Γαλοπούλα στο χαρτί (του σεφ Κώστα Τσίγκα)

Γαλοπούλα στο χαρτί (του σεφ Κώστα Τσίγκα)
Υλικά για 6 με 8 άτομα

1 γαλοπούλα 3 με 4 κιλά
1 κλαδάκι δεντρολίβανο
αλάτι και πιπέρι
¼ κούπα ελαιόλαδο
½ κούπα ξίδι balsamico
½ κούπα μαρμελάδα, όποια κι αν έχουμε στο ψυγείο
*Θα χρειαστούμε 3 λαδόκολλες και σπάγκο κουζίνας

Για τη γέμιση
1 κούπα καρύδια ψημένα και χωρίς φλούδα
400 γραμμάρια λουκάνικο
όλα τα εντόσθια της γαλοπούλας ψιλοκομμένα
½ κούπα βούτυρο ανάλατο ή ελαιόλαδο
400 γραμμάρια κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κούπες ψιλοκομμένο σέλερι
1 κουταλάκι ξερό φασκόμηλο
2 κυδώνια ψιλοκομμένα
2 κούπες ξερό ψωμί κομμένο σε μικρά κομμάτια
1 κούπα quinoa
1 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
3 μεγάλα αυγά χτυπημένα
2 κουταλάκια χοντρό αλάτι
2 κουταλάκια μαύρο πιπέρι τριμμένο
1 κούπα ζωμό κοτόπουλο


Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Ξεπλένουμε καλά τη γαλοπούλα και την σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. Την αλείφουμε με το ελαιόλαδο μέσα κι έξω. Την αλατοπιπερώνουμε καλά στην κοιλιά, την πασπαλίζουμε με ξίδι και βάζουμε μέσα το δεντρολίβανο. Την αλείφουμε με ξίδι σε όλη της την εξωτερική επιφάνεια και κάνουμε το ίδιο με την μαρμελάδα. Την αλατοπιπερώνουμε καλά. Με λίγο λάδι αλείφουμε μια λαδόκολλα και τυλίγουμε τη γαλοπούλα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τη δεύτερη και τρίτη λαδόκολλα και στη συνέχεια δένουμε το χαρτί με τον σπάγκο, έτσι ώστε να είναι η γαλοπούλα σφραγισμένη.
Απλώνουμε αλουμινόχαρτο πάνω σε μια σχάρα και ψήνουμε τη γαλοπούλα για 3 ώρες. Προσεκτικά τη βγάζουμε από το φούρνο, τη βάζουμε σε ένα ταψί και ανοίγουμε μια τρύπα με το ψαλίδι στην κάτω πλευρά του χαρτιού. Αφήνουμε τα υγρά να πέσουν μέσα στο ταψί και στη συνέχεια αφαιρούμε το χαρτί από τη γαλοπούλα.
Επαναφέρουμε τη γαλοπούλα στο φούρνο χωρίς χαρτί πια και την ψήνουμε για επιπλέον 30 λεπτά μέχρι να πάρει καλό χρώμα το δέρμα της.
Τη σερβίρουμε μαζί με τα υγρά από το ψήσιμο. Αν τα υγρά θέλουμε να έχουν μορφή παχύρρευστη τα βράζουμε για λίγο μέχρι να δέσουν.

Για τη γέμιση

Ψιλοκόβουμε τα καρύδια. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το λουκάνικο με τρεις κουταλιές βούτυρο μαζί με τα εντόσθια. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σέλερι και το φασκόμηλο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για δύο περίπου λεπτά. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα συστατικά και ψήνουμε όλο το μείγμα στο φούρνο για μια ώρα περίπου στους 180 βαθμούς.
Σερβίρουμε τη γαλοπούλα με τη γέμιση σε πιατέλα.




Γράψε την άποψή σου
Φαγητό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος

Οι σεφ και οι συνταγές τους

Επιλέξτε σεφ

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικά / Delicatessen