Follow us

Τούρτα σοκολάτας με μους κάστανου

Τούρτα σοκολάτας με μους κάστανου

Υλικά

Για το παντεσπάνι σοκολάτας:
1 1/3 φλ. αλεύρι
1 φλ. ζάχαρη
1 φλ. κακάο σκόνη
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. αλάτι
½ φλ. βούτυρο αγελαδινό
1 φλ. γάλα
Για τη μους κάστανου:
400 γρ. κάστανα
3 αβγά, χωρισμένα
300 γρ. κρέμα γάλακτος, πλήρης
4 κ.σ. ζάχαρη καστανή
2 κ.σ. κακάο κοσκινισμένο
2 κ.σ. ρούμι
6 ολόκληρα μαρόν γκλασέ
για τη γαρνιτούρα:
12 ολόκληρα μαρόν γλασέ
50 γρ. κουβερτούρα ξυσμένη σε φλούδες

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη μους: κόβουμε τα 6 μαρόν γκλασέ σε κομματάκια.
Βράζουμε τα κάστανα, τα καθαρίζουμε προσεκτικά (δεν πρέπει να έχουν ίχνος από την εσωτερική καφέ μεμβράνη) και τα περνάμε από τη μηχανή του πουρέ. Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά με το μίξερ χειρός τους κρόκους με τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε τον πουρέ του κάστανου, τη μισή κρέμα γάλακτος, το ρούμι, τα κομμένα μαρόν γλασέ και το κακάο και δουλεύουμε μέχρι ένα έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Χτυπάμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και την προσθέτουμε λίγη -λίγη με κουτάλι στο μείγμα. Χτυπάμε τα ασπράδια με το μίξερ σε μαρέγκα σφιχτή. Την προσθέτουμε σε 4-5 δόσεις στο μείγμα, ανακατεύοντας κάθε φορά με κουτάλι, απαλά από κάτω προς τα πάνω. Βάζουμε τη μους στο ψυγείο σκεπασμένη με μεμβράνη (να μην εφάπτεται στο μείγμα) και αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 3 ώρες πριν τη χρησιμοποιήσουμε.
Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι: προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C.. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι 23 εκ. και τινάζουμε να φύγει το περισσό αλεύρι. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, την μπέικιν πάουντερ, το κακάο και το αλάτι σε μπολ. Χτυπάμε ξεχωριστά με το μίξερ χειρός το βούτυρο, το γάλα και τη ζάχαρη. Ρίχνουμε το μείγμα του βουτύρου στο αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με τον αβγοδάρτη ή με κουτάλι ή και με δύο πιρούνια (αν υπάρχουν σβόλοι αλευριού δεν πειράζει). Μεταφέρουμε τον χυλό στο λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί. Ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου. Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο, βυθίζοντας στο κέντρο του γλυκού την κοφτερή λάμα ενός μαχαιριού. Το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως και ξεφορμάρουμε.
Στρώνουμε όλη τη μους επάνω στο κέικ και αλείφουμε και μια λεπτή στρώση πάχους 1 εκ. στα πλάγια. Γαρνίρουμε την επιφάνεια με τα ολόκληρα μαρόν γλασέ και τις φλούδες της κουβερτούρας. Εναλλακτικά, κόβουμε το παντεσπάνι οριζόντια και βάζουμε το 1/3 της μους ανάμεσα. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο.

Α.Τ.

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.