Υλικά
Για τη φάβα Υλικά
1 φλ. φάβα
1 κρεμμύδι μέτριο σε πολύ λεπτές λωρίδες
4 μέτρια καρότα σε λεπτές ροδέλες
Για τα καλαμαράκια
1500 γρ. μέτρια ή μεγάλα καλαμάρια φρέσκα ή κατεψυγμένα
500 γρ. ξερά κρεμμύδια
2 κ.σ. ξύδι
1 κ.σ. κύμινο τριμμένο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη φάβα: την πλένουμε και την αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξει.
Τη βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με νερό να φθάνει γύρω στα 4 δάχτυλα πάνω από την επιφάνειά της.
Αφήνουμε να πάρει βράση και ξαφρίζουμε.
Προσθέτουμε τα καρότα και το κρεμμύδι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει τελείως γύρω στη 1 ώρα.
Ανακατεύουμε συχνά και παρακολουθούμε το φαγητό γιατί πιάνει εύκολα.
Όταν γίνει, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε γερά.
Αν μας αρέσει να είναι πολύ λεία, την περνάμε από τη μουλινέτα.
Αφήνουμε να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε τα καλαμάρια: τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε ροδέλες πάχους 1 εκ.
Τα πλένουμε και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και τα τηγανίζουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Τα βγάζουμε στην άκρη.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο, ρίχνουμε το κύμινο και σοτάρουμε μέχρι να βγάλει τα αρώματά του, ανακατεύοντας συνέχεια.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, ανακατεύουμε να γίνουν λίγο διάφανα, ρίχνουμε 1 φλ.
καυτό νερό, σκεπάζουμε το τηγάνι και σιγομαγειρεύουμε μέχρι σχεδόν να λιώσουν και να πιούν τελείως τα υγρά τους –θα πρέπει να έχουν γίνει σαν μαρμελάδα με ανοιχτό καφέ χρώμα.
Ρίχνουμε τα καλαμαράκια στο τηγάνι, ανεβάζουμε τη φωτιά και σβήνουμε με το ξύδι, ξύνοντας τον πάτο του τηγανιού με την ξύλινη κουτάλα.
Μόλις εξατμισθεί αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σερβίρουμε τη φάβα και από πάνω σερβίρουμε τα ξυδάτα καλαμαράκια με την κρεμμυδάτη σάλτσα.
Α.Τ.