Υλικά
1 ½ κ. μπουκιές χοιρινού (από σπάλα) Υλικά
1 lt μπίρα μαύρη
ξύσμα από ένα λεμόνι
2 κρεμμύδια κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες
1 φλ. τσ. φρέσκα φύλλα φασκόμηλο
10 κόκκοι πιπέρι
¾ φλ.ελαιόλαδο + 2 -3 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
Εκτέλεση
Πλένουμε το κρέας και το σκουπίζουμε.
Το βάζουμε σε μπολ μαζί με τους κόκκους πιπεριού, 2 -3 κουταλιές ελαιόλαδο και τα μισά φύλλα του φασκόμηλου ολόκληρα.
Το αφήνουμε να μαριναρισθεί 5 -6 ώρες στο ψυγείο.
Την άλλη μέρα, το στραγγίζουμε από τη μαρινάδα του και πετάμε το υγρό (κρατάμε το φασκόμηλο και το πιπέρι).
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας γυρίζοντάς το να πάρει χρώμα από παντού. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν.
Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία, προσθέτουμε το φασκόμηλο και το πιπέρι της μαρινάδας και το υπόλοιπο φασκόμηλο, ανακατεύουμε μια-δυο φορές και σβήνουμε με την μπύρα.
Όταν εξατμισθεί, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για μια ώρα μέχρι να πήξει η σάλτσα και να πάρει σχεδόν το χρώμα της καραμέλας (αλατίζουμε μόλις 20' πριν το τελείωμα για να μην σφίξει το κρέας).
Σερβίρουμε αν θέλουμε με νερόβραστο σπανάκι, αρωματισμένο με μοσχοκάρυδο και ανακατεμένο με ελάχιστο ζεστό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.
Α.Τ.