Υλικά
Για την κρούστα Υλικά
1 ½ φλ. αλεύρι
1 κ.σ. τζίντζερ ζαχαρωμένο, ψιλοκομμένο
2 κ.γ. ζάχαρη
1 γερή πρέζα αλάτι
½ φλ. βούτυρο παγωμένο κομμένο σε κυβάκια
2-4 κ.σ. νερό παγωμένο
Για τη γέμιση
500 γρ. τυρί κρέμα (π.χ. μασκαρπόνε)
¼ φλ. ζάχαρη
1 δόση βανιλίνη
430 γρ. τυρί ρικότα
2 αβγά
1 κ.σ. γάλα
1 γερή πρέζα αλάτι
1/4 φλ. μαρμελάδα πορτοκάλι
για τη γαρνιτούρα:
2 μέτρια λεπτόφλουδα πορτοκάλια
2 κ.σ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε την ζύμη της τάρτας: βάζουμε στο μπλέντερ το αλεύρι, το τζίντζερ, τη ζάχαρη και το αλάτι και δουλεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε να δουλεύουμε μέχρι να γίνει το μείγμα σαν χοντρά ψίχουλα.
Με το μηχάνημα σε λειτουργία προσθέτουμε λίγο –λίγο το νερό και συνεχίζουμε να επεξεργαζόμαστε τη ζύμη για περίπου 15 δευτερόλεπτα.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για 1 –2 λεπτά, συγκεντρώνοντάς την σε μπάλα.
Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Κατόπιν, τη βγάζουμε, τη βάζουμε ανάμεσα σε δύο κομμάτια λαδόκολλα, πιέζουμε από πάνω με την παλάμη για να ανοίξει και να γίνει επίπεδη και την ανοίγουμε σε φύλλο διαμέτρου 32 –35 εκ.
περίπου.
Ντύνουμε με το φύλλο μια βουτυρωμένη φόρμα με σούστα διαμέτρου 23 εκ.
και τη βάζουμε στο ψυγείο μισή ώρα.
Καλύπτουμε με λαδόκολλα, βάζουμε επάνω όσπρια ή τους ειδικούς βόλους και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο 170ο C για 10 λεπτά. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και ψήνουμε άλλα 15 λεπτά να ροδίσει.
Την αφήνουμε να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: βάζουμε σε μεγάλο, βαρύ μπολ το τυρί κρέμα, τη ρικότα, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να μαλακώσει το μείγμα και να γίνει κρεμώδες. Προσθέτουμε τα αβγά, τη μαρμελάδα πορτοκάλι, το γάλα και το αλάτι και συνεχίζουμε να δουλεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Ρίχνουμε τη γέμιση στη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ο C.
Ψήνουμε για 20 -25 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσουν τα άκρα και να σταθεροποιηθεί το κέντρο.
Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει τελείως για 8 ώρες τουλάχιστον.
Με ένα μικρό μαχαιράκι, χαλαρώνουμε την ζύμη από τις πλευρές της φόρμας και ξεφορμάρουμε.
Ετοιμάζουμε τη γαρνιτούρα: πλένουμε πολύ καλά τα πορτοκάλια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες πάχους 2 χιλ.
Βάζουμε τις φέτες μαζί με τη ζάχαρη σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε μέχρι να πιουν τα υγρά τους και να καραμελώσουν ελαφρά.
Καλύπτουμε την επιφάνεια της τάρτας με τις φέτες του πορτοκαλιού.
Σερβίρουμε κόβοντας σε τρίγωνα κομμάτια.
Αν θέλουμε, στολίζουμε το κάθε κομμάτι με ένα φυλλαράκι φρέσκιας μέντας.
Α.Τ.