Υλικά
Υλικά
2 κ. σ ελαιόλαδο
120 γρ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 κ. σ. ψιλοκομμένο πράσινο κρεμμυδάκι
από ½ κ. κ. κύμινο σε σκόνη
1/2 κ. κ. κόλιανδρο σε σκόνη
½ κ. κ. κουρκουμά σε σκόνη
½ κ. κ. πάπρικα γλυκιά
1/2 κ. κ. αποξηραμένο τζίντζερ σε σκόνη
170 γρ. ρύζι καρολίνα
380 ml σπιτικό ζωμό πουλερικών
40 γρ. σταφίδες
50 γρ. κουκουνάρι, καβουρντισμένο
60 γρ. κάστανα ψημένα και καθαρισμένα
1 κ. κ. ξύσμα λεμονιού
2 κ. σ. χυμό λεμονιού
1 κ. σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι (1/2 κ.γ.)
Παρασκευή
Το ρύζι αυτό είναι κατάλληλο και για γέμιση πάπιας, άλλων πουλερικών ή αρνιού.Σοτάρουμε τα κρεμμύδια, φρέσκα και ξερά, σε ζεστό ελαιόλαδο και τα πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά.
Ρίχνουμε το ρύζι και το αλάτι στην κατσαρόλα τα ανακατεύουμε για λίγο όλα μαζί και μόλις το ρύζι γίνει σα διάφανο προσθέτουμε τον ζωμό.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το ρύζι να σιγοβράζει για 15-18 λεπτά.
Το μεταγγίζουμε σε ένα μπολ, το αναμειγνύουμε με τις σταφίδες, τα κάστανα, το ξύσμα, το χυμό, το μαϊντανό και το κουκουνάρι.
Έτσι είναι κατάλληλο για γέμιση.
Εναλλακτικά, μπορούμε μαγειρέψουμε αυτό το ρύζι για να σερβιριστεί σκέτο.
Μπορούμε, δηλαδή να το βράσουμε κανονικά στα 20 λεπτά, να το μεταφέρουμε σε βουτυρωμένο ταψάκι και να το ψήσουμε στο φούρνο, σκεπασμένο, για άλλα 20 λεπτά, στους 180ο C, μέχρι να απελευθερωθούν όλα τα αρώματα του.
Θ.Τ.