Follow us

Ντολμάδες με θαλασσινά

Ντολμάδες με θαλασσινά

Υλικά

Υλικά για 8 άτομα

50 αμπελόφυλλα φρέσκα

200 γρμ. μικρές γαρίδες καθαρισμένες

100 γρμ. ψίχα καβουριού

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

½ ματσάκι άνηθος

1 κ.σ. δυόσμος ξερός ή ½ ματσάκι φρέσκος ψιλοκομμένος

1 κ.γ. ρίγανη

1 κ.γ. μπούκοβο καυτερό

1 κούπα ρύζι γλασέ

½ κούπα λευκό ξηρό κρασί

1 κούπα ελαιόλαδο

1 κ.γ. εστραγκόν

χυμός από 2 λεμόνια

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Παρασκευή

Βάζουμε τα αμπελόφυλλα για 3-4 λεπτά σε αλατισμένο νερό που βράζει.

Τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.

Μέχρι να κρυώσουν τα φύλλα, ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Ρίχνουμε στο μούλτι τις γαρίδες και την ψίχα καβουριού και κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.

Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί, προσθέτουμε τα θαλασσινά, σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.

Ρίχνουμε το ρύζι και όλα τα μυρωδικά και ανακατεύουμε προσεκτικά.

Παίρνουμε ένα αμπελόφυλλο και το βάζουμε να πατάει σε ένα πιάτο από την πλευρά που γυαλίζει.

Κόβουμε το χοντρό κοτσάνι στην κορυφή και ξεκινάμε από το κάτω μέρος, βάζοντας μια κουταλιά του γλυκού από τη γέμιση.

Διπλώνουμε τα πλαϊνά μέρη προς τα μέσα, αγκαλιάζοντας τη γέμιση, και τυλίγουμε σφιχτά τον ντολμά.

Σε μια κατσαρόλα που στον πάτο της έχουμε στρώσει αμπελόφυλλα τοποθετούμε τον ντολμά από την πλευρά που τελειώνει το δίπλωμα.

Συνεχίζουμε διπλώνοντας τους ντολμάδες και τοποθετώντας τους κοντά τον έναν στον άλλον.

Τους σκεπάζουμε με ένα βαρύ πιάτο και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και νερό για να καλυφθεί περίπου το πιάτο.

Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να σιγοψηθούν οι ντολμάδες για 20 λεπτά περίπου και λίγο πριν από το τέλος ρίχνουμε τον χυμό των λεμονιών, ανακινώντας την κατσαρόλα για να πάει παντού.

Σημείωση: Οι ντολμάδες θεωρούνται φαγητό που θέλει χρόνο και τέχνη στο δίπλωμα αλλά αποζημιώνει τον μάγειρα καθώς είναι βέβαιο ότι προσφέρει άφθονη επιβράβευση στα φιλικά τραπέζια.

Τα μυστικά για το δίπλωμα ήταν κάποτε μέρος της οικογενειακής μαγειρικής κληρονομιάς, όμως μπορεί κανείς πλέον, διαβάζοντας τις σωστές οδηγίες, να δοκιμάσει τις δυνάμεις του.

Στο μαγείρεμα θα χρησιμοποιήσουμε κρασί από την ποικιλία Ροδίτη που έχει καλή δόση οξύτητας ενώ ο λεμονάτος χαρακτήρας του θα τονίσει την αρωματική δύναμη της συνταγής.

Το ίδιο κρασί μπορεί να συνοδεύσει το πιάτο στο τραπέζι όπου σαν εναλλακτική επιλογή θα μπορούσαμε να αναζητήσουμε ένα φίνο λευκό ξηρό κρασί από την ποικιλία Μαλαγουζιά.

Και τα δύο κρασιά με την οξύτητα που διαθέτουν θα ισορροπήσουν τις γεύσεις του αμπελόφυλλου και των θαλασσινών.

Επίσης...

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Μπακαλιαροκεφτέδες

Πώς θα φτιάξεις μπακαλιαροκεφτέδες.

Πιπεράτος Σολομός

Η συνταγή για πιπεράτο σολομό.

Σουπιές µε Σπανάκι

Η συνταγή για σουπιές µε σπανάκι.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Πράσα, Ρύζι και Σουπιά

Η συνταγή για πράσα, ρύζι και σουπιά.

Γαλέος µε Σπανάκι

Η συνταγή για γαλέο με σπανάκι.

Χταπόδι Στιφάδο

Η συνταγή για χταπόδι στιφάδο.

Σουφλέ με Παστό Μπακαλιάρο και Λαχανικά

Στην Ελλάδα δεν συνηθίζουμε τα σουφλέ με ψάρι και θαλασσινά, όλη η Ευρώπη όμως τα λατρεύει.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.