Υλικά
1 χοιρινό μπούτι χωρίς το κόκαλο γύρω στα 3 κ. Υλικά
1 φλ. ξερά σύκα ψικολομμένα
1 φλ. ουΐσκι
2 κεφάλια σκόρδο
230 γρ. γκοργκοντζόλα τριμμένη με το πιρούνι σε κομματάκια
3 κ.σ. φρέσκο φασκόμηλο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
1 κ.σ. ξερά αρωματικά βότανα τριμμένα (δεντρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη)
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κ.σ. ανθόμελο + 1 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό για το άλειμμα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220ο C..
Ψήνουμε τα σκόρδα ολόκληρα.
Τα βγάζουμε από τη φλούδα τους πιέζοντας κάθε σκελίδα από τη βάση και τα λιώνουμε με το πιρούνι να γίνουν σαν κρέμα.
Βάζουμε τα σύκα σε μπολ.
Ζεσταίνουμε το ουΐσκι μέχρι να αρχίσει να σιγοβράζει, το ρίχνουμε επάνω στα σύκα και αφήνουμε 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν τα σύκα.
Τα στραγγίζουμε και κρατάμε το ουΐσκι.
Πλένουμε και στεγνώνουμε το κρέας.
Το απλώνουμε σε σταθερή επιφάνεια και το χαράζουμε καθέτως με ένα κοφτερό μαχαίρι μέχρι 2 εκ.
από τις άκρες του για να απλώσουμε την επιφάνειά του.
Αλείφουμε όλη την εσωτερική πλευρά του κρέατος με την κρέμα των σκόρδων.
Απλώνουμε από πάνω τα σύκα, πασπαλίζουμε με την γκοργκοντζόλα και μετά με το φασκόμηλο.
Αλατοπιπερώνουμε και τυλίγουμε το κρέας σε ρολό.
Το δένουμε πρώτα οριζοντίως κατά ίσα διαστήματα και μετά καθέτως.
Το τρίβουμε με τη ζάχαρη και τα ξερά βότανα.
Στρώνουμε ένα ταψί με αλουμινόχαρτο και καλύπτουμε μια σχάρα με λαδόκολλα. Τοποθετούμε το κρέας επάνω στη σχάρα και βάζουμε από κάτω το ταψί με 2 –3 φλ.
νερό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 220ο C για 10 λεπτά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 170ο C, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 75 λεπτά ή μέχρι να τρυπιέται εύκολα με ένα κοφτερό μαχαίρι.
Ανακατεύουμε το ουΐσκι που κρατήσαμε από το μούσκεμα των σύκων με το ανθόμελο και το ξύδι.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, αλείφουμε ολόκληρη την επιφάνεια με ένα πινέλο με το μείγμα ανθόμελο-ξύδι βαλσαμικό και αφήνουμε να γλασαρισθεί για 15 λεπτά.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
Βγάζουμε τους σπάγκους και σερβίρουμε το κρέας κομμένο σε χοντρές φέτες.
Α.Τ.