Υλικά
1 κ. σουπιέςΥλικά
1 ½ κ. σέσκουλα
1 φλ. φρέσκος χυμός ντομάτας
2 κ.σ. χυμός λεμονιού
½ φλ. μαύρη σταφίδα
¾ φλ. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις σουπιές από το ζελατινώδες κόκκαλο, την πέτσα και το μελάνι (το φυλάμε στην κατάψυξη για να φτιάξουμε κάποια άλλη στιγμή πιλάφι με μελάνι).
Κόβουμε το σώμα σε λωρίδες πλάτους 2 εκ.
και τα πλοκάμια στα δύο ή στα τέσσερα ανάλογα με το μέγεθος και αφήνουμε να στραγγίσουν πολύ καλά.
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα σέσκουλα.
Τα κόβουμε σε κομμάτια μήκους 5 εκ.
και τα βράζουμε σε ζεματιστό αλατισμένο νερό για 5 λεπτά.
Τα στραγγίζουμε, κρατάμε 2 φλ.
από το ζουμί τους, τα ρίχνουμε σε παγωμένο νερό και τα στραγγίζουμε πάλι. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε καθιστή κατσαρόλα (πλατιά και χαμηλή) σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
Προσθέτουμε τις σουπιές και σοτάρουμε μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.
Ρίχνουμε το ζουμί από τα σέσκουλα και μόλις πάρει βράση το φαγητό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε 30 λεπτά.
Προσθέτουμε τον χυμό της ντομάτας, αλατίζουμε, ρίχνουμε πιπέρι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσουν τελείως οι σουπιές και να έχει μείνει το φαγητό με το λάδι του.
Σβήνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τα σέσκουλα, τις σταφίδες και το λεμόνι, ανακατεύουμε, διορθώνουμε το αλάτι, το πιπέρι και το λεμόνι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό επάνω στην εστία για 5 λεπτά.
Σερβίρουμε με επιπλέον λεμόνι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αν θέλουμε.
A.T.Updated: 03/03/22Ημ/νια α' δημοσίευσης: 10/03/17