Υλικά
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσειςΥλικά
1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 γερή πρέζα αλάτι
2 κ.σ. ζάχαρη
1/3 φλ. βούτυρο αγελαδινό παγωμένο σε κύβους
2/3 φλ. γάλα
1 αβγό
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.
Κοσκινίζουμε σε λεκάνη το αλεύρι με το αλάτι και την μπέικιν πάουντερ.
Ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη και τους κύβους του βουτύρου και τρίβουμε το μείγμα με τα δάχτυλα μέχρι να γίνει σαν ψίχουλα ψωμιού.
Προσθέτουμε το γάλα λίγο–λίγο και δουλεύουμε γρήγοραμε το χέρι, μέχρι να έχουμε μια μαλακιά αλλά όχι και πολύ λεία ζύμη.
Ανοίγουμε με τον πλάστη φύλλο πάχους 5 εκ.σε αλευρωμένη επιφάνεια και κόβουμε δισκάκια με κουπ πατ διαμέτρου 5 εκ..
Τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, χτυπάμε το αβγό με ελάχιστο νερό και τα αλείφουμε χρησιμοποιώντας πινέλο. Ψήνουμε για 15 - 20 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
Βγάζουμε τα σκόουνς από το φούρνο και τα ακουμπάμε σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν.
Τα κόβουμε στη μέση και τρώμε αλειμμένα με βούτυρο ή με μαρμελάδα ή με διάφορα τυριά.
Συνηθίζονται στο απογευματινό τσάι ή στο πρωινό μας, αλλά και σαν σνακ οποιαδήποτε ώρα.
Α.Τ.