Υλικά
1 ½ κ. μέτρια καλαμαράκια ολόκληρα Υλικά
1 ματσάκι μάραθο
1 φλ. μαϊντανό
400 γρ. φέτα χοντροτριμμένη
6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 φλ. ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα
1 κ.γ. κύμινο
1 κ.γ μπούκοβο
¾ φλ. ελαιόλαδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια αφαιρώντας προσεκτικά το σακουλάκι με το μελάνι να μην σπάσει και το ζελατινώδες «κόκκαλο» διατηρώντας τα ολόκληρα.
Αφαιρούμε το ράμφος και τα μάτια από το κεφάλι και κόβουμε τα πλοκάμια στα δύο.
Τα αφήνουμε να στραγγίσουν σε σουρωτήρι.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: καθαρίζουμε και πλένουμε τον μαϊντανό και τον ψιλοκόβουμε.
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα μάραθα και τα χοντροκόβουμε (χωρίς τα κοτσάνια).
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και τσιγαρίζουμε σε μέτρια φωτιά τα σκόρδα με τον μάραθο μαζί με το κύμινο, μέχρι να μαλακώσουν.
Σβήνουμε την εστία και προσθέτουμε τον μαϊντανό, τις ντομάτες και το μπούκοβο και ανακατεύουμε καλά 2 -3 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη φέτα και δοκιμάζουμε το αλάτι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C.
Γεμίζουμε τα καλαμαράκια, τα κλείνουμε με οδοντογλυφίδα και τα βάζουμε σε ταψάκι.
Ρίχνουμε ανάμεσα τα πλοκάμια και περιχύνουμε με ½ φλ.
ελαιόλαδο χτυπημένο με ½ φλ.
νερό.
Καλύπτουμε το ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε μισή ώρα.
Βγάζουμε τη λαδόκολλα και αφήνουμε να ροδίσουν.
Βγάζουμε σε πιατέλα, στάζουμε λίγο λεμόνι και σερβίρουμε αμέσως.
Α.Τ.