Υλικά
1 ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσειςΥλικά
3 -4 κ.σ. κακάο χωρίς ζάχαρη
250 γρ. ημίγλυκια σοκολάτα ξυσμένη
100 γρ. πικρή σοκολάτα ξυσμένη
½ φλ. καρύδια
150 γρ. λεπτές φέτες μπέικον
250 + 2 κ.σ. ανάλατο βούτυρο λιωμένο
1 φλ. άσπρη ζάχαρη
½ φλ. καστανή ζάχαρη
3 κ.σ. ουΐσκι
4 αβγά
2 δόσεις βανιλίνη
1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Στρώνουμε ένα τετράγωνο ταψάκι πλευράς 23 εκ.
με λαδόκολλα, την αλείφουμε ελαφρά με σπορέλαιο και την αφήνουμε να προεξέχει γύρω στα 5 εκ.στις δύο απέναντι πλευρές.
Καβουρδίζουμε ελαφρά τα καρύδια σε αντικολλητικό τηγάνι, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα χοντροκόβουμε. Σε αντικολλητικό τηγάνι, σοτάρουμε σκέτο το μπέικον σε μέτρια φωτιά μέχρι να βγάλει το λίπος του και να γίνει τραγανό, γυρίζοντας μία φορά.
Το μεταφέρουμε σε απορροφητικό χαρτί και το αφήνουμε να κρυώσει.
Κρατάμε 2 -3 κ.σ από το λίπος και σπάμε με το χέρι ή με γουδί το μπέικον σε πολύ μικρά κομμάτια.
Λιώνουμε τις δύο σοκολάτες με το βούτυρο σε μπεν μαρί (ή σε αντικολλητικό κατσαρολάκι επάνω σε πολύ χαμηλή φωτιά) και μεταφέρουμε σε μεγάλο μπολ. Χτυπάμε με μίξερ χειρός τη λευκή και την καστανή ζάχαρη μαζί με το λίπος του μπέικον.
Ενσωματώνουμε στο μείγμα το ουΐσκι, τις βανίλιες, το αλάτι και ένα–ένα τα αβγά, χτυπώντας συνέχεια μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.
Κοσκινίζουμε το κακάο και το αλεύρι σε ξεχωριστό μπολ, το ρίχνουμε στο μείγμα της σοκολάτας και ανακατεύουμε ελαφρά με τον αβγοδάρτη.
Μεταφέρουμε τον χυλό στο ταψάκι που έχουμε ετοιμάσει, πασπαλίζουμε με τα καρύδια και το μπέικον και ψήνουμε περίπου 50 λεπτά, μέχρι οι άκρες να είναι τελείως ψημένες αλλά το κέντρο να μην είναι τελείως σταθερό (να εξακολουθεί να παραμένει η βάση κολλημένη στον πάτο αν κουνήσουμε το ταψί).
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει τελείως επάνω σε σχάρα.
Βγάζουμε από το ταψί με τη βοήθεια της λαδόκολλας και το βάζουμε σε πιατέλα.
Βγάζουμε προσεκτικά την λαδόκολλα και κόβουμε σε τετράγωνα ή ορθογώνια κομμάτια.
Α.Τ.