Follow us

Τηγανίτες γαρίδες με sweet chili sauce από τη Σιγκαπούρη (Cucur udang)

Τηγανίτες γαρίδες με sweet chili sauce από τη Σιγκαπούρη (Cucur udang)

Υλικά

Υλικά

24 μέτριες βρασμένες και καθαρισμένες γαρίδες

200 γρ. αλεύρι

1 κ.γ. μπέικινγκ πάουντερ

1 γερή πρέζα τούρμερικ

4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 μικρή κόκκινη καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη χωρίς σπόρους ή μεμβράνες

100 γρ. φύτρα alpha alpha ή φύτρα φασολιού σε κονσέρβα καλά ξεπλυμένα και στεγνωμένα

Για τη sweet chili sauce*

3 φρέσκες κόκκινες πιπεριές καυτερές πιπεριές χωρίς σπόρους και μεμβράνες ψιλοκομμένες

2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

¾ φλ. ζάχαρη

1/3 φλ. ξύδι λευκό

Χυμός από 1 λάιμ

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε τη σάλτσα: βάζουμε όλα τα υλικά στη μουλινέτα και τα πολτοποιούμε.

Μεταφέρουμε σε μικρό αντικολλητικό κατσαρολάκι ή τηγανάκια επάνω σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε ¾ φλ.

νερό και όταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να γίνει η σάλτσα σαν σιρόπι.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον χυμό λάιμ, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

(Eάν δεν αγαπάμε τις πολύ καυτερές γεύσεις, χρησιμοποιούμε 1 καυτερή πιπερίτσα και μια κόκκινη πιπεριά τύπου Φλωρίνης.

Μπορούμε επίσης να αγοράσουμε έτοιμη τη σάλτσα.)Φτιάχνουμε τις τηγανίτες: πλένουμε και βγάζουμε τη φλέβα της ράχης από τις γαρίδες.

Τις στεγνώνουμε πολύ καλά.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι, την μπέικινγκ πάουντερ, τον κουρκουμά και το αλάτι σε λεκάνη.

Ρίχνουμε σιγά –σιγά χλιαρό νερό ανακατεύοντας με τον αβγοδάρτη μέχρι να έχουμε έναν πυκνό χυλό.

Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και τα φύτρα και ανακατεύουμε καλά.

Ρίχνουμε το μείγμα σε μια κανάτα με φαρδύ στόμιο και δίπλα, σε σουρωτήρι, έχουμε τις γαρίδες.

Σε βαθύ, βαρύ σκεύος ρίχνουμε γύρω στα 500 ml σπορέλαιο να φθάνει τους 3 πόντους ύψος.

Γεμίζουμε μια μικρή κουτάλα (σαν αυτές που σερβίρουμε τη σούπα αλλά με διάμετρο γύρω στα 5 εκ.) με τον χυλό του αλευριού που έχουμε στην κανάτα και τον ρίχνουμε στο λάδι.

Επαναλαμβάνουμε, αφήνοντας ανάμεσα στις τηγανίτες απόσταση 2 εκ.

διότι φουσκώνουν.

Τηγανίζουμε 30 δευτερόλεπτα και μόλις αρχίσουν και ροδίσουν και να στερεοποιούνται από κάτω, βάζουμε επάνω δυο γαρίδες και συνεχίζουμε να τηγανίζουμε άλλα 20 δευτερόλεπτα να κολλήσουν οι γαρίδες επάνω στον χυλό.

Γυρίζουμε από την άλλη μερικά και τηγανίζουμε 1 λεπτό ακόμα.

Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα επάνω σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε με την γλυκιά σάλτσα τσίλι.

σημ.

Η παραδοσιακή διαδικασία είναι ενδιαφέρουσα εμφανισιακά, διότι δημιουργεί κάτι σαν κούπες τραγανής ρόδινης ζύμης με τις γαρίδες μέσα, αλλά είναι πολύ χρονοβόρα: σε βαθύ βαρύ σκεύος ρίχνουμε γύρω στα 500 ml σπορέλαιο να φθάνει τους 5 πόντους ύψος και ζεσταίνουμε το λάδι να κάψει αλλά να μην καπνίσει.

Βυθίζουμε μια μικρή μεταλλική κουτάλα (σαν αυτές που σερβίρουμε τη σούπα αλλά διάμετρο γύρω στα 5 εκ.) στο καυτό λάδι για 15 δευτερόλεπτά να κάψει.

Την αναποδογυρίζουμε να φύγει το περισσό λάδι, τη βυθίζουμε στην κανάτα, τη μισογεμίζουμε με τον χυλό του αλευριού και βάζουμε επάνω δύο γαρίδες πιέζοντας.

Την ξαναβυθίζουμε στο λάδι και κρατώντας την, την αφήνουμε να τηγανιστεί για 2-3 λεπτά.

Με ένα μικρό μυτερό μαχαίρι «ξεφορμάρουμε» την τηγανίτα από την κουτάλα και την αφήνουμε να πέσει στο λάδι.

Τηγανίζουμε άλλα 3 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Α.Τ.

Επίσης...

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.

Κρασάτα Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις θαυμάσια κρασάτα μανιτάρια.