Υλικά
250 γρ. ρύζι καστανό Υλικά
500 γρ. κρέας μοσχαρίσιο από σπάλα κομμένο σε μπουκιές
1 κουτί ξανθή μπίρα
1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες
1 μέτριο καρότο σε φετάκια
1 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 γεμάτη κ.σ. αλεύρι,
2 κ.σ. μουστάρδα τύπου Ντιζόν
1 κ.γ, πιπέρι άκοπο
1 κ.γ. θυμάρι ξερό
1 μέτριο ξερό φύλλο δάφνης
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε και στεγνώνουμε το κρέας.
Σε αντικολητική ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.
Ροδίζουμε το κρέας γυρίζοντάς το από όλες τις μεριές.
Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το κρατάμε στην άκρη.
Ρίχνουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα και μόλις λιώσει σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το καρότο σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας για 10', μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα.
Προσθέτουμε τότε στην κατσαρόλα το κρέας (με τους χυμούς του) και αλατοπιπερώνουμε.
Πασπαλίζουμε με το αλεύρι, προσθέτουμε τους κόκκους πιπεριού δεμένους σε βαμβακερό τούλι (αν μας ενοχλεί να τους βρούμε στο φαγητό αργότερα μπορούμε με αυτόν τον τρόπο να τους αφαιρέσουμε εύκολα) και τα μυρωδικά και ανακατεύουμε καλά σε μέτρια φωτιά.
Ρίχνουμε τη μπίρα, μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και σιγοβράζουμε για 2 ώρες.
Προσθέτουμε τη μουστάρδα, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις.
Η σάλτσα πρέπει να είναι μελωμένη και το κρέας πολύ μαλακό.
Δοκιμάζουμε το αλάτι, αφαιρούμε το φύλλο δάφνης και το πιπέρι αν θέλουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Βράζουμε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και στραγγίζουμε.
Σερβίρουμε ρίχνοντας τη σάλτσα από πάνω και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Αν θέλουμε, μπορούμε να γυρίσουμε το ρύζι μέσα στην κατσαρόλα με τη σάλτσα και να ενώσουμε τα δύο υλικά πριν σερβίρουμε.
Α.Τ.