Follow us

Μοσχαράκι γιουβέτσι με καρότα

Μοσχαράκι γιουβέτσι με καρότα

Υλικά

Υλικά

1 κ. μοσχάρι ελιά χωρίς κόκαλο

500 γρ. χοντρό κριθαράκι

2  μεγάλες ώριμες ντομάτες

1 lt γερός ζωμός λαχανικών

½ κ. μέτρια καρότα

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 φλ. σέλερι ή 1/2 φλ. σέλινο ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

½ κ. καρότα

1 φλ. ελαιόλαδο

1 φλ. λευκό ξηρό κρασί

1 κ.γ. σαφράν

Για το σερίβιρισμα: τριμμένη παρμεζάνα ή ξερή μυζήθρα ή κεφαλογραβιέρα ή τριμμένο πεκορίνο

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε το κρέας, το στεγνώνουμε καλά και το κόβουμε σε κύβους πλευράς 3 εκ.

Πλένουμε και καθαρίζουμε τις ντομάτες και τις περνάμε από τη χοντρή μεριά του τρίφτη.

Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε ροδέλες 2 εκ.

Βάζουμε το σαφράν να μουλιάζει σε 1 φλ.

καυτό ζωμό.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε καθιστή κατσαρόλα (χαμηλή και πλατιά) και ροδίζουμε το κρέας από όλες τις μεριές.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σέλερι ή το σέλινο και τα καρότα και σοτάρουμε ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμισθεί, προσθέτουμε τη ντομάτα και τη ζάχαρη, ρίχνουμε λίγο καυτό ζωμό ίσα να σκεπάζει το κρέας, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε 40 λεπτά.

Αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε άλλα 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσει τελείως το κρέας.

Βγάζουμε το κρέας με τρυπητή κουτάλα σε μπολ.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C.

Μετράμε τη σάλτσα: για κάθε 100 γρ.

κριθαράκι χρειαζόμαστε 300 ml υγρό.

Συμπληρώνουμε το υγρό που μας λείπει με τον ζωμό όπου έχει μουλιάσει το σαφράν και αν χρειάζεται και με λίγο ακόμα ζωμό.

Ρίχνουμε στο γιουβέτσι τη σάλτσα και τον ζωμό, ανακατεύουμε και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το κρέας.

Ανακατεύουμε πάλι και χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 160ο C.

Ψήνουμε το φαγητό σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο γύρω στα 20 λεπτά.

Ξεσκεπάζουμε, ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε το αλάτι και αν δούμε πως στεγνώνει αλλά δεν είναι έτοιμο ακόμα προσθέτουμε λίγο ζωμό ακόμα ή καυτό νερό αν μας έχει τελειώσει ο ζωμός και ψήνουμε άλλα 10 λεπτά.

Όταν το κριθαράκι είναι al dente δηλαδή είναι αρκετά μαλακό αλλά δεν έχει λιώσει και υπάρχει και λίγο υγρό στο γιουβέτσι ακόμα, ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το φαγητό να μείνει 10 λεπτά και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και την παρμεζάνα.

Α.Τ.

Επίσης...

Τορτελίνια με Σπανάκι

Η συνταγή για θαυμάσια τορτελίνια με σπανάκι.

Κανελόνια με Κιμά

Η πιο αυθεντική συνταγή που θα βρεις για κανελόνια με κιμά.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Φαρφάλες με Πέστο, Μελιτζάνες και Αρακά

Πώς θα φτιάξεις φαρφάλες με πέστο, μελιτζάνες και αρακά.

Στριφτάρια µε Τραχανά

Πώς θα φτιάξεις στριφτάρια με τραχανά.

Πένες µε Καρύδια και Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις πένες με καρύδια και πατάτες.

Μακαρόνια µε Πάστα Ελιάς και Σουσάµι

Η συνταγή για μακαρόνια µε πάστα ελιάς και σουσάµι.

Κανελόνια με Σπανάκι

Η συνταγή για κανελόνια με σπανάκι.

Κοτόπουλο µε Μπαχαρικά και Αρωµατικά, µε Μακαρόνια

Η συνταγή για κοτόπουλο με µπαχαρικά και αρωµατικά, µε µακαρόνια.

Ελαφρύ Σουφλέ με Πένες και Γαλοπούλα

Υπάρχει όμως τρόπος να μαγειρέψουμε ένα σουφλέ ζυμαρικών πολύ πιο ελαφρά, με λιγότερες θερμίδες αλλά όλη τη γεύση.

Εύκολο Μακαρονάκι Ογκρατέν

Κιμάς, λαχανικά και τυριά σε ένα υπέροχο γκρατέν, που έχει όλα όσα αγαπάμε.

Μακαρονάδα με Θαλασσινά στα Γρήγορα

Πώς θα φτιάξεις μία μακαρονάδα με θαλασσινά στα γρήγορα.

Κους Κους Κοκκινιστό

Πώς θα φτιάξεις κοκκινιστό κους κους.