Follow us

Kέικ λεμονιού με αλεύρι αμυγδάλου gluten free και vegan

Kέικ λεμονιού με αλεύρι αμυγδάλου gluten free και vegan

Υλικά

Υλικά

Για το κέικ

8 κ.σ. βούτυρο καρύδας

200 ml γάλα αμυγδάλου

Χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι

8 κ.σ. μέλι ή maple syrup

1 δόση βανιλίνη

1 γερή πρέζα αλάτι

150 γρ. αλεύρι αμυγδάλου*

150 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη

3 ½  κ.γ. σόδα  σε σκόνη

Για τη γαρνιτούρα

Χυμός ½ λεμονιού + 4 κ.σ. μέλι ή maple syrup

150 γρ. λευκασμένα αμύγδαλα σε φιλέτα ελαφρά καβουρδισμένα

Εκτέλεση

Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου περίπου 20 εκ..

Τινάζουμε να φύγει το περισσό αλεύρι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.

Κοσκινίζουμε σε λεκάνη το αλεύρι, τη σόδα, τη βανιλίνη και το αλάτι.

Προσθέτουμε το αλεύρι αμυγδάλου και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε.

Λιώνουμε το βούτυρο της καρύδας σε μπεν μαρί.

Το μεταφέρουμε σε μπολ μαζί με το γάλα αμυγδάλου, τον χυμό λεμονιού, το μέλι ή το maple syrup και δουλεύουμε με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Μεταφέρουμε το μείγμα στη λεκάνη με το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.

Αν ο χυλός μας φαίνεται πολύ στεγνός προσθέτουμε ακόμα λίγο γάλα αμυγδάλου.

Μεταφέρουμε τον χυλό στο ταψί και ψήνουμε για 30 λεπτά.

Το κέικ είναι έτοιμο αν η λάμα ενός μαχαιριού που θα βυθίσουμε στο κέντρο του κέικ βγει καθαρή.

Ξεφουρνίζουμε, ανακατεύουμε τον χυμό λεμονιού με το μέλι ή το maple syrup και περιχύνουμε το κέικ.σκεπάζουμε την επιφάνεια με τα φιλέτα αμυγδάλου και το μεταφέρουμε σε σχάρα.

Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως πριν το κόψουμε.

Σημ.1 Μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας αλεύρι αμυγδάλου δουλεύοντας στη μουλινέτα λευκασμένα αμύγδαλα πολύ ελαφρά καβουρδισμένα μαζί με ένα κ.γ.

ζάχαρη ή αλεύρι μέχρι να γίνουν σαν σκόνη.Σημ.2 Οι ποσότητες που αναφέρουμε είναι για ένα μικρό κέικ.

Μπορούμε εύκολα να τις αυξήσουμε κατά το ⅓ και να ψήσουμε το κέικ σε ένα ταψάκι διαμέτρου 25 εκ.

Α.Τ.

ζάχαρη ή αλεύρι μέχρι να γίνουν σαν σκόνη.Σημ.2 Οι ποσότητες που αναφέρουμε είναι για ένα μικρό κέικ. Μπορούμε εύκολα να τις αυξήσουμε κατά το ⅓ και να ψήσουμε το κέικ σε ένα ταψάκι διαμέτρου 25 εκ. Α.Τ.

Επίσης...

Κέικ Νόστιµο και Αφράτο

Πώς θα φτιάξεις ένα νόστιμο και αφράτο κέικ.

Κέικ Μελένιο

Πώς θα φτιάξεις ένα μελένιο κέικ.

Περισσότερα από

Γλυκά

Υπέροχο Κέικ Σοκολάτα - Πορτοκάλι

Η συνταγή για ένα υπέροχο κέικ σοκολάτα-πορτοκάλι.

Κέικ Περγαµόντο - Πορτοκάλι

Πώς θα φτιάξεις κέικ περγαμόντο-πορτοκάλι.

Ανάποδο Κέικ με Ροδάκινα και Αμύγδαλα

Ένα βολικό ανάποδο κέικ, που καταδέχεται να κάνει παρέα με όλα τα φρούτα: και με μήλα και με ροδάκινα και με αχλάδια και με φράουλες και με βερίκοκα και με νεκταρίνια.

Κέικ Δίχρωµο µε Μπανάνες και Σταφίδες

Η συνταγή για δίχρωμο κέικ με µπανάνες και σταφίδες.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Κέικ µε Γιαούρτι και Μαχλέπι

Η συνταγή για κέικ με γιαούρτι και μαχλέπι.

Κέικ Αµυγδάλου Σιροπιαστό

Η συνταγή για ένα σιροπιαστό κέικ αμυγδάλου.

Κέικ με Αχλάδια, Μπανάνα και Βερίκοκα, χωρίς Ζάχαρη

Ένα υγρό κέικ γεμάτο φρουτένια αρώματα, γεύση εξωτική και ολίγον τι σοκολατένια.

Κέικ µε Καρότο, Καρύδι και Μήλο

Πώς θα φτιάξεις κέικ µε καρότο, καρύδι και µήλο.

Νηστίσιµο Κέικ µε Βερίκοκα

Η συνταγή για νηστίσιµο κέικ µε βερίκοκα.