάρχει ακόμα λίγο υγρό στο τηγάνι όταν το ριζότο είναι έτοιμο).

Ίσως να μην χρειαστεί να ρίξουμε όλο το υγρό.

Σβήνουμε την εστία, δοκιμάζουμε το αλάτι, ρίχνουμε τις γαρίδες, τα μύδια, τον άνηθο και 1 κ.σ φρέσκο βούτυρο, ανακατεύουμε γερά και σερβίρουμε αμέσως με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

A.T.

Επίσης...

Πράσα, Ρύζι και Σουπιά

Η συνταγή για πράσα, ρύζι και σουπιά.

Λαχανόρυζο µε Καρότα

Η συνταγή για λαχανόρυζο µε καρότα.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Εύκολο Λαχανόρυζο

Η συνταγή για ένα εύκολο και νόστιμο λαχανόρυζο.

Κοτόπουλο µε Ρύζι στη Λαδόκολλα

Η συνταγή για κοτόπουλο µε ρύζι στη λαδόκολλα.

Πολίτικο Κοτόπουλο με Πιλάφι

Η συνταγή για ένα πολίτικο κοτόπουλο με πιλάφι.

Γαριδοπίλαφο

Η συνταγή για γαριδοπίλαφο.

Πιλάφι με Μελιτζάνες

Η συνταγή για πιλάφι με μελιτζάνες.

Πρασόρυζο με Σουπιές

Πώς θα φτιάξεις πρασόρυζο με σουπιές.

Ρύζι με Ελιές

Πώς θα φτιάξεις ρύζι με ελιές.

Σαλάτα με Φακές και Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις την πιο νόστιμη σαλάτα με φακές και ρύζι.

Η Ρυζόπιτα

Μια συνταγή που γίνεται με λίγα και πολύ απλά υλικά, από τον Δομοκό της Φθιώτιδας, με λίγες παρεμβάσεις.

Ατζέμ Πιλάφι με Συκωτάκια Πουλιών

Τα συκωτάκια πουλιών είναι μια πολύτιμη πρώτη ύλη, οικονομική και πεντανόστιμη.