Υλικά
Για τη ζύμηΥλικά
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/3 φλ. ελαιόλαδο
2/3 φλ. χλιαρό νερό
1/3 φλ. ούζο ή ρακή
1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση
2 ματσάκια μάραθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
500 γρ. σπανάκι
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη ζύμη: κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι σε λεκάνη.
Κάνουμε μια λακούβα και ρίχνουμε μέσα τη ρακή και το λάδι και ανακατεύουμε με το αλεύρι τρίβοντας με τα δάχτυλα.
Ρίχνουμε λίγο –λίγο το νερό ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε μια ζύμη ελαστική και λίγο σφιχτή, που να μην κολλάει στα χέρια.
Ζυμώνουμε για 5 λεπτά και σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε τον μάραθο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σπανάκι, τα αλατίζουμε ελαφρά και τα βάζουμε σε σουρωτήρι.
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα ξερά κρεμμύδια.
Ζεσταίνουμε σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα ξερά κρεμμύδια.
Προσθέτουμε τα χορταρικά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και να πιουν τα υγρά τους.
Δοκιμάζουμε το αλάτι και ρίχνουμε πιπέρι.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη ζύμη να κρυώσει. Ανοίγουμε τη ζύμη σε πολύ λεπτό φύλλο (2 χιλ.
πάχος) και κόβουμε στρογγυλά κομμάτια διαμέτρου 12 εκ..
Βάζουμε 1 γεμάτη κουταλιά από τη γέμιση στο μισό κάθε φύλλου και διπλώνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου.
Κλείνουμε τις άκρες πατώντας με ένα πιρούνι για να κολλήσουν.
Ζεσταίνουμε αρκετό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τις μαραθόπιτες γυρίζοντας μια φορά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν το λάδι τους.
Σερβίρονται ζεστές.
Α.Τ.