Υλικά
4 μέτριες αγκινάρες καθαρισμένες και ψιλοκομμένες Υλικά
350 γρ. μέτριες γαρίδες
200 γρ. μύδια με τα κελύφη τους
½ κ.γ. πάπρικα
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
3 κ.σ. βούτυρο
2-3 μέτρια φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κ.σ. σκόρδο ψιλοκομμένο
1 ½ φλ. ρύζι αρμπόριο (arborio) ή καρναρόλι (carnaroli) ή καρολίνα
¾ ξηρό λευκό κρασί
3 φλ. νερό ή ζωμός λαχανικών
2 -3 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος
1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα μύδια, βάζουμε στη φωτιά ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι να κάψει προσθέτουμε τα μύδια, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να αχνιστούν κουνώντας το τηγάνι μέχρι να ανοίξουν τα κελύφη.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τη σάρκα -αν θέλουμε αφήνουμε και λίγα μύδια με τα κελύφη τους για γαρνιτούρα-, σουρώνουμε τον ζωμό και τον κρατάμε στην άκρη.
Πλένουμε και στεγνώνουμε τις γαρίδες και τις ανακατεύουμε με την πάπρικα και αλατοπίπερο.
Τις αφήνουμε για 15 λεπτά. Ζεσταίνουμε καλά 1 κ.σ βούτυρο και σοτάρουμε τις γαρίδες για 1-2 λεπτά από κάθε μεριά.
Τις βγάζουμε στην άκρη με τρυπητή κουτάλα.
Βράζουμε το νερό ή τον ζωμό για το ριζότο και το διατηρούμε δίπλα μας ζεστό.
Λιώνουμε 2 κ.σ βούτυρο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο.
Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας σε μέτρια φωτιά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να πάρουν χρώμα, γύρω στα 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το ρύζι και τις αγκινάρες ανακατεύουμε να αλειφτούν καλά με το βούτυρο και να πάρουν ξανθό χρώμα.
Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε τον ζωμό από τα μύδια και 1 κουτάλα της σούπας νερό ή ζωμό, ανακατεύουμε ζωηρά και μόλις κοντεύει να απορροφηθεί το υγρό προσθέτουμε άλλη μία κουτάλα, και συνεχίζουμε έτσι μέχρι να μαλακώσει το ρύζι αλλά να μείνει al dente (να κρατάει στο δόντι) και να μην στεγνώσει (να υπάρχει ακόμα λίγο υγρό στο τηγάνι όταν το ριζότο είναι έτοιμο).
Ίσως να μην χρειαστεί να ρίξουμε όλο το υγρό.
Σβήνουμε την εστία, δοκιμάζουμε το αλάτι, ρίχνουμε τις γαρίδες, τα μύδια, τον άνηθο και 1 κ.σ φρέσκο βούτυρο, ανακατεύουμε γερά και σερβίρουμε αμέσως με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
A.T.