Γέμιση γαλοπούλας "όλα με μήλο"

Γέμιση γαλοπούλας
Υλικά (για μια γαλοπούλα μέχρι 3 κιλά -χωρίς τα εντόσθια της)
1/2 μπουκάλι ξηρό μηλίτη
25 ml ξίδι από μηλίτη ή μηλόξιδο
25 ml απόσταγμα μήλου Calvados
25 γρ. βούτυρο
1 κ. σ. ζάχαρη άχνη
αλάτι και πιπέρι

Για τη γέμιση
250 γρ. κιμά με τα μυρωδικά του
1 μήλο γκόλντεν ή ρενέ
2 μικρά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1/2 κ. σ. σταφίδες
1 κ. σ. απόσταγμα μήλου Calvados
25 γρ. ψίχα ψωμιού
100 ml γάλα
15 γρ. βούτυρο
1 αβγό
1 κ. σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
αλάτι και πιπέρι

Για συνοδευτικά
6 μήλα γκόλντεν ή ρενέδες
50 γρ. βούτυρο
50 γρ. σταφίδες
50 ml απόσταγμα μήλου Calvados
1 κ. σ. ζάχαρη άχνη
αλάτι και πιπέρι

Παρασκευή

Βάζουμε σε ένα μικρό μπολ τις σταφίδες να μουλιάσουν μέσα στο απόσταγμα Calvados. Θρυμματίζουμε το ψωμί και το μουλιάζουμε στο γάλα, σε ένα άλλο μπολάκι. Κόβουμε σε μικρά κομματάκια τα συκωτάκια και την καρδιά της γαλοπούλας, το μήλο και τα κρεμμυδάκια. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και τα σοτάρουμε όλα μαζί μέχρι να μαραθούν τα κρεμμύδια. Ανακατεύουμε τον κιμά σε μια λεκανίτσα μαζί με το ψωμί, που θα έχουμε στραγγίσει καλά, το αβγό, τον μαϊντανό και τις σταφίδες μαζί με το Calvados. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το μείγμα με τα συκωτάκια στον κιμά και τα ανακατεύουμε καλά. Γεμίζουμε τη γαλοπούλα, τη ράβουμε με χοντρή κλωστή και μια μεγάλη βελόνα ( ή σακοράφα), τη δένουμε με σπάγκο, τη βάζουμε σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψί και τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο, στους 180°C, φούρνο για 1 ώρα και 10 λεπτά. Μόλις περάσει αυτή η ώρα, περιχύνουμε τη γαλοπούλα με τον μισό μηλίτη, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη 1,5 ώρα, φροντίζοντας να τη βρέχουμε συχνά με τα υγρά του ταψιού της. Στο μεταξύ μουλιάζουμε με τον ίδιο τρόπο στο Calvados και τις σταφίδες που θα χρησιμοποιήσουμε για τα συνοδευτικά της. Μόλις περάσει και η δεύτερη ώρα γυρνάμε τη γαλοπούλα, την περιχύνουμε με τον υπόλοιπο μηλίτη και συνεχίζουμε το ψήσιμό της. Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε μικρά κομμάτια, λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα, σοτάρουμε τα μήλα για 10 λεπτά, τα αλατοπιπερώνουμε και τα πασπαλίζουμε με την άχνη. Τα αφήνουμε να μελώσουν για άλλα 10 λεπτά, φροντίζοντας να τα ανακατεύουμε από καιρού εις καιρόν. Προσθέτουμε και τις σταφίδες μαζί με το καλβαντός και αφήνουμε να βράσουν για άλλα 10 λεπτά μαζί. Ανακατεύουμε καλά, βγάζουμε τη γαλοπούλα από το ταψί, τη μεταφέρουμε σε μια πιατέλα, τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, για να την κρατήσουμε ζεστή και ρίχνουμε το υπόλοιπο καλβαντός και το ξίδι στο ταψί της και με μια σπάτουλα ξύνουμε τις «καραμέλες» της για τις να ξεκολλήσουμε από τον πάτο του ταψιού. Μεταγγίζουμε το υγρό που προέκυψε (από το ντεγκλασάρισμα) σε μια κατσαρόλα και το βράζουμε, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μείνει το μισό. Μοιράζουμε τα ψημένα μήλα γύρω από τη γαλοπούλα και τη σερβίρουμε, συνοδεύοντας την με τη σάλτσα που μόλις βράσαμε.


Γράψε την άποψή σου
Φαγητό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος

Οι σεφ και οι συνταγές τους

Επιλέξτε σεφ

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικά / Delicatessen