Υλικά
1 γαλοπούλα 4 –5 κ.Υλικά
Για το αρωματικό βούτυρο
400 γρ. βούτυρο
Από 1/3 φλ. ξερό φασκόμηλο, θυμάρι, δεντρολίβανο τριμμένα
Από 1/3 φλ., ξύσμα λεμονιού και ξύσμα πορτοκαλιού
1/3 φλ. σχοινόπρασο φρέσκο ψιλοκομμένο
1 κ.γ. αλάτι, λίγο πιπέρι
Για τη γέμιση
½ γρ. χοιρινό κιμά
½ φλ. βούτυρο
300 γρ. ξερά δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
300 γρ. στομάχια κοτόπουλου κομμένα σε κυβάκια
500 γρ. κάστανα ψημένα και καθαρισμένα
1 φλ. κουκουνάρια
3 μήλα Τριπόλεως ξεφλουδισμένα, ξεσποριασμένα και κομμένα στα έξι
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλ. ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 κ.γ. κανέλλα σκόνη
5 κόκκοι μπαχάρι
1 ξυλάκι κανέλλα
1 φλ. ξηρό λευκό κρασί
½ φλ. μπράντι
½ φλ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε το αρωματικό βούτυρο: ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά (βούτυρο, μυριστικά, το ξύσμα του λεμονιού και του πορτοκαλιού και το αλάτι) και το αφήνουμε στο ψυγείο.
Αλατοπιπερώνουμε καλά μέσα –έξω τη γαλοπούλα.
Ανασηκώνουμε το δέρμα της γαλοπούλας από το κρέας και απλώνουμε από κάτω το βούτυρο με τα αρωματικά όσο πιο ισόπαχα μπορούμε (και στα μπούτια).
Βάζουμε τη γαλοπούλα σε λεκάνη, τη σκεπάζουμε με λαδόκολλα και την αφήνουμε στο ψυγείο όλο το βράδυ.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο βούτυρο μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε την κανέλλα σκόνη, το ξυλάκι κανέλλας και το μπαχάρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε τα στομάχια και σοτάρουμε για 5 –6 λεπτά.
Ρίχνουμε τον κιμά και καβουρδίζουμε μέχρι να διαλυθούν οι κόμποι.
Σβήνουμε πρώτα με το κρασί και μετά με το μπράντι.
Προσθέτουμε τη ντομάτα και μαγειρεύουμε 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
Αλατοπιπερώνουμε και τραβάμε την κατσαρόλα από την εστία.
Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα ολόκληρα, το κουκουνάρι και τα κάστανα.
Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει και τη βάζουμε στο ψυγείο.
Την άλλη μέρα, προθερμαίνουμε το φούρνο τους 220ο C και βγάζουμε τη γαλοπούλα και τη γέμιση από το ψυγείο.
Προσθέτουμε στη γέμιση τα μήλα, τον μαϊντανό και το ξύσμα πορτοκαλιού, ανακατεύουμε και δοκιμάζουμε το αλάτι και το πιπέρι.
Γεμίζουμε τη γαλοπούλα και τη ράβουμε.
Δένουμε τα μπούτια και τα φτερά στο σώμα.
Βάζουμε μέσα σε αντικολλητικό ταψί μια σχάρα, τοποθετούμε επάνω στη σχάρα τη γαλοπούλα με το στήθος προς τα πάνω και την καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.
Φουρνίζουμε και ψήνουμε για μισή ώρα.
Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180ο C και ψήνουμε 2 ½ ώρες.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε άλλη μια ώρα να χρυσίσει η πέτσα.
Τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε σκεπασμένη πριν κόψουμε τις κλωστές.
Βγάζουμε τη γέμιση σε μπολ και κόβουμε το κρέας.
Σερβίρουμε το κρέας και δίπλα τη γέμιση.
Αν θέλουμε, ψήνουμε στο ζουμί του ταψιού πατάτες: τις αλατοπιπερώνουμε, τις πασπαλίζουμε με ξερή ρίγανη και τις αλείφουμε με χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού (1 μέρος λεμόνι –2 μέρη πορτοκάλι).
A.T.Updated: 21/12/21Ημ/νια α' δημοσίευσης: 22/12/15