Follow us

Γαλατόπιτα

Γαλατόπιτα

Υλικά

Υλικά

2 φλ. σιμιγδάλι ψιλό

2 lt γάλα με πλήρη λιπαρά

1 ½ φλ. ζάχαρη

4 αβγά

2 δόσεις βανιλίνη

3 κ.σ. ξύσμα λεμονιού

1 κ.γ τριμμένη μαστίχα

5 φύλλα κρούστας

½  φλ. λιωμένο βούτυρο

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το γάλα, σε σιγανή φωτιά και προσθέτουμε λίγο-λίγο το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει ελαφρά και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Χτυπάμε σε βαθύ μεγάλο μπολ τα 3 αβγά, τη ζάχαρη και τη βανιλίνη μέχρι να φουσκώσει το μείγμα και να ενωθούν τα υλικά.

Ρίχνουμε μέσα στο μπολ λίγο –λίγο το μείγμα γάλα –σιμιγδάλι δουλεύοντας συνεχώς με το μίξερ.

Μεταφέρουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε πολύ σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς για να μην σβολιάσει, μέχρι να αποκτήσει κρεμώδη υφή.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ξύσμα του λεμονιού και τη μαστίχα και ανακατεύουμε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Αλείφουμε ένα ταψί διαμέτρου 25 εκ.

και βάθους 5 εκ.

με βούτυρο και απλώνουμε τα φύλλα κρούστας αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με βούτυρο.

Ρίχνουμε την κρέμα πάνω στα φύλλα και γυρίζουμε τα φύλλα προς τα μέσα.

Χτυπάμε το 1 αβγό και περιχύνουμε την επιφάνεια της κρέμας, που δεν καλύπτεται από τα φύλλα.

Ψήνουμε για 45 -50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να ξεκολλάει η πίτα από τα πλάγια του ταψιού.

Αν θέλουμε πασπαλίζουμε την επιφάνεια με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Α.Τ.