Follow us

Καλαμαράκια γιουβέτσι

Καλαμαράκια γιουβέτσι

Υλικά

Υλικά

1 ½ κ. μέτρια καλαμαράκια

400 γρ. χοντρό κριθαράκι

500 γρ. ώριμες σφιχτές ντομάτες

1 πρέζα ζάχαρη

1 φλ. ε.π. ελαιόλαδο

2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 φλ. ξερό λευκό κρασί

1 ξυλάκι κανέλα

2  κόκκοι μπαχάρι

2 κ.σ. ξερός δυόσμος

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα καλαμάρια.

Ξεχωρίζουμε τα πλοκάμια από το σώμα και τα κόβουμε στα δύο.

Κόβουμε το σώμα στα τρία.

Τα βάζουμε σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε στο ψυγείο να στραγγίσουν καλά. Πλένουμε και καθαρίζουμε τις ντομάτες και τις περνάμε από τον τρίφτη.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε καθιστή κατσαρόλα (χαμηλή και πλατιά) και σοτάρουμε το κρεμμύδι ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να μαλακώσει λίγο γύρω στα 7 λεπτά.

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα άλλα 5 - 8 λεπτά να βγάλουν τα υγρά τους.

Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμισθεί ρίχνουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, την κανέλλα και το μπαχάρι, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τελείως τα καλαμάρια.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C.

Μεταφέρουμε τα καλαμάρια με τρυπητή κουτάλα σε μπολ και μετράμε τη σάλτσα: για κάθε 100 γρ.

κριθαράκι χρειαζόμαστε 300 ml υγρό.

Αν μας λείπει υγρό, συμπληρώνουμε με καυτό νερό.

Ρίχνουμε στο γιουβέτσι τη σάλτσα και το νερό, αν το χρειαζόμαστε, ανακατεύουμε και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το κριθαράκι, ανακατεύουμε πάλι και χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 160ο C.

Ψήνουμε το φαγητό σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο γύρω στα 20 λεπτά.

Ξεσκεπάζουμε, ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε το αλάτι, προσθέτουμε λίγο καυτό νερό αν δούμε πως στεγνώνει (αλλά δεν είναι έτοιμο ακόμα) και ψήνουμε άλλα 10 λεπτά.

Όταν το κριθαράκι είναι al dente δηλαδή είναι αρκετά μαλακό αλλά δεν έχει λιώσει και υπάρχει και λίγο υγρό στο γιουβέτσι ακόμα, ξεφουρνίζουμε, ανακατεύουμε μέσα τον ξερό δυόσμο, αφήνουμε το φαγητό να μείνει 15-20 λεπτά και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Α.Τ.Updated: 20/07/21 Ημ/νια α' δημοσίευσης: 27/07/17

Επίσης...

Τορτελίνια με Σπανάκι

Η συνταγή για θαυμάσια τορτελίνια με σπανάκι.

Κανελόνια με Κιμά

Η πιο αυθεντική συνταγή που θα βρεις για κανελόνια με κιμά.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Φαρφάλες με Πέστο, Μελιτζάνες και Αρακά

Πώς θα φτιάξεις φαρφάλες με πέστο, μελιτζάνες και αρακά.

Στριφτάρια µε Τραχανά

Πώς θα φτιάξεις στριφτάρια με τραχανά.

Πένες µε Καρύδια και Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις πένες με καρύδια και πατάτες.

Μακαρόνια µε Πάστα Ελιάς και Σουσάµι

Η συνταγή για μακαρόνια µε πάστα ελιάς και σουσάµι.

Κανελόνια με Σπανάκι

Η συνταγή για κανελόνια με σπανάκι.

Κοτόπουλο µε Μπαχαρικά και Αρωµατικά, µε Μακαρόνια

Η συνταγή για κοτόπουλο με µπαχαρικά και αρωµατικά, µε µακαρόνια.

Ελαφρύ Σουφλέ με Πένες και Γαλοπούλα

Υπάρχει όμως τρόπος να μαγειρέψουμε ένα σουφλέ ζυμαρικών πολύ πιο ελαφρά, με λιγότερες θερμίδες αλλά όλη τη γεύση.

Εύκολο Μακαρονάκι Ογκρατέν

Κιμάς, λαχανικά και τυριά σε ένα υπέροχο γκρατέν, που έχει όλα όσα αγαπάμε.

Μακαρονάδα με Θαλασσινά στα Γρήγορα

Πώς θα φτιάξεις μία μακαρονάδα με θαλασσινά στα γρήγορα.

Κους Κους Κοκκινιστό

Πώς θα φτιάξεις κοκκινιστό κους κους.