Υλικά
Για το μαγγίρι*:Υλικά
100 γρ. αλεύρι μαλακό
10 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
5 γρ. ζάχαρη
4 γρ. αλάτι
60 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
Για το κοτόπουλο:
800 γρ φιλέτο κοτόπουλο
1 ντομάτα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
½ ματσάκι μαϊντανό
40 ml ελαιόλαδο
20 ml λευκό ξηρό κρασί
5-6 φύλλα φρέσκιας λουΐζας (εναλλακτικά αποξηραμένη)
3 γρ. αλάτι
1γρ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Σπιτικό ζωμό κοτόπουλου (εναλλακτικά, έτοιμο ζωμό κοτόπουλου)
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε το «μαγγίρι»: τοποθετούμε όλα τα υλικά σε μπολ (εκτός από το νερό) και τα αναμειγνύουμε.
Προσθέτουμε το νερό σιγά- σιγά ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να έχουμε μια μαλακή και λεία ζύμη.
Αν η ζύμη είναι πολύ σφιχτή, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί 15-20 λεπτά.
Ανοίγουμε πολύ λεπτό φύλλο με τη βέργα, το κόβουμε σε λωρίδες και μετά σε μικρά τετραγωνάκια.
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε μεγάλη κατσαρόλα για 3-4 λεπτά (για το φρέσκο ζυμαρικό).
Αν χρησιμοποιούμε μαγγίρι εμπορίου το βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.Ετοιμάζουμε το κοτόπουλο και τη σάλτσα: κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά μπαστουνάκια.
Κόβουμε σε καρέ το κρεμμύδι και τη ντομάτα και ψιλοκόβουμε τα φύλλα του μαϊντανού.
Προσθέτουμε σε τηγάνι 20 ml από το ελαιόλαδο, σοτάρουμε το κοτόπουλο σε υψηλή θερμοκρασία και αλατοπιπερώνουμε.
Μόλις ροδίσει προσθέτουμε το κρεμμύδι και τη ντομάτα.
Συνεχίζουμε το σοτάρισμα σε δυνατή φωτιά έως ότου μαραθεί το κρεμμύδι και η ντομάτα.
Σβήνουμε με λευκό κρασί.
Μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από το μαγγίρι και τη λουίζα.
Αμέσως προσθέτουμε 1/2 φλ.
νερό.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.Σοτάρουμε το υπόλοιπο μαγγίρι σε τηγάνι στο υπόλοιπο ελαιόλαδο έως ότου ξανθύνει και γίνει τραγανό.
Μοιράζουμε το φαγητό στα πιάτα και ρίχνουμε το τηγανισμένο μαγγίρι από πάνω. Το μαγγίρι είναι παραδοσιακό χειροποίητο ζυμαρικό.
Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο μαγγίρι που πωλείται σε καταστήματα με κρητικά προϊόντα.
A.T.