Υλικά
1 έτοιμο μακρόστενο κέικ ή συσκευασμένο παντεσπάνι σε φέτεςΥλικά
2 φλ.τσ. γρανίτα πορτοκάλι ή λεμόνι ή φράουλα
1 φλ. τσ. παγωτό βανίλια ή σοκολάτα
½ φλ. μπισκότα ολικής αλέσεως με ξηρούς καρπούς χοντροσπασμένα
1 φλ. αμύγδαλα ασπρισμένα σε φιλέτα
Για το σιρόπι
1 ½ φλ. νερό
¾ φλ. ζάχαρη
Για τη σαντιγί
500 ml κρέμα γάλακτος
2 κ.σ. άχνη ζάχαρη
(εναλλακτικά 500 ml έτοιμη σαντιγί)
Εκτέλεση
Αφήνουμε το παγωτό και τη γρανίτα στη συντήρηση του ψυγείου για να μαλακώσουν λίγο.
Κόβουμε το κέικ σε 3 οριζόντιες φέτες και τις βάζουμε σε δίσκο, τη μία δίπλα στην άλλη.
Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας για 5 λεπτά το νερό με τη ζάχαρη.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ρούμι.
Περιχύνουμε το κέικ με το καυτό σιρόπι λίγο –λίγο προσέχοντας να μην «πνιγεί» (δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε όλο το σιρόπι) και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Το βάζουμε στο ψυγείο.
Μεταφέρουμε τη γρανίτα και το παγωτό στο ψυγείο για να μαλακώσουν λίγο.
Στρώνουμε μια μακρόστενη ή στρογγυλή φόρμα με μεμβράνη (ανάλογα με το σχήμα του κέικ ή παντεσπανιού που χρησιμοποιήσαμε).
Βγάζουμε προσεκτικά μια φέτα κέικ από το δίσκο χρησιμοποιώντας σπάτουλα και τη βάζουμε στον πάτο της φόρμας.
Απλώνουμε από πάνω 1 φλ.
γρανίτα, πασπαλίζουμε με τριμμένα μπισκότα, στρώνουμε από πάνω ½ φλ.
παγωτό, καλύπτουμε πάλι με μια φέτα κέικ, 1 φλ.
γρανίτα, μπισκότα, ½ φλ.
παγωτό και τελειώνουμε με την τελευταία φέτα κέικ.
Τυλίγουμε την τούρτα με τη μεμβράνη που κρέμεται έξω από τη φόρμα και βάζουμε την τούρτα στην κατάψυξη για 1 ώρα τουλάχιστον.
Φτιάχνουμε σαντιγί χτυπώντας την κρέμα γάλακτος και την άχνη ζάχαρη ή χρησιμοποιούμε έτοιμη σαντιγί.
Λίγο πριν σερβίρουμε ξεφορμάρουμε την τούρτα αναποδογυρίζοντας τη φόρμα, αφαιρούμε τη μεμβράνη και στρώνουμε τη σαντιγί επάνω στην τούρτα.
Γαρνίρουμε με τα φιλεταρισμένα αμύγδαλα.