Υλικά
2½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσειςΥλικά
1 φλ. ζάχαρη
1 φλ. γάλα
1 φλ. μαργαρίνη ή βούτυρο
4 αβγά
2 ½ κ.γ μπέικινγκ πάουντερ
1 κ.γ. αλάτι
1 γερή πρέζα μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. τριμμένη κανέλα
2 δόσεις βανιλίνη
Για το γαρνίρισμα
1 ¾ φλ. κράνμπερις
¾ φλ. βούτυρο
1 φλ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά τα πλαϊνά ενός στρογγυλού ταψιού διαμέτρου 24 εκ.
και βάθους 5 εκ.
και τινάζουμε να φύγει το περισσό αλεύρι.
Ετοιμάζουμε τα φρούτα: ρίχνουμε το βούτυρο λιωμένο στον πάτο του ταψιού, ρίχνουμε επάνω στο βούτυρο ομοιόμορφα τη ζάχαρη και ανακατεύουμε προσεκτικά να ενωθούν.
Τακτοποιούμε επάνω στο μείγμα τα κράνμπερις. Ετοιμάζουμε τον χυλό του κέικ: κοσκινίζουμε σε λεκάνη το αλεύρι, την μπέικινγκ πάουντερ, το αλάτι, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο.
Χτυπάμε ξεχωριστά με το μίξερ τη μαργαρίνη ή το βούτυρο με τη ζάχαρη και τη βανιλίνη και όταν ασπρίσουν, προσθέτουμε ένα –ένα τα αβγά συνεχίζοντας το χτύπημα, να φουσκώσει το μείγμα.
Ρίχνουμε το γάλα λίγο-λίγο και δουλεύουμε μέχρι να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά.
Μεταφέρουμε το μείγμα των αβγών στη λεκάνη με το αλεύρι και ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη μέχρι να ενωθούν τα υλικά –δεν πειράζει αν υπάρχουν σβόλοι.
Ρίχνουμε τον χυλό επάνω στα κράνμπερις και ψήνουμε για 40-45 λεπτά μέχρι να αρχίσει να ξεκολλάει το κέικ από τις άκρες.
Ξεφουρνίζουμε, μεταφέρουμε σε σχάρα, χαλαρώνουμε το κέικ από τα τοιχώματα της φόρμας με μαχαίρι.
Βάζουμε επάνω στη φόρμα την πιατέλα που θα σερβίρουμε το κέικ, πιάνουμε σφιχτά τη φόρμα και την πιατέλα μαζί και αναποδογυρίζουμε.
Χτυπάμε με τη γροθιά μας το κάτω μέρος της φόρμας να ξεκολλήσει το κέικ και αφήνουμε 5 λεπτά.
Μετά, ανασηκώνουμε προσεκτικά τη φόρμα.
Κόβουμε το κέικ αφού κρυώσει καλά.
Α.Τ.