Υλικά
Υλικά για 4 άτομα
150 γρ. τριμμένο τυρί (γραβιέρα σκέτη ή με κασέρι, έμμενταλ)
250 ml γάλα πλήρες
4 αβγά
50 γρ. βούτυρο φρέσκο
3 κ.σ. αλεύρι φαρίνα
1/3 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
1/2 κ.γ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Παρασκευή
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C.
Χωρίζουμε τα αβγά.
Σε ένα κατσαρολάκι λυώνουμε το βούτυρο και σκορπάμε μέσα το αλεύρι.
Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά 2'-3', μέχρι να αρχίσει να ξανθαίνει.
Τότε ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε συνέχεια με τον αβγοδάρτη μέχρι να πήξει ελαφρά το μείγμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους, ανακατεύοντας ζωηρά.
Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο.
Βουτυρώνουμε καλά μια φόρμα ή πυρίμαχο σκεύος για σουφλέ.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα, πολύ σφιχτή και τα προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα (που έχει μισοκρυώσει), ανακατεύοντας απαλά.
Κατόπιν, προσθέτουμε το τυρί. Αδειάζουμε το μελιγμα στο σκεύος και βάζουμε στο φούρνο για 15΄, μετά δυναμώνουμε στους 220ο-230ο C και ψήνουμε για 10' ακόμα.
Σερβίρουμε αμέσως, πριν "πέσει" το σουφλέ, συνοδεύοντας με πράσινη σαλάτα.