Υλικά
1500 γρ. χοιρινή πλάτη σε μερίδες Υλικά
1/3 φλ. ελαιόλαδο
½ κ. φρέσκα κρεμμυδάκια χοντροκομμένα
3 φλ. μαύρα σταφύλια χωρίς τους σπόρους (περίπου 400 γρ.)
2 κ.σ. ζάχαρη
½ φλ. ξύδι βαλσαμικό
2 φλ. ζωμός κοτόπουλου
2 κλωνάρια 5 εκ. φρέσκο θυμάρι
2 κλωνάρια 5 εκ. φρέσκο δεντρολίβανο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε και στεγνώνουμε το κρέας.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε καθιστή κατσαρόλα (πλατιά και χαμηλή) με βαρύ πάτο και τσιγαρίζουμε το χοιρινό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει καστανό χρώμα από όλες τις μεριές.
Το βγάζουμε στραγγιστά σε πιατέλα.
Προσθέτουμε στο ίδιο λάδι τα κρεμμυδάκια και τα σταφύλια, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή ένταση και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα γύρω στα 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε να λιώσει, προσθέτουμε το ξύδι, αφήνουμε να βράσει περίπου 3 λεπτά και τοποθετούμε μέσα στην κατσαρόλα και το χοιρινό μαζί με τους χυμούς του.
Γυρίζουμε το κρέας προσεκτικά από όλες τις μεριές να αλειφθεί με το γλάσο που έχει δημιουργηθεί, ρίχνουμε τον ζωμό και τακτοποιούμε ανάμεσα στις μερίδες τα αρωματικά βότανα.
Μόλις πάρει βράση το φαγητό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε το φαγητό σκεπασμένο γυρίζοντας πού και πού τα κομμάτια του κρέατος με ξύλινη λαβίδα μέχρι να γίνει το κρέας πολύ τρυφερό.
Μεταφέρουμε το χοιρινό σε πιατέλα και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.
Αφαιρούμε από τη σάλτσα τα κλαδάκια από τα αρωματικά βότανα καθώς και το λίπος που έχει ανέβει στην επιφάνειά της.
Βράζουμε τη σάλτσα να πυκνώσει, μοιράζουμε το κρέας στα πιάτα και περιχύνουμε με τη σάλτσα.
Α.Τ.