Υλικά
Για τη ζύμη pâte brisée (πατ μπριζέ) Υλικά
2 ½ φλ. αλεύρι
1 ¼ φλ. παγωμένο βούτυρο
1 κ.γ. αλάτι
3/4 φλ. παγωμένο νερό
1 αυγό χτυπημένο για το άλειμμα
1 κ.γ βούτυρο για το άλειμμα
Για τη γέμιση
¾ κ. σπανάκι
1 φλ. κουκουνάρια
½ φλ. μαύρες σταφίδες
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
½ φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κ.γ. ξύδι από λευκό κρασί
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε τη ζύμη: κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το αλάτι σε μπολ και κάνουμε μια λακκούβα στη μέση.
Κόβουμε το βούτυρο σε μικρά κομματάκια και το ρίχνουμε μέσα στη λακκούβα.
Φέρνουμε γρήγορα -γρήγορα το αλεύρι προς τη λακκούβα με το βούτυρο τρίβοντας τα δύο υλικά με τα δάχτυλά μας για να γίνουν σαν ψίχουλα.
Ρίχνουμε το παγωμένο νερό και ζυμώνουμε γρήγορα και ελαφρά μέχρι να μπορεί η ζύμη να σχηματισθεί σαν μπάλα.
Η ιδέα με αυτήν τη ζύμη είναι να μην ζεσταθεί και λιώσει το βούτυρο, οπότε η τάρτα θα γίνει σκληρή.
Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και τη βάζουμε αμέσως στο ψυγείο για μισή ώρα.Φτιάχνουμε τη γέμιση: πλένουμε τις σταφίδες και τις μουσκεύουμε για μια ώρα σε λίγο χλιαρό νερό να φουσκώσουν.
Τις στραγγίζουμε.
Καβουρδίζουμε τα κουκουνάρια προσεκτικά σε αντικολλητικό τηγάνι επάνω σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά για να μην καούν.
Καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι και το βάζουμε όπως είναι σε κατσαρόλα να μαραθεί και να σωθούν τα υγρά του.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το σοτάρουμε ελαφρά.
Ρίχνουμε τα κουκουνάρια, τις σταφίδες, το ξύσμα πορτοκαλιού και το ξύδι στο σπανάκι, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αλείφουμε πολύ ελαφρά με βούτυρο μια ταρτιέρα διαμέτρου 25 εκ.
και στρώνουμε τη ζύμη πιέζοντας να κολλήσει καλά στα πλαϊνά τοιχώματα.
Αν περισσεύει δεν την κόβουμε, αλλά γυρίζουμε το ζυμάρι προς τα έξω (με το ψήσιμο «μαζεύει» η ζύμη και θα γυμνωθεί το πάνω μέρος της ταρτιέρας) Τρυπάμε παντού με το πιρούνι πολλές φορές, καλύπτουμε με λαδόκολλα και βάζουμε από πάνω όσπρια ή τους ειδικούς κεραμικούς βόλους για να μην φουσκώσει.
Ψήνουμε για 10 λεπτά.
Τη βγάζουμε, την αλείφουμε με ελαφρά χτυπημένο αυγό και την ξαναψήνουμε για 10 λεπτά (με το αβγό στεγανοποιείται και δεν μαλακώνει από τα υγρά της γέμισης).
Τη βγάζουμε και ρίχνουμε μέσα τη γέμιση.
Ισιώνουμε τη ράχη βρεγμένου κουταλιού και ψήνουμε 15 λεπτά.
Αφήνουμε να χλιάνει και σερβίρουμε κομμένη σε τριγωνικά κομμάτια.
Α.Τ.