Υλικά
Για την πορτοκαλόπιτα Υλικά για 10 άτομα
4 αβγά
150 γρ. ζάχαρη
150 γρ. φιλέ αμύγδαλο
125 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
1 κ.γ. μπέικινγκ πάουντερ
3 μέτρια πορτοκάλια
1 σφηνάκι Grand Marnier
Για την κρέμα
500 ml φρέσκο γάλα
80 γρ. ζάχαρη
50 γρ. κορν φλάουρ
1 στικ βανίλιας
1 κρόκος αβγού
30 γρ. βούτυρο
Για το σιρόπι
200 ml νερό
200 γρ. ζάχαρη
1 φλούδα λεμονιού
Για το σιρόπι δυόσμου
200 γρ. χυμός φρέσκου πορτοκαλιού
100 γρ. νερό
30 γρ. ζάχαρη
½ σφηνάκι Grand Marnier
10 φύλλα φρέσκος δυόσμος
Για γαρντιτούρα: παγωτό βανίλια, γλυκό κουταλιού πορτοκάλι, τριμμένο φιστίκι Αιγίνης
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε το σιρόπι: βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τη φλούδα λεμονιού για 3-4 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει.Ετοιμάζουμε την πορτοκαλόπιτα: στύβουμε τα πορτοκάλια και κρατάμε τον χυμό.
Βράζουμε καλά τις φλούδες (για να ξεπικρίσουν) και έπειτα τις αλέθουμε μαζί με τον χυμό στο μπλέντερ, να γίνουν πουρές.
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα.
Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα να αφρατέψουν.Ανακατεύουμε σε μπασίνα το μείγμα κρόκοι-ζάχαρη, το φιλέ αμυγδάλου, το σιμιγδάλι, το Grand Marnier και τον πουρέ πορτοκαλιών.
Προσθέτουμε τη μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί 25x35εκ και ρίχνουμε μέσα το μείγμα της πορτοκαλόπιτας, φροντίζοντας να απλωθεί ομοιόμορφα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 30-35 λεπτά.
Βγάζουμε την πορτοκαλόπιτα από το φούρνο και ρίχνουμε σιγά-σιγά το κρύο σιρόπι.Ετοιμάζουμε την κρέμα: βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά και ανακατεύουμε επάνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον κρόκο χτυπημένο και το βούτυρο.
Ρίχνουμε πάνω από την πορτοκαλόπιτα την κρέμα ζεστή και αφήνουμε να κρυώσει.Ετοιμάζουμε το σιρόπι δυόσμου: σιγοβράζουμε όλα τα υλικά εκτός από τον δυόσμο για 20 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα φύλλα δυόσμου.Για να σερβίρουμε, βάζουμε μία κουταλιά από το σιρόπι δυόσμου στο πιάτο, τοποθετούμε επάνω ένα κομμάτι πορτοκαλόπιτα με την κρέμα της, μία μπάλα παγωτό βανίλια και 1 κομματάκι γλυκό κουταλιού πορτοκάλι.Γαρνίρουμε με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.