Υλικά
υλικά για 4 άτομα
5 φρέσκα αβγά
500 γρ. τρυφερό σπανάκι, καθαρισμένο
150 γρ. πράσσα, καθαρισμένα, σε φετάκια
250 γρ. ρικότα (φρέσκο τυρί)
100 γρ. κασέρι ή έμμενταλ
30 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
3 κ.σ. ελαιόλαδο
λίγο φρέσκο βούτυρο
2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο.
Πλένουμε το σπανάκι, το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια, αν χρειάζεται.
Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά τα κομμένα πράσσα, μέχρι να μαλακώσουν, 3' περίπου.
Προσθέτουμε το σπανάκι, και αφήνουμε να μαλακώσει, ανακατεύοντας συχνά.
Μεταφέρουμε σε σουρωτήρι και πιέζουμε ελαφρά ν΄αφήσει τα υγρά του.
Κατόπιν μ' ένα κουτάλι το πιέζουμε να πολτοποιηθεί ελαφρά.
Χτυπάμε τα αβγά με το ανάλογο αλατοπίπερο και προσθέτουμε την κομματιασμένη ρικότα.
Χτυπάμε πάλι να ενωθούν τα υλικά.
Προσθέτουμε την παρμεζάνα και το έμμενταλ (ή το κασέρι) και χτυπάμε πάλι.
Προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε με κουτάλι να γίνει το μείγμα ομοιόμορφο.
Βουτυρώνουμε καλά μια ταρτιέρα των 23-24 εκ.
και πασπαλίζουμε τον πάτο με τη φρυγανιά.
Βάζουμε μέσα το μείγμα και ισιώνουμε την επιφάνεια.
Ψήνουμε στο φούρνο για 30' περίπου.
Η φριτάτα είναι έτοιμη όταν βλέπουμε να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του σκεύους και στο κέντρο έχει στερεοποιηθεί.
Τη σερβίρουμε χλιαρή ή κρύα.