Follow us

Γεμιστά με πλιγούρι και αρωματικά χόρτα στο φούρνο

Γεμιστά με πλιγούρι και αρωματικά χόρτα στο φούρνο

Υλικά

Υλικά

15 ντομάτες ή πιπεριές και ντομάτες

22-25  κ.σ. πλιγούρι ή ρύζι τύπου Καρολίνα

4 μέτριες πατάτες κομμένες κυδωνάτες

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

½  ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

½  ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

½ φλ. φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης

½  φλ. λουΐζα φρέσκια ψιλοκομμένη

1 φλ. φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος

½ φλ. μαύρες σταφίδες

¾ φλ. κουκουνάρι

1 ½ φλ. ελαιόλαδο

ξύσμα ενός λεμονιού

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε τα λαχανικά, κόβουμε οριζοντίως ένα καπελάκι από τις ντομάτες και τις αδειάζουμε προσεκτικά με ένα κοφτερό κουταλάκι.

Κρατάμε σε μπολ τη σάρκα τους, τις πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και ελάχιστη ζάχαρη και τις βάζουμε ανάποδα στο ταψί που θα τις ψήσουμε.

Κόβουμε οριζοντίως ένα καπελάκι από τις πιπεριές και τις αδειάζουμε προσεκτικά από τους σπόρους και τις μεμβράνες.

Τις αφήνουμε στην άκρη.

Περνάμε από τη μουλινέτα τη σάρκα που έχουμε κρατήσει από τις ντομάτες.

Ζεσταίνουμε το 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.

Προσθέτουμε το πλιγούρι ή το ρύζι, ανακατεύουμε να αλειφθεί καλά με το ελαιόλαδο, ρίχνουμε 1 φλιτζάνι νερό και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε μαϊντανό, άνηθο, λουΐζα, ρίγανη, δυόσμο, τα κουκουνάρια, τη σταφίδα και το ξύσμα λεμονιού.

Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη γέμιση να μείνει για 10 λεπτά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.

Γυρίζουμε τις ντομάτες όρθιες, βάζουμε στο ταψί και τις πιπεριές και γεμίζουμε τα λαχανικά κατά τα 2/3 ώστε να έχει περιθώριο το πλιγούρι ή το ρύζι να φουσκώσει και τοποθετούμε τα καπάκια τους.

Στερεώνουμε τα λαχανικά βάζοντας ενδιάμεσα τις πατάτες καθέτως.

Ρίχνουμε σε μπολ την ντομάτα που έχουμε περάσει από τη μουλινέτα, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ½ φλ.

νερό και 1 κ.γ αλάτι.

Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί.

Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε γύρω στα 40 λεπτά.

βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε άλλα 10 λεπτά.

Αφήνουμε να μείνουν 15-30 λεπτά και σερβίρουμε.

Α.Τ.

Επίσης...

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.

Κρασάτα Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις θαυμάσια κρασάτα μανιτάρια.